Renata Vesecká promlouvá o Haně Marvanové a současné justici

05.06.2014 13:54

ROZHOVOR Známá advokátka a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká předpokládala, že spolupráce Hany Marvanové a ministryně Válkové dlouho nevydrží. V rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz také uvedla, že problémem české justice je personální obsazení.

Renata Vesecká promlouvá o Haně Marvanové a současné justici
Foto: red
Popisek: Renata Vesecká

O čem podle Vás svědčí spor mezi ministryní spravedlnosti a dnes už bývalou náměstkyní Hanou Marvanovou?

Neznám nikoho v justici, kdo by byl od počátku přesvědčen o tom, že spolupráce doktorky Marvanové a ministryně Válkové dlouhodobě vydrží. JUDr. Marvanová dle mého názoru není týmový pracovník a proto je pro ministerstvo i justici prospěšný její odchod do pozice poradkyně.

Hana Marvanová v médiích uvedla, že narazila na tlak ze strany některých úředníků, soudců a také Exekutorské a České advokátní komory. Věříte tomu?

Nátlak jistě může být vyvíjen při řešení důležitých otázek na ministerstvu a je určitě dobře, pokud jsou prosazovány i touto cestou správné názory. Možná se mýlím, ale z vystoupení Hany Marvanové mám pocit, že není schopna akceptovat jiné názory nežli své a jedině ty považuje vždy za správné.

Jak se díváte na problematiku odměn advokátů v případě vymáhání pohledávek do 10 tisíc korun a tedy i vysokých nákladů pro dlužníky? Měly by se snížit?

Vymáhání pohledávek je vždy stejně pracné, ať jde o 5 000 Kč nebo 50 000 Kč. Právní úprava jak nákladů, tak okolností vymáhání by měla být taková, aby byl vždy zvýhodněn věřitel a nikoli dlužník. Plnění úhrady dluhů, pokud není dobrovolné, by vždy mělo být dle mého názoru pod adekvátním tlakem a tím může být i hrozba nákladů řízení.

Paní Marvanová sdělila v médiích, že zájmové skupiny mají obrovský vliv na Ministerstvo spravedlnosti. Co si o tom myslíte?

Předsedové krajských soudů, ale i krajští státní zástupci jsou bezesporu osoby, které mají vliv na chod justice. Jejich klíčovost na rozhodování v konkrétních věcech je však přeceňována, vliv spočívá především v personální oblasti, kde však výrazně působí též Ministerstvo spravedlnosti. Na Ministerstvu spravedlnosti jsem nikdy nepůsobila a nedokáži tedy vyhodnotit míru ovlivňování zájmovými skupinami. Předpokládám však, že vždy záleží na osobě ministra, jakým způsobem si dokáže s uvedeným poradit. Zcela jistě i při výběru předsedů krajských soudů, krajských státních zástupců, ale i obou vrchních soudů a vrchních státních zástupců jsou vyvíjeny různé tlaky ze strany politiků, odborné veřejnosti, ale i profesních skupin. Naprosto zjevné to bylo v případě JUDr. Bradáčové.

Jaký je podle Vás stav současné justice?

Problém justice současnosti je dle mého názoru právě v personální oblasti, s tím související odborností a následně s tím související kvalitou a předvídatelností rozhodování. Jedná se o velmi široké téma, které by si zasloužilo vlastní rozsáhlý prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…