Rázný poslanec od Babiše se chystá na rozdmýchání kauzy OKD: Pokud soud rozhodne, že stát prodal svůj podíl pod cenou...

28.10.2017 13:04

ROZHOVOR „Pokud soud rozhodne, že stát prodal svůj podíl v OKD pod cenou, budu interpelovat premiéra, aby stát podal stížnost k Evropské komisi, a otevře se tak cesta k tomu, aby se 43 tisíc bytů OKD vrátilo státu,“ konstatuje staronový poslanec za ANO Josef Hájek. K současným jednáním ohledně sestavení vlády ještě uvádí: „Nejdůležitější je zahájit nejprve chod Poslanecké sněmovny, aby se mohl schválit rozpočet na příští rok. Uzavřít koalici s SPD je určitá varianta, která matematicky vychází z povolebních kombinací. Osobně ale preferuji jiné koaliční uspořádání.“

Rázný poslanec od Babiše se chystá na rozdmýchání kauzy OKD: Pokud soud rozhodne, že stát prodal svůj podíl pod cenou...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec ANO za Moravskoslezský kraj Josef Hájek.

Povolební koaliční jednání se už dostala do druhého kola. Zatím některé politické strany, jež ve volbách celkem uspěly, vstup do koalice s ANO vyloučily, jednalo se například o ODS či Piráty. Myslíte si, že nakonec Andrej Babiš vstoupí do vlády přece jen s některou stranou, anebo, jak říká, sestaví menšinový kabinet?

Odpovědět na otázku, s kým vstoupí hnutí ANO do vládní koalice, je den ode dne složitější. V současné době probíhá už druhé kolo rozhovorů s jednotlivými stranami a zatím jsou reakce potenciálních partnerů spíše odmítavé. V první fázi je nejdůležitější zahájit chod Poslanecké sněmovny. To znamená zvolit předsedu Sněmovny a jeho místopředsedy. To je v této chvíli prvořadý úkol. Zásadní rozhodně bude, aby parlament projednal a schválil návrh státního rozpočtu na rok 2018.

Šéf hnutí ANO už také vícekrát jednal s SPD Tomia Okamury a zatím se prý dohodli jen na některých dílčích krocích. Domníváte se také, jako řada jiných politiků, že právě spojení ANO s SPD je nyní nejvíce reálné za „tiché“ podpory komunistů, pokud se Andrej Babiš neuchýlí k avizované menšinové vládě?

Je to samozřejmě určitá varianta, která matematicky vychází z povolebních kombinací. Osobně preferuji ale jiné koaliční uspořádání.

Některá média už začala dokonce spekulovat o tom, že když lídři několika stran odmítli spolupráci s šéfem hnutí ANO, jestli nás náhodou nečekají opakované volby. Nicméně zkušení političtí komentátoři tvrdí, že je ještě dost času a že Andrej Babiš nakonec určitě někoho přesvědčí nebo se uchýlí k zmiňované menšinové vládě za podpory prezidenta Zemana. Ke které z výše uvedených variant se kloníte vy? A dovedete si vůbec představit, že by se mohly parlamentní volby opakovat?

Souhlasím s názorem zkušených politických komentátorů, kteří tvrdí, že na případné nové parlamentní volby je ještě dostatek času. Ve hře je stále řada alternativ, jak a s kým případně složit vládu, včetně varianty menšinové vlády. Lakmusovým papírkem dalšího vývoje bude volba orgánů Poslanecké sněmovny. Takže po 20. listopadu budeme moudřejší.

Vy sám pocházíte z Moravskoslezského kraje a pracoval jste i pro OKD. Domníváte se, že celá záležitost ohledně ostravsko-karvinských dolů se už vyřešila, když Krajský soud v Ostravě před několika dny schválil plány na reorganizaci OKD s tím, že v nově vytvořené společnosti by měl získat sto procent akcií státní podnik Prisko? Jedná se podle vás o správný postup českých úřadů? Neměla by se například nová vláda, kterou by vytvořil Andrej Babiš, zajímat o hlubší analýzu celého případu, kdy stát prodal pod cenou ohromný majetek jedné ze soukromých společností?

Po bankrotu společnosti OKD hrozilo to, že tato společnost půjde do likvidace. Takže z tohoto pohledu to, že se věřitelé dokázali, za spoluúčasti státu, dohodnout na plánu reorganizace, který pak byl následně schválen, je nejlepší variantou jak pro zaměstnance OKD, tak i pro stát. Patřím k těm poslancům, kteří prosazovali a stále prosazují důkladné prošetření a analýzu jak fáze privatizace OKD, tak následného vytunelování. V lednu 2018 by měl soud zjednodušeně rozhodnout o tom, zdali došlo k trestnému činu při stanovování odhadní ceny za odprodej 46 procent podílu státu novému vlastníku OKD. Pokud soud rozhodne, že v této kauze došlo ke spáchání trestného činu, budu interpelovat premiéra a žádat jej, aby stát podal stížnost k Evropské komisi, která by se týkala nedovolené podpory státu při prodeji mnou zmiňovaného podílu státu. V případě, že by tato stížnost u Evropské komise uspěla, otevřela by se tak pro stát cesta, jak získat zpět alespoň 43 tisíc bytů.

