Rázný starosta Podbořan: Dali jsme tam konečně houpačky, nikdo je neukradl

13.03.2012 20:01

ROZHOVOR Radek Reindl (ODS), starosta Podbořan, ParlamentnímListům.cz obsáhle popsal jak situaci ve městě, tak své postoje týkající se jeho rozvoje. Vyjádřil se rovněž ke krajským volbám, anebo k projektu Jiřího Paroubka NS-LEV21.

Rázný starosta Podbořan: Dali jsme tam konečně houpačky, nikdo je neukradl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahradník při úpravě keřů. Ilustrační foto

Pane starosto, mezi hlavní problémy Ústeckého kraje patří problémy s nepřizpůsobivými a nezaměstnanost. Shledáváte tyto problémy i Vašem městě? A jak tyto problémy řešíte?

Samozřejmě, že město Podbořany není izolováno od okolních problémů a navíc jako tradiční zemědělská oblast se po roce 89 potýkala se značnou nezaměstnaností. Přesto jsme uvedli, jako jedni z prvních, do života průmyslovou zónu, která před příchodem krize nabízela cca 1 800 nových pracovních míst pro občany Podbořan a širokého okolí. Nyní počet míst poklesl, ale vzhledem k tomu, že jsme vždy preferovali více menších zaměstnavatelů než jeden velký „kolos“, dá se říci, že zóna je celkem stabilní. Samozřejmě, že nezaměstnanost v Podbořanech opěr vzrostla, ale není to zas tak tragické. I nadále se snažíme získat další investory. Co se týká nepřizpůsobivých občanů, tak to byl ještě donedávna velký problém, který hrozil přerůst v něco neudržitelného. Přímo v lokalitě určené pro rozvoj bydlení začal soukromý podnikatel ubytovávat v bývalé vojenské ubytovně právě nepřizpůsobivé občany. V loňském roce od něho Město ubytovnu odkoupilo za stejnou cenu, za jakou jí pořídil on. Měli jsme podmínku, že ubytovna bude vystěhovaná a prázdná. Nyní je objekt uzavřen a chceme ho přestavět na normální byty, což vzhledem k charakteru stavby nebude nijak finančně náročné.

Ještě něco dalšího?

Dále jsme zdemolovali domy v lokalitě bývalých kasáren a pozemky připravujeme pro výstavbu rodinných domků. Neprodáváme je spekulantům, ale stavebníkům přímo a to s podmínkou, že do 3 let zkolaudují rodinný domek, jinak se kupní cena za pozemek stane smluvní pokutou a pozemky se vrátí zpět do majetku města. Takto se bráníme tomu, aby na plochách pro bydlení vznikali sociálně vyloučené lokality. Jinak hojně využíváme veřejně prospěšných pracovníků, trestu veřejně prospěšných prací i veřejné služby, která ještě ale nefunguje tak, jak by fungovat měla. Navíc ten, kdo k nám třeba přijde na trest za krádeže železa, je od nás poslán na vyželezení kasáren s tím, že pak železo, místo toho, aby skončilo za peníze ve sběrně, odváží zadarmo na uskladnění do skladu. Ten, kdo dostane trest a pochází ze sociálně vyloučené lokality, je z naší strany poslán uklízet právě do této lokality a podobně. Toto je naše komunitní práce, která se nám osvědčuje. Po třech letech, když zajdu do naší tzv. vyloučené lokality v Dělnické, tak sice uvidím vybydlené byty, ale zároveň v mezích možností uklizeno okolo domů, a to i v místech, která dříve připomínala skládku komunálního odpadu. A ti lidé si ten“pořádek“ sami hlídají, protože dříve nebo později tam někdo z nich za trest stejně půjde uklízet. Teď jsme tam mohli konečně dát i houpačky pro děti a popelnice. Nikdo je neukradl.

Jaké jiné problémy sužují obyvatele Podbořan?

