Režisér Ilja Racek: Horší než zavřené divadlo je sledovat zaměstnance propadající statistice „v karanténě“, nebo hůře „pozitivní“

22.10.2020 21:25

ROZHOVOR „Věru nepatřím k tzv. odpíračům. Ani se nepůjdu prát na Staromák, ale budu dodržovat nařízená opatření,“ říká režisér, ředitel Slezského divadla Opava, bývalý náměstek ministra kultury Ilja Racek. Horší než zavřené divadlo je pro něj sledovat, jak se zaměstnanci propadají do statistiky „v karanténě“ nebo ještě hůře „pozitivní“. „My i diváci jsme ve stadiu pokorného očekávání, jak současný největší manažer zvaný Covid-19 rozhodne.“ Předpokládá, že kritický bude rok 2021. Všechno, co zpochybňuje, a tedy zpomaluje nutná opatření, je podle něj velmi, velmi špatně. „Jaký zcela nový kabinet by vymyslel kouzelné zaklínadlo na řešení něčeho, s čím si neví rady celá západní a kus východní civilizace?“

Režisér Ilja Racek: Horší než zavřené divadlo je sledovat zaměstnance propadající statistice „v karanténě“, nebo hůře „pozitivní“
Foto: Pavel Sonnek, operaplus.cz
Popisek: Ilja Racek mladší

Pane řediteli, divadlo je zavřené, pozastavili jste prodej vstupenek na listopad a prosinec. Jak se s touto situací vyrovnáváte vy i zaměstnanci? A jaké jsou reakce veřejnosti?

Se situací v divadle, které nehraje ani nezkouší, se vyrovnáváme dobře. Myslím, že všichni řešíme svoje dlouhodobé resty, na které jsme při běžném provozu neměli čas. Horší je sledovat, jak naši zaměstnanci propadají do statistiky „v karanténě“ nebo ještě hůře „pozitivní“.

Pokud jde o diváky, tak po kritickém období, kdy jsme podle nařízení nesměli hrát hry se zpěvy a improvizovali ze dne na den, co budeme tedy hrát a pro koho, tak teď je alespoň jasno: nehrajeme do konečného rozhodnutí. Stejně tak zastavujeme prodej příštího abonomá. Takže my i diváci jsme ve stadiu pokorného očekávání, jak současný největší manažer zvaný Covid-19 rozhodne.
 
Kabinet schválil např. druhou výzvu programu COVID-Kultura. Vyhrazeno je 750 milionů korun. Obecně, je podpora kultury dostatečná? Do jaké míry je situace pro kulturu devastující?

Jestli je podpora dostatečná, se teprve dozvíme, až lockdown pro divadla skončí a spočítáme „má dáti-dal“. Pro letošní rok jsme saturováni, od jara se snažím upozorňovat na to, že kritický bude rok 2021: všichni zřizovatelé vícesouborových i jiných divadel, především magistráty, signalizují škrty v rozpočtech. Pokud kulturní instituce nebudou zavřeny v řádu let, což nepředpokládám, tak bych o nějaké devastaci vůbec nemluvil: prostě změníme dramaturgické plány, zrušíme některé smlouvy a podepíšeme jiné a divadlo se hraje dál. Náš republikový potenciál divadelních umělců je historicky takový, že může po takové pauze pokračovat. S politováním, že některé umělecké projekty padnou pod stůl a diváci si asi budou delší dobu zvykat na změny. Jako my. Samozřejmě nemluvím o současné finanční situaci lidí, kteří se kulturou tzv. živí – tady můžeme jen doufat, že podpora kultury bude aktuálně směřovat i k nim.



Premiér oznámil, že opatření nefungují a kvůli vysokému nárůstu nemocných a hospitalizovaných vláda přijala další. Uzavřela maloobchod a služby s výjimkou prodejen se základním sortimentem. Omezila také volný pohyb na cesty do práce, nutný nákup, případně k lékaři atp. Co říkáte přijatým opatřením? Na vládu už prší kritika, hrozí, že část veřejnosti bude tak naštvaná, že může dojít k dalším demonstracím?

Nejsem epidemiolog a mohu hodnotit jen výsledky. Vzhledem k tomu, že prakticky stejná opatření probíhají v celém civilizovaném světě a že máme za sebou jarní zkušenost, tak věru nepatřím k tzv. odpíračům. Ani se nepůjdu prát na Staromák, ale budu dodržovat nařízená opatření.

Co tahle situace bude znamenat zpětně pro celou civilizaci, je to, co asi bude jednou předmětem reflexí rovněž uměleckých. Minimálně jsme se dozvěděli, že naše životní hodnoty se určitě změní. Což se týká i lockdownu, což beru především jako omezení ekonomiky s dopadem do budoucnosti. Třeba už nebudeme tak bohatí a konzumní a rozevřou se sociální nůžky. S tím jsme se museli v historii vyrovnat mnohokrát: tuhle jsem četl, co všechno musel absolvovat člověk, který se narodil v naší zemi tak na začátku 20 století... a přežil…

Na adresu vlády pršela kritika za nezvládnutí koronavirové epidemie ještě před vyhlášením středečního lockdownu. „Ti mrtví, Andreji Babiši, budou Tvoje vina. Hlavně že jsi o 4 mld. bohatší,“ vzkázal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Má pravdu? A je teď namístě hledat viníka?

