Ředitel divadla z ODS: Náš program je jasný jako facka. Dělali jste hon na Nečase a tady to máte

30.09.2013 21:07

ROZHOVOR Jan Svoboda (ODS) je mužem tří profesí. Tou původní je zubař, poté politik na nejvyšších postech (poslanec Parlamentu, starosta), nyní je ředitelem Západočeského divadla v Chebu. O návrat na politické výsluní se pokouší jako „trojka“ kandidátky ODS v Karlovarském kraji.

Ředitel divadla z ODS: Náš program je jasný jako facka. Dělali jste hon na Nečase a tady to máte
Foto: Martin Stolař
Popisek: Jan Svoboda

Pane řediteli, proč podle vás ODS vyklidila de facto pozice v našem kraji, přišla o post hejtmana, primátora i  o řadu starostů?

Myslím si, že je to reakce na celorepublikovou politiku. Nálada ve společnosti je a byla proti vládě a ODS byla v čele vlády. Hon na Nečase ze strany odborů, nedočkavých sociálních demokratů a i neustálá ”vládní krize”, to vše přispělo k “oblibě” ODS a voliči reagovali i v komunálních a krajských volbách.

Není však vina také na samotných členech ODS, kteří příliš neprezentují své názory a neobhajují program ODS?

Jistě, už dříve jsme nedokázali vysvětlit “Julínkovu” reformu, konali jsme kroky, které naši oponenti vysvětlovali jako dílo proti občanům a my jsme se nedokázali obhájit. Chybí nám lidský přístup. Otázkou je, zda v současné konfrontační době lze přátelsky komunikovat. Osobně jsem přesvědčen, že to lze.

Co je podle vás největším problémem Karlovarského kraje? Všichni politici se předhánějí kvůli R6, podpoře lázeňství, řešení nezaměstnanosti a situace je rok od roku horší. 

Myslím si, že se neměl trhat Západočeský kraj. Jsme spojováni se severem a logicky patříme k Plzni. Tím, že jsme menší než ostatní se i hůře prosazujeme. R6 je jistě potřebná, ale mnohem více potřebujeme pracovní místa, potřebujeme, aby naši mladí zůstávali v kraji a neodcházeli do Prahy.

Je měsíc před volbami a ODS teprve zveřejnila jen část programu. To je dost zásadní problém, ne?

Program ODS je už dvacet let stejný. Je jen naší chybou, že jsme se od něj odklonili, že jej nedokážeme prosazovat. V Poděbradech vznikly artikuly a bylo to jasné jak facka. Myslím si, že stále platí. Samozřejmě, že je těžké voliče zaujmout a přesvědčit, aby nám dali hlas potom, z jaké pozice jdeme do voleb. Ale ODS má tradici, má jasné cíle, jen na ně nesmíme my “ódéesáci “ zapomínat.

Jaká je vaše osobní priorita? A  politické krédo?

Priorita? Vždy jsem se snažil chovat se k ostatním slušně. Můžeme mít rozdílné názory, ale proto nemusíme být na sebe sprostí. Když budeme jednat korektně, povede to i k prosperitě státu. A o to nám všem jistě jde. Nevěřím, že by ČSSD chtěla škodit republice, stejně tak, jako to nechce ODS. Máme jen rozdílné názory, jak na to. A volič by měl rozhodnout, který způsob se mu zdá lepší. Krédo je stále stejné: “Naslouchej druhým, můžeš se hodně naučit.”

Vy  jste vystřídal křeslo starosty Chebu za křeslo ředitele divadla. Kultura je pro pravicové politiky vždy poněkud na okraji zájmu. Pokoušíte se to napravit?

Kultura je velice důležitá, ale musí se na ni nejdříve vydělat. O kultuře se sice mluví jen okrajově, ale nakonec vždy hraje důležitou roli v našich životech. A vždy se najdou na kulturu prostředky. Kultura nás spojuje, obohacuje nás a proto snad každá politická reprezentace na ni klade důraz.

Jak odhadujete výsledky voleb v kraji? Neděsí vás vítězství komunistů v krajských volbách a fakt, že se ve vedení kraje usadil bývalý politruk?

Když se dva perou, třetí se směje. Politici toho moc dobrého nepředvedli a tak logicky komunisté vypadají dobře a získávají hlasy. Mnohé hlasy mohou být i protestní. Ale politruk ve vedení kraje mi nevadí. Respektive, pokud to umožňuje náš právní řád, tak co chceme? Přece nemůžeme vítězi voleb určovat, koho bude nominovat. Po dvaceti letech se bouříme. Pokud je to tak nemožné, tak proč to umožňuje náš právní řád?

Já osobně tím nadšen nejsem, ale voliči nám dali jasně najevo, co se jim nelíbí. A když komunisti vyhrají parlamentní volby, možná budeme mít politruka předsedou vlády. Odhadovat výsledky voleb moc neumím. Naposledy jsem favorizoval Jiřího Paroubka a pravice získala 118 hlasů. Dnes jsem přesvědčen, že ČSSD a zemanovci společně s KSČM budou mít ústavní většinu, čili 120 a více poslanců. Parlamentní strany budou ještě TOP 09 a ODS. Tomio a Babiš zůstanou před branami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…