Řeknu to asi tak… Poslanec ANO otevřeně hovoří o zákulisí vydání Babiše a Faltýnka i o tom, jaký šéf hnutí je

08.09.2017 16:57

ROZHOVOR Poslanec Zdeněk Soukup (ANO) hovoří o tom, co si myslí o záležitosti kolem vydávání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, o Zemanovi a Klausovi, o svých kolezích z Poslanecké sněmovny i o tom, jaké by měly být hlavní úkoly budoucí vlády.

Řeknu to asi tak… Poslanec ANO otevřeně hovoří o zákulisí vydání Babiše a Faltýnka i o tom, jaký šéf hnutí je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Soukup

Nemohu začít jinak, než tím, co se odehrálo v Poslanecké sněmovně minulou středu. Mám na mysli rozpravu a hlasování o vydání dvou nejmocnějších mužů ANO –  Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Vy jste předtím na sociálních sítích oznámil, že budete hlasovat pro vydání. Nakonec jste spolu s ostatními poslanci ANO opustil jednací sál a nehlasoval jste. Proč jste změnil svůj postoj? Nebylo to zbabělé?

To snad ne. Já ve svém předběžném prohlášení o tom, jak budu hlasovat, jsem vyslovil přesvědčení, že kolegové Babiš a Faltýnek sami požádají o své vydání. To se stalo. V našem poslaneckém klubu jsme se rozhodli, že tohle chlapské gesto oceníme tím, že se hlasování nezúčastníme. Gesto za gesto – stejně bylo jasné, že Sněmovna oba vydá.

Byl klub jednotný? Chtěli všichni hlasovat pro vydání?

Z vyjádření mých kolegů před hlasováním jste určitě zaznamenal, že ne.

Kolik vás chtělo hlasovat pro vydání? Můžete prozradit, kteří poslanci to byli?

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

Řeknu vám jenom to, že jsme se předtím, než Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek oznámili, že budou sami hlasovat pro své vydání, přiznali k úmyslu vydat je tři anebo čtyři. Ostatní byli proti. Jména vám neřeknu, nemám k tomu souhlas.

Zeptám se vás přímo – věříte ve vinu obou pánů?

Uff... moc mě nešetříte. Řeknu to asi tak – nechce se mi věřit. Dost mně k tomu nahrávají fakta, od poslanců ANO, kteří jsou členy mandátového a imunitního výboru. Žádost policejního vyšetřovatele a státního zástupce o zbavení imunity je podle nich postavena na chatrných základech a citelně z ní vyčnívají účelovost a snad i osobní antipatie vůči Babišovi a Faltýnkovi. Přes tyto pocity ale trvám na tom, že vydání je správné. Imunita by se měla podle mého přesvědčení vztahovat jenom na verbální politické projevy zákonodárců. To je i jeden ze základních programových principů ANO. 

Kauza Čapí hnízdo je o něčem jiném. Osobně musím říci, že jsem byl nucen během svého mandátu hlasovat o vydání poslanců k trestnímu stíhání několikrát. Pokaždé mi to bylo krajně nepříjemné – v případě pana Svobody z ODS, paní Kailové z ČSSD, v poslední době pánů Novotného a Borky... Musíte to chápat. I přesto, že se jedná o naše politické oponenty, jsou to kolegové. Při řešení věcných problémů, které se odehrává mimo objektivy kamer a fotoaparátů, se vytvářejí určité vztahy. Alespoň já mohu říci, že ve svém genetickém kódu prostě nemám vložené „patřičné“ antagonismy. Paní Němcová je pro mě první dáma Sněmovny... i když je z ODS. Miroslav Opálka je prima chlap a navíc největší odborník na problematiku důchodů... i když je komunista. A když chci konzultovat nějaký právní problém, jdu do lavic ODS za Markem Bendou anebo do sektoru ČSSD za Jeronýmem Tejcem... Jsem přesvědčen, že hlasování o zbavení imunity nepatří k oblíbeným procedurám u většiny poslanců.

To znamená, že byste byl pro úplné zrušení imunity poslanců?

Před čtyřmi roky, kdy jsem usiloval na náměstích o hlasy voličů, bych bez rozpaků řekl ano. Dnes, hlavně po posledních zkušenostech, jsem opatrnější. Zbavení imunity, trestní stíhání a další úkony mohou ovlivnit veřejné mínění. Kauza – možná spíš pseudokauza – Čapí hnízdo nesporně ovlivní volby. Nechám na spekulacích politologů, jakým směrem. Poslední události ve Sněmovně ale naprosto jasně ukázaly, že s imunitou je třeba něco udělat. Určitě je třeba naprosto přesně definovat, na jaké skutky se má vztahovat. Možná bude třeba časově vymezit, kdy má být možné poslance imunity zbavit. Možná by se mělo posouzení jakéhokoliv nenásilného trestného činu odložit po uplynutí mandátu.

Jak vnímáte osobnost Andreje Babiše na české politické scéně?

Asi od poslance ANO nečekáte jinou odpověď, než že pozitivně. Ekonomika je v dobré kondici, nezaměstnanost snad na nejnižší úrovni v dějinách novodobého českého státu, roste průměrná mzda. Protože jsem ale poslanec, který si uchovává dost autonomní názory, musím přiznat i některá negativa. Pan Babiš je nesporně talentovaný politik. Hodně ale přispívá k nebývalému zhrubnutí politické kultury. Přiznám se, že při některých projevech, které vykazují až zavilost, odcházím z jednacího sálu. Myslím si, že pravdu a progresivní záměry je možné prosazovat i jinak. Naštěstí ANO má vedle Jaroslava Faltýnka i další kultivované osobnosti.

