Razantní politička: Co se děje tady v Napajedlích

02.06.2016 17:00

ROZHOVOR Lucie Lompejová je členkou Svobodných, zastupitelkou města Napajedla a kandiduje v roce 2016 za koalici Svobodní a Soukromníci do krajského zastupitelstva Zlínského kraje. Se čtenáři se podělila o postřehy, které se týkají úředníků a jejich přístupu.

Razantní politička: Co se děje tady v Napajedlích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Není to přeci jen trochu klišé, stěžovat si na úředníky?

Veřejná správa se řídí hlavně správním řádem. Hned v jeho úvodu je napsáno, že jde o službu veřejnosti. Úředníci by k občanům měli být vstřícní, ohleduplní a měli by vám pomoci uplatňovat vaše práva. Tato ustanovení nebo paragraf čtyři většina úředníků v životě neviděla, anebo na to rychle zapomněla.

Jak se to projevuje?

Úředníci se chovají arogantně. Jsou schopní vám do očí říct, že si napřed máte nastudovat zákony a pak za nimi přijít, pokud něco chcete. To samo o sobě je zcestné, veřejnost je laik. Úředník je placený za to, že tomu rozumí a měl by laikovi poradit, jak postupovat. Rovněž by měl ale používat prostředky, které jsou pro laika, tedy veřejnost, nejjednodušší.

Pokud člověk není s prací úředníka spokojen, může si přeci stěžovat.

Jenže vyšší orgány státní správy rozhodují pouze na základě výpovědí a stanovisek úředníků. Pokud jsou akceptována fakta od úředníků, pak by měli dostat prostor i občané. Teprve poté by bylo možné objektivně posoudit všechny okolnosti.

Veřejný ochránce práv by v takovém případě nepomohl?

Z vlastní zkušenosti, i zkušeností osob, se kterými jsem přišla do styku, jež řízení s ombudsmanem, musím říct, že tento orgán nefunguje tak, jak by měl. Naopak přejímá praktiky vyšších správních orgánů, kdy si vezme pouze stanovisko orgánů, nepodívá se nestranně na fakta, nevyzve občana a nezeptá se ho na jeho stanoviska. Místo toho operuje se zkreslenými argumenty.

Jako zastupitelka máte zkušenost i s výkonem samosprávy. Tam je situace obdobná?

Budu hovořit hlavně o tom, co se děje tady v Napajedlích. Důležitým faktorem je skutečnost, jestli jste opoziční nebo koaliční zastupitel. Jako opoziční zastupitelka musím konstatovat, že rada města se zastupitelstvem zrovna nespolupracuje. Radní se snaží usurpovat nevyhrazené kompetence, nebo dokonce kompetence, které jsou vyhrazeny zastupitelům. Snaží se co nejvíce věcí rozhodnout sami a v zákulisí, aniž by do toho zastupitelé viděli.

Například?

Jedna ze zastupitelek například navrhla, aby byly zřízeny veřejné nástěnky, které by byly dostupné všem organizacím a spolkům. Zastupitelstvo návrh odsouhlasilo. Rada si potom udělala usnesení, že nástěnky nebudou určeny politickým organizacím, aby vyloučila hlasy opozice, která nemá takové mediální pokrytí. To se paní zastupitelce nelíbilo, tak to napsala radě. Radní v tom problém neviděli. Myslím si, že kdyby svou domněnku adresovala ministerstvu vnitra, které má na starosti udržování právních předpisů, tak tam by možná byli jiného názoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…