Radši se jdu prát než s lumpy tancovat. Ty průzkumy jsou poněkud divné, řekl PL Schwarzenberg

18.10.2017 8:04

ROZHOVOR Zárukou, že TOP 09 nepůjde po volbách do vládní koalice s hnutím ANO Andreje Babiše, je Miroslav Kalousek a já, ujistil čestný předseda a pražský lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Raději další čtyři roky v opozici,“ prohlásil bývalý ministr zahraničních věcí a předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg.

Radši se jdu prát než s lumpy tancovat. Ty průzkumy jsou poněkud divné, řekl PL Schwarzenberg
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Schwarzenberg s tramvajemi, které jsou dnes historické, prý v mládí normálně jezdil po Praze

Předvolební kampaň před nastávajícími sněmovními volbami vyústila tento týden v přestřelku o lithium; kvůli tomuto tématu se dokonce uskutečnila mimořádná schůze Poslanecké sněmovny pár dní před volbami. Co si o tom myslíte? 

To celé je jen volební akce. To neberte vážně. Tím jsem se moc nezabýval, ale musíme se s tím vypořádat, najít rozumný způsob, jak lithium využívat. 

Anketa

Který moderátor (či která moderátorka) je nejlepší?

hlasovalo: 10846 lidí

Tento pátek a sobotu proběhnou sněmovní volby. Jaká z politických stran, která má šanci vstoupit do Poslanecké sněmovny, představuje podle vás největší riziko pro naši zemi? 

Je tady bezpochyby zdravá soutěž mezi nimi, ať je to Okamura, ať jsou to komouši, nebo nepochopitelný subjekt Realisté, uvidíme, kdo z nich se nejvíc profiluje. 

Myslíte si, že předvolební průzkumy, které dávají největší šanci na volební vítězství Babišovu hnutí ANO, skutečně vyjdou? Nebo výsledek hnutí ANO ovlivní kauzy, které se objevují v posledních měsících a týdnech, ať už jde o obvinění Andreje Babiše z dotačního podvodu na Farmu Čapí hnízdo, korunové dluhopisy, možné zneužívání zajišťovacích příkazů proti konkurenčním firmám Agrofertu, či rozhodnutí slovenského ústavního soudu, podle kterého Andrej Babiš byl spolupracovníkem Státní bezpečnosti? 

Myslím, že hnutí ANO bude nejsilnější, ovšem nebudou tak silní, jako by to bylo před půl rokem. 

Je podle vás možné, že by některá z demokratických stran mohla za určitých okolností, třeba v případě, že by kontroverzní předseda hnutí ANO nebyl přímo ve vládě, jít do vládní koalice s hnutím ANO? 

Spíše to očekávám. Jak sociální demokraté, tak lidovci to naznačili. Já jim věřím. 

Vylučujete zcela tuto možnost u pravicových stran, u ODS a TOP 09? 

U TOPky je to jisté, za to ručí Kalousek a já. U ODS to nejsem schopen říci. Doufám. Bude to perné, ale my neuhneme, jak říkáme. Pro nás je to jasné. Raději další čtyři roky v opozici. Jak jsem už jednou řekl: Radši se jdu prát než s lumpy tancovat. To je citát z Werichovy Těžké Barbory. 

Považujete za ohrožení demokracie, kdyby se Andrej Babiš stal jako předseda vítězné strany po volbách premiérem České republiky? A není to vyloučeno, protože prezident Miloš Zeman prohlásil, že Andreje Babiše, pokud hnutí ANO vyhraje volby, jmenuje premiérem, i kdyby byl kvůli obvinění z dotačního podvodu ve vazbě. 

Vzhledem k tomu, že jsme součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance, tak demokracie bude u nás zachována. Bude to obtížné, ale věřím, že tyto dvě pojistky budou fungovat. 

Je podle vás možné, že politické subjekty považované za protestní strany, jako je hnutí ANO, KSČM, Okamurova SPD, získají po volbách v Poslanecké sněmovně většinu, nebo věříte, že demokratické strany dostanou větší podporu? 

Vypadá to, že by tzv. protestní strany mohly získat většinu. Komunisti, ANO, Okamura – to už bude silná skvadra. 

Udělali politici „tradičních“ politických stran tolik chyb, že si zaslouží takový trest, aby většinu v Poslanecké sněmovně ovládly právě tyto strany? 

Tradiční politické strany dělají chyby, nudí voliče, to všechno je pravda. Není to ale jen u nás, podívejte se do Německa nebo do Rakouska, kde Svobodní opravdu silně bodovali. V celé Evropě teď obdobné podivné strany nabírají hlasy. Tradiční politické strany – křesťanští a sociální demokraté, zčásti i liberálové – vyčerpaly svůj potenciál a nenabízejí nic nového, nudí mladé voliče; a to všechno hraje roli. V Rakousku se to silně posunulo doprava. Ne tak úplně, jak se čekalo, ale dostatečně. 

Nemá na posun doprava v Evropě vliv i migrační krize, která byla podle občanů evropských zemí a hlavně zemí Visegrádu evropskými politiky nezvládnutá? 

Zvládli to lépe, než mají lidé dojem. Samozřejmě to má vliv, v Rakousku jsou lidé naštvaní velkou koalicí, která tam vládla už dlouho a nebyla schopna reforem. To šlo lidem na nervy. 

Léta se věnujete zahraniční politice, myslíte si, že po volbách může dojít k zásadní změně české zahraniční politiky? Vidíme, jak prezident vystupuje na obranu zájmů Ruska, proti evropským sankcím, nebo jak předseda hnutí ANO Andrej Babiš kritizuje Evropskou unii, protože se také zabývá podezřením na dotační podvod nebo ovlivňováním médií, která vlastní. 

Bude-li blbý výsledek voleb, tak ano. 

Mohlo by se to projevit na rozvolnění euroatlantických a evropských vazeb nebo dokonce na odchodu z těchto uskupení? 

Jejich součástí zůstaneme, ale ty vztahy by byly ještě horší, než jsou. To je pravda. Teď máme jen trochu pochybnosti o Evropské unii, pak bychom je měli také v NATO. 

Za vlády, jejímž jste byl členem, byl silným tématem boj proti korupci, střetu zájmů a zneužívání moci. Dnes si podnikatelé stěžují na aroganci Finanční správy při udělování sankcí za sebemenší prohřešky nebo při zneužívání zajištovacích příkazů k likvidaci firem. Myslíte si, že se v končícím volebním období zlepšila víra ve spravedlnost a vymahatelnost práva? 

Víra ve spravedlnost a vymahatelnost práva se moc nezvedla. 

Některé volební průzkumy nedávají TOP 09 příliš šancí, že se dostane do Poslanecké sněmovny, předseda vaší strany naopak doufá ve dvouciferný výsledek. Jaká je vaše prognóza? 

Máme docela dobré ohlasy. Ale nemám tušení, jak dopadneme, protože všechny ty průzkumy veřejného mínění jsou poněkud divné. Vesele bojujeme, jak Pán Bůh dá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…