Hne se ve voličích ANO svědomí a zváží svou volbu, jak předpokládá Miroslava Němcová? Anebo je pravda taková, že Babišovi voliči svůj „idol“ tak zbožňují, že mu přiřknou roli mučedníka a ještě více si ho oblíbí?

B bude pravda. Já bych otázku ale interpretoval jinak.

Prezident Zeman začal znovu veřejně vystupovat, nicméně i nadále se objevují pochybnosti stran jeho zdravotního stavu. Je Zeman fit na to, aby byl i dalších pět let prezidentem?

Zeman je nesmírně silná a charismatická osobnost. Dá se říci, že polistopadová éra vyprodukovala jenom dva skutečné státníky – Václava Klause a právě Miloše Zemana. Ať se to komu líbí, anebo ne... Přes všechny přešlapy a zlozvyky obou pánů. Smůla současného politického prostoru spočívá v tom, že široko daleko nemají konkurenci. S bravurou dokáží čelit nenávistné až frenetické – soustavné kampani většiny médií. A taky ataky nejrůznějších Pehe, Halíků, Bursíků a Rumlů se od nich odrážejí jako tenisové míčky od rakety. Doposud známí kandidáti na prezidenta jsou slabým odvarem. Mají šanci jenom na první kolo. Co se týká zdravotního stavu Miloše Zemana – před chvílí jsem ho viděl na TV Prima. Je v nebývale dobré kondici.

Ať bude povolební uspořádání jakékoliv, co nová vláda dle vás musí v dalších čtyřech letech pro Česko vykonat? V oblasti financí, v zahraniční politice, z hlediska bezpečnosti, vymahatelnosti práva...? Co tato země potřebuje, a čemu bude muset čelit?

No, proč taková opatrnost? Vláda pod vedením Andreje Babiše musí pokračovat v dosavadní fiskální politice. Nástroje EET a kontrolní hlášení, které sehrávají pozitivní roli v našem podnikatelském prostředí, bych doporučoval postupně nahrazovat paušálním zdaněním. Nepřijímat euro. Pořádek je třeba udělat v oblasti sociální péče a pomoci. Naše solidarita se seniory, se zdravotně postiženými, s mladými rodinami musí být bezmezná a bezpodmínečná. Zásadně je třeba změnit ovšem přístup k těm, kteří na našem sociálním systému parazitují. Veškeré dávky bych vázal na ochotu pracovat.

V zahraniční politice je třeba neustupovat šíleným záměrům Bruselu. Tady mám na mysli hlavně neustoupit tlaku na přijímání migrantů. Z hlediska bezpečnosti – musíme technickými prostředky zajistit nepropustnost naší hranice. Propustné – ale střežené – mohou být jenom hraniční přechody. Je třeba změnit naší armádu. Z expedičního sboru se musí změnit na hlavní sílu, která bude bránit naše území. Velký úkol bude mít vláda také v legislativě. Osobně si myslím, že bude třeba změnit Ústavu. V ní je třeba definovat naše kulturní, civilizační a národní zájmy…

František Ringo Čech, Olga Sommerová, Václav Klaus mladší, Adam Komers, Dana Kuchtová. To jsou některá známá jména lidí, kteří míní kandidovat ve sněmovních volbách. Kdo z nich by českou politiku obohatil, a kdo ne?

Osobně bych rád spolupracoval ve Sněmovně s Václavem Klausem ml. a s Ringo Čechem. Olga Sommerová a Dana Kuchtová – tyto dámy, při vší úctě k nim, nevědí, která v politice bije. A Adam Komers? To je kandidát voličů, kteří smutní po permanentní revoluci; vzpomeňte na jeho úlohu v televizní rebelii. Já děkuji, něco takového nechci.

Tomáš Halík sdělil podporovateli STAN Daliboru Dědkovi, že by rád vytvořil nadstranický poradní orgán pro strany, které chtějí být prozápadní a proevropské. Přejete si angažovanost profesora Halíka v české politice?

Bůh nás před ním snad ochrání. Já bych třeba mezi kandidáty na prezidenta, anebo v křesle ministra kultury viděl rád patera Petra Piťhu. Velkým zážitkem pro mě před časem bylo osobní setkání s kardinálem Dukou. Ale Halík, opět – děkuji pěkně.

Podnikatel, který neumí dobře zaplatit své zaměstnance a který se hroutí ze zvýšení minimální mzdy, je darebák a neměl by podnikat, řekl Lubomír Zaorálek. Jiní socialisté a odboráři říkají, že když máme nevídaný hospodářský růst, musí se zvýšit zaměstnancům platy, protože „kdy jindy už“. Co říci k větě Štěpána Kotrby, že „kapitalista se ani části vytvořené nadhodnoty ve prospěch dělníků dobrovolně nevzdá. Nutné je mu ji vzít. Státním zásahem, nebo s vidlemi v ruce“?

Já takové žvanění pánů Zaorálka, Kotrby i jiných právě teď, před volbami, vítám. Dláždí si cestu do zapomnění. Volič není hlupák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…