Rázný nástup ministra vnitra: Budeme rozkrývat, co se dělo pod Kalouskem. Asi proto je tak nervózní

10.07.2013 18:00

NA HRANĚ S XAVEREM Nový ministr vnitra Rusnokovy vlády Martin Pecina okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz současnou politickou situaci a okolnosti, za jakých může stávající kabinet získat důvěru. Největší riziko při nástupu do úřadu vidí v zoufalé situaci kolem čerpání evropských dotací, za níž je podle něj zodpovědné Ministerstvo financí a exministr Kalousek.

Rázný nástup ministra vnitra: Budeme rozkrývat, co se dělo pod Kalouskem. Asi proto je tak nervózní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Rozhovor s Martinem Pecinou  vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.  

 Jaký je váš názor na pokračování kauzy paní Nagyové a tří exposlanců z ODS? Je to konec, nebo teprve začátek nějaké hry?

Nevím. Do trestního řízení jsem nikdy nezasahoval a zasahovat ani nemůžu. Ministr vnitra v této věci má právo být informován, a to ještě velmi stroze a ne o moc víc než běžná veřejnost. Rozhodně tedy nebudu ten, který by do té kauzy měl jakkoliv zasahovat. Ať si orgány činné v trestním řízení konají a my jim určitě bránit nebudeme.

Jak tuto situaci vnímáte jako občan Martin Pecina?
Očekávám, že se dozvíme, komu patřilo těch 120 milionů, které policie zabavila. To myslím může být klíč k celé kauze.

Věříte tomu, že se oni tři exposlanci ničeho nedopustili?
Slyšel jsem na to názory takové i onaké. Pravicový tisk na to pohlíží tak, že se nejedná vůbec o nic. Předevčírem jsem se bavil s jedním kolegou právníkem, který na to měl názor zcela opačný. Podle něj je jde o jinou věc, než když se někomu, kdo skončí v politice, dá nějaká funkce. Pokud prý bude dokázáno, že dostali nějakou výhodu za to, že se vzdali mandátu, potom tam prý skutková podstata je. Podotýkám ale, že jsem strojní inženýr a trestnímu právu skutečně tolik nerozumím. Je to tedy na rozhodnutí soudů a my bychom se do budoucna měli tímto rozhodnutím řídit.

Dořeší se podle vás celý případ kolem paní Nagyové, nebo to půjde do ztracena?
Nějak to dopadnout musí.  Buď budou odsouzeni, anebo se to zastaví. V druhém případě se potom ale musí řešit skutečnost, že jsou ti lidé ve vazbě, což je skutečně vážná věc. Buď je zkrátka chyba v lidech a musí být potrestáni, nebo je chyba v policistech a státních zástupcích a musí se to řešit. Počkám si na výsledek a poté k tomu jakožto ministr vnitra učiním nějaký závěr. Do ztracena to ale jít rozhodně nemůže.

U koho ze současných politiků teď pozorujete největší nervozitu?
Nervozitu vidím hlavně u pana Kalouska. A pokud se podívám na sdělení Evropské komise, že jsme naprosto nejhorší zemí, co se týče kontroly dotací, tak tu jeho nervozitu vlastně chápu. Na starost ji totiž mělo právě jeho Ministerstvo financí. Asi se obává, že se zjistí, co se při čerpání fondu dělo. Když padá vláda za takovýchto okolností, tak to asi samozřejmě není normální, ale nervozita u pana Kalouska je až neobvyklá a jeho výroky na adresu pana Fischera jsou podle mě nedůstojné, za hranou a myslím, že to nemá zapotřebí.

A co říkáte na expremiéra Petra Nečase? Myslíte, že pokud bude vydán orgánům činným v trestním řízení, že se rovněž ocitne ve vyšetřovací vazbě?
To nedokážu nijak vyhodnotit a nevím ani, co je předkládáno sněmovně jako podklad pro žádost k vydání. Pana Nečase já vnímám standardně jako člověka bez emocí. Nepozoruji na něm žádnou změnu. Je to u něj podobné jako s panem Sobotkou, s těmito lidmi je těžké mít jakýkoliv osobní vztah, protože jak jsou bez emocí, tak člověk kolikrát neví, jestli je právě neurazil, nebo naopak s nimi kamarádí.

Věříte na vliv kmotrů?
Spousta lidí, kteří tady hýbali se státními penězi, moc má. Jde o to, aby orgány činné v trestném řízení prokázaly, že své majetky nabyli nelegálně. Jinak mnoho lidí, kteří jsou ekonomicky silní a vydělali hodně peněz, považuji za ctihodné občany a samozřejmě že tito lidé mají i jistý politický vliv. Například pan Babiš vydělal mnohem více peněz než pánové Janoušek, Rittig či Hrdlička, založil stranu a nějaký politický vliv také má, za kmotra bych ho ale určitě neoznačil. Jako kmotry chápu lidi, kteří zákulisně tahají za nitky ve velkých stranách a jsou nějakým způsobem přisáti na státní rozpočet. Častokrát je ale toto označení i klišé.

S čím přicházíte na vnitro?
Největší riziko vidím v čerpání evropských fondů. Klást velký důraz chci rovněž na boj proti extremismu. Problémy ve společnosti jsou totiž velké. Ne že by za to mohla policie, ale nedávají se peníze na prevenci a vládní garnitura, která tady byla, problémy neřešila a naopak provokovala.

Dlouhou dobu jste byl členem ČSSD, dovolil byste si odhadnout, jak teď sociální demokracie bude reagovat?
ČSSD má v zásadě dvě možnosti. Buď podpoří vládu Jiřího Rusnoka, nebo pustí zpět starou vládu bez Petra Nečase. Myslím, že ČSSD si nemůže dovolit pustit zpět vládu ODS a TOP 09, k čemuž by došlo, protože pokud by na druhý pokus Sobotka nezískal ve sněmovně důvěru, tak třetí pokus je jasný. Návrat pravicové koalice by pro tuto zemi byla tragédie a Bohuslav Sobotka by to asi svým voličům vysvětloval hodně těžko.

Je podle vás ČSSD dnes jednotná?
Určitě ne, ale myslím, že rozhodování pro každého sociálního demokrata bude jednoduché. Jak jsem řekl, jsou jen dvě varianty.

Obáváte se něčeho při svém návratu na Ministerstvo vnitra?
Zatím nevím, co se dělo v podřízených organizacích, ale nemyslím si po prvním dnu ve funkci, že by se tam dělo něco hrozného. Co se týče hasičů a rozvědky, z toho nemám obavy vůbec. Policie je podfinancovaná a početní stav je nízký. Největší obavu mám z toho, aby se nám podařilo navýšit rozpočet alespoň tak, aby se blížil tomu před čtyřmi lety.

Poslední jméno, na které se v rámci Rusnokovy vlády čekalo, je Jan Fischer. Jste spokojený s tím, že přichází do vlády?
Pan Fischer má nezpochybnitelný kredit jako premiér úřednické vlády. Jediné, co se mu vyčítá, je problematika solárních elektráren, což ale on nezpůsobil. Říká se, že Fischerova vláda s tím nedělala nic a napravit to musel až Petr Nečas, ale to je lež a byla to Fischerova vláda, která připravila zákon, který solární boom zastavil. Že byl projednán až v lednu, za to nemůže Jan Fischer, ale vedení sněmovny a tehdejší předsedkyně sněmovny paní Němcová. Dva roky byl zaměstnán v Evropské bance a myslím, že jeho kvalifikace na funkci ministra financí je mnohem méně zpochybnitelná než kompetence právníka či chemika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…