Je to dojemné, že úplný chudák, který nemá ani na pivo, tedy pan poslanec, zvedá hrdě sociální notu o těch zlých bohatcích, a burcuje tak ty oblíbené lidské temné pudy závisti. Jen letmo si vzpomínám, jak jako ministr financí zkrouhl právě ty nejchudší a nejpostiženější. A máte pravdu, není čas na hledání viníka, to si jistě užijeme v příštím roce před parlamentními volbami. Teď je třeba společně řešit aktuální situaci a všechnu ostatní politickou agendu odsunout na pak!
 
Předseda ODS také bouchl do stolu a chce po skončení nouzového stavu hlasování o důvěře. Pokud k němu nedojde, bude ve Sněmovně hledat podporu k vyslovení nedůvěry. Není to už trochu přes čáru? Nebo je právě to, co nám chybí, rovnou výměna celého kabinetu? A co slova o tom, že teď musejí všichni táhnout za jeden provaz, když máme krizi?

Myslím a doufám, že voliči to příští rok spočítají spravedlivě: jak těm, na kterých přistane odpovědnost za rozjetí epidemie po prázdninách, tak těm, kteří trošku hyenisticky se snaží na tom neštěstí získat politické body. Epidemie má nejdůležitější rozměr v čase a všechno, co zpochybňuje, a tedy zpomaluje nutná opatření, je velmi, velmi špatně. A jaký zcela nový kabinet by vymyslel kouzelné zaklínadlo na řešení něčeho, s čím si neví rady celá západní a kus východní civilizace?



Je podle vás v české společnosti jistá část, která se nyní chová zcela sobecky vůči starým a nemocným? Nebo jsou to lidé, kteří jen zoufale upozorňují na to, že další uzavírka by nás kromě svobod stála i celou ekonomiku?

Už jsem na to, myslím, narazil: nastane změna hodnot, ať chceme, nebo ne. Pro mne osobně je nepřijatelné, aby ekonomika byla alfou a omegou našich životů a všechno se točilo kolem ní. Je to pořád dokola o tom konzumním způsobu života a růstu růstu – což je samozřejmě filozofická otázka s dalšími konsekvencemi. Budou v příštím období preferovány duchovní hodnoty? Tedy i kultura?

Stejné je to i s problémem svobody: máme svobodu samozřejmě i spáchat sebevraždu. To je individuální svoboda. Ale lidské společenství má zakódováno tendenci přežít jako celek. A celek znamená ve zdravé společnosti mimo jiné i jednotu a solidaritu mladých i starých.

Hrozí, že diskuse o přípustnosti lidských vs. ekonomických ztrát přinese opravdu těžký mezigenerační konflikt?

Viz moje předcházející odpověď. Obecně o tom může každý mluvit, co chce, ale chtěl bych vidět toho statečného, kdo řekne maminko, tatínku, sbohem, šup s vámi do špitálu, protože já bych neměl příště na výlet do Egypta nebo na novou motorku.

V uplynulých dnech se v médiích hned několikrát vyjadřoval prezident Miloš Zeman: Neschopní ať zkrachují, pražská smetánka ať raději čte knihy. Domníváte se, že současná koronavirová krize jen „pročistí“ stav podnikatelů a zničí ty horší, nebo je to složitější a prezident přestřelil?

To není jen názor prezidenta, ale i řady ekonomů. Včera se mi objevil ve zprávách názor předsedkyně jedné parlamentní strany, která navrhuje zrychlení výpovědí bez udání důvodu. Ale nejsem ekonom, podle jakých kritérií by měla firma přežít, či „zhebnout“ mi není známo. Zcela jasně se nám tady projevuje rozkol i v podnikatelských kruzích: jedni volají po další masivní podpoře ze strany státu pro všechny, druzí chápou, že to není možné dělat do nekonečna.



„Umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví,“ uvedl ještě Zeman na adresu pracovníků v zábavním průmyslu. Jak situaci umělců hodnotíte vy?

Těžko zobecňovat situaci umělců jako celek – je to individuální. A taky podle profesí. Je jasné, že zaměstnanci jsou na tom momentálně lépe než ti, kteří se živí tzv. na volné noze. A málo platné, není to jediná společenská skupina, která je v této krizové době v krizi. Takhle po profesích to asi ještě nikdo nesrovnával.

Prezident Miloš Zeman v pátek vyzval veřejnost, aby nosila roušky. V proslovu zmínil i to, že někteří sice o epidemii vůbec nic nevědí, ale kvůli mediální pozornosti jsou ochotni říkat věci, „které poškozují naši společnost“. „Mám tím samozřejmě na mysli takzvané antirouškaře, ale i další, zubaře, kardiology, zpěváky.“ Měli bychom naslouchat jen někomu? Komu?

Všem nelze naslouchat, protože by se nám to v hlavě muselo smíchat do nepoužitelného koktejlu. Názor na epidemii si lze dohledat, ze všech koutů společnosti, naší i zahraniční. Vyrojili se „odborníci“ na epidemiologii. Bohužel někdy i v našich řadách. Není tak těžké na otázku odpovědět, pokud máte soukromou kliniku izolovanou někde na privátním ostrově. Nyní je třeba respektovat opatření vlády a především chovat se k sobě slušně a ohleduplně. Hodnotit vládu můžeme později.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…