Před volbami byla nejžhavější kauzou možná těžba lithia v Čechách. Politici se přeli o to, zda bylo rozumné podepisovat zatím nezávazné memorandum s australskou společností ohledně případné těžby. Expert na těžbu surovin, profesor Vladimír Slivka z VŠB-TU Ostrava to komentoval jako zbytečný humbuk, protože ještě prý nikdo nezveřejnil ty nejdůležitější informace. To znamená, jaká by byla výtěžnost vlastní lithiové rudy, a jakým směrem by se ubíralo konečné zpracování tohoto dnes žádaného kovu. Jste s tímto případem obeznámen, a co si o něm myslíte?

Podepsání memoranda s australskou společností bylo minimálně chybou. O tom svědčí i to, že Poslanecká sněmovna ve svém usnesení vyzvala vládu k tomu, aby toto memorandum zneplatnila. Z diskuse, která se vedla na půdě Poslanecké sněmovny, vyšlo najevo, že Česká republika nemá žádnou koncepci, která by umožnila státu provádět průzkum nových ložisek nerostných surovin. To bylo opravdu varovné zjištění. To byl i důvod, že průzkum ložiska na Cínovci byl povolen firmě s australskými vlastníky.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je zodpovědné za tuto oblast, musí jednoznačne realizovat takové kroky, aby koncepce surovinové politiky státu garantovala občanům našeho státu, že z nerostného bohatství budeme pak profitovat my všichni.

Prezident Zeman už častokrát vyhlásil, že pověří sestavením vlády Andreje Babiše, coby premiéra. Hned v lednu nás ale čeká další důležitá kampaň – prezidentská. Vaše hnutí, podle vyjádření Andreje Babiše, nepostaví žádného kandidáta proti Miloši Zemanovi, i když se třeba dříve mluvilo i o Martinu Stropnickém, který je dost oblíbený... Souhlasíte s tím, a kdo z prezidentských kandidátů má zatím vaši podporu?

Hnutí ANO skutečně nebude na funkci prezidenta nominovat svého kandidáta, ale já jsem například svým podpisem umožnil kandidovat panu Jiřímu Hynkovi, který je předsedou asociace obranného průmyslu. Neznamená to však, že má automaticky můj hlas. Určitě je ku prospěchu věci, pokud má volič možnost výběru z více kandidátů. Já svoji osobní volbu ještě zvážím.

Šéf vašeho hnutí Andrej Babiš i jeho „pravá ruka“ Jaroslav Faltýnek nabyli opět poslaneckou imunitu za situace, kdy jsou trestně stíháni kvůli kauze Čapí hnízdo. Poslanecká sněmovna v novém složení tak bude muset opět hlasovat o zbavení imunity v případě, jestli o to policie znovu požádá, což se může, ale i nemusí stát. Pokud by k tomu opět došlo, dovedete si představit na místě premiéra místo Andreje Babiše i někoho jiného z hnutí ANO?

Můj osobní názor je ten, že ani pan předseda Babiš, ani pan Faltýnek nespáchali žádný trestný čin. Tento můj názor sdílí i 1,5 miliónů voličů. Občané dali svůj hlas ve volbách hnutí ANO mimo jiné i proto, že ocenili, jakým způsobem pan předseda Babiš řídil Ministerstvo financí. Úspěchy, které docílil na Ministerstvu financí, jsou jednoznačné. Proto se Kalousek a spol. rozhodli oblbnout lidi tzv. kauzou Čapí hnízdo a nyní opět údajnou spoluprací pana předsedy s StB. To jsou důvody, proč nepodpořím případný návrh na zbavení imunity obou těchto poslanců.

Vraťme se ještě alespoň krátce k výsledkům voleb. Vaše hnutí ANO v nich drtivě zvítězilo, úspěchy si zapsaly i jiné netradiční politické strany, naopak levice fatálně propadla. Čím si tento celkový výsledek voleb vysvětlujete? A co bylo pro vás konkrétně tím největším překvapením?

Předpokládám, že pro všechny byla největším překvapením drtivá volební porážka ČSSD. Osobně jsem čekal i vyšší procentní zisk u komunistů, kterým zřejmě část voličů vyluxovala SPD Tomia Okamury. Provést detailní analýzu volebních úspěchů a neúspěchů je úkolem politologů a vedení těchto stran. Ve volbách zvítězí ten, kdo má nejlepší program a skvělého lídra. Pokud se tyto základní atributy nenaplňují, logicky přicházejí porážky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…