Těch problémů, ať větších, či menších je spousta. Samozřejmě nás trápí kromě jiného vzrůstající kriminalita. My nemáme městskou policii, protože si ji nemůžeme finančně dovolit, zajišťujeme jiné povinnosti. Proto očekáváme od státu, aby plnil ty své. A funkční policie je jednou z nich. Za tu dobu, co jsem na radnici, slýchávám o nedostatečném počtu policistů, o tom, že policistu nikdo nevidí na ulici a že na to nejsou peníze. Měl jsem několikrát takový jednoduchý návrh: město nemá na funkční městskou policii, ale je ochotno zaplatit ročně mzdu pro další dva tzv. státní policisty, kteří by byli vyčleněni zejména na záležitosti místního pořádku, tzn. pochůzkovou činnost. Tím by zde bylo o dva policisty více, stát by jim nemusel shánět peníze na mzdy a město by zase nemuselo pořizovat nějakou výbavu, výzbroj a výstroj.

Dalším problémem je to, že dochází k útlumu veřejně prospěšných pracovníků, ovšem bez adekvátní náhrady veřejnou službou. Každého nezaměstnaného dokážeme zaměstnat, od zametání chodníků, přes úklid sněhu, po sekání trávy, montážní práce apod. Bohužel - i při tak velké nezaměstnanosti a přes reformní projevy ministra práce a sociálních věcí musím konstatovat: nejsou lidi. Věřím, že až se veřejná služba uvede řádně v život, tak funkční bude.

Těch dalších problému je celá řada: nedostatečná základní dopravní obslužnost, ztížený dojezd za zdravotní péčí atd. atd. O tom, že bychom z rozpočtového určení daní chtěli samozřejmě větší podíl snad ani mluvit nebudu. Jsou to běžné problémy každé obce a myslím, že se ani nedá říci, že by někoho sužovali, spíše normálně trápí.

Jaká je v současné době zadluženost města?

Nulová. Město nedluží ani korunu, hospodaří bez úvěrů. Navíc díky investicím do majetku hodnota majetku roste. Dlouhodobě držíme konzervativní politiku nezadlužování. A jde to. Děláme pouze ty věci, na které máme. A na ty, na které nemáme, sháníme dotace. O dotace žádáme jen ty, kde vlastní podíl financování dokážeme z vlastních zdrojů. Jsem rád, že zastupitelstvo nepodlehlo tomu, aby se realizovali nesmyslné dotační akce s drahými provozními výdaji. Přesto máme vesměs opravené chodníky, běží všechny 3 námi zřizované základní školy, máme 3 školky, také kompletně zrekonstruované, perfektní Domov pro seniory, Dům s pečovatelskou službou, zrekonstruované městské koupaliště s padesátimetrovým bazénem atd. Na město s 6500 obyvateli je toho dost. V minulém volebním období jsme proinvestovali cca 200 milionů korun. Roční rozpočet máme kolem 150 milionů korun a na úhradu případných schodků používáme to, co jsme si našetřili, tedy přebytek hospodaření

Do čeho budou Podbořany letos investovat?

Přesně Vám to říci nemohu, neboť je to závislé zejména na úspěchu našich žádostí o dotace. V případě obdržení dotací bychom chtěli realizovat zateplení a výměnu oken u všech tří našich základních škol za téměř 46 milionů. Pokud dotace nevyjde, máme v zásobě další připravené akce, jako je revitalizace dvou našich sídlišť, výstavba parkovišť, revitalizace dalších dvou našich vesnic. Dále letos budeme stavět inženýrské sítě pro 26 nových stavebních parcel v areálu kasáren, který revitalizujeme již třetím rokem. Těch akcí je spousta. Navíc připravujeme i výstavbu další nové mateřské školky, pravděpodobně modulové pro asi 50 dětí.

Jakou změnu očekáváte vzhledem ke krajským volbám, které letos proběhnou? Hodně se mluví o nové straně Jiřího Paroubka a její úspěšnosti ve volbách…

Nemohu hodnotit úspěšnost této strany, protože o její práci nevím téměř nic. Zatím za ní vidím pouze placenou předvolební inzerci. A co se týká otázky k volbě nového hejtmana. Osobně si myslím, že Ústecký kraj je opravdu nejvíce postiženým v České republice, proto by hejtman měl zcela určitě pocházet přímo z Ústeckého kraje. A nejenom pocházet, ale rovněž i v Ústeckém kraji fakticky žít. Ne do něho dojíždět.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…