Režisér Magnusek: Zeman neříká, že máme být hodní na určitou entitu. Říká si, co chce, a to není v Česku běžné. Drahoš ho neporazí. A kdyby ku*da řekl veřejně někdo jiný...

20.07.2017 18:25

ROZHOVOR „Připadá mi divné, proč se stále dokola hledá nějaký důvod, proč je Zeman takový. No a teď eskaluje médii, že důvodem bude jeho stárnutí. Ne! On nemá žádný důvod, je takový jen z principu, není v některých momentech prostě soudný a není ani soudné okolí kolem něj. A proto z něj padají někdy roztodivné věci! Důvod se ukrývá také v minulosti...“ poodkryl svůj názor na prezidenta Miloše Zemana v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz režisér, šéf Obce českých spisovatelů a náchodský zastupitel Tomáš Magnusek.

Režisér Magnusek: Zeman neříká, že máme být hodní na určitou entitu. Říká si, co chce, a to není v Česku běžné. Drahoš ho neporazí. A kdyby ku*da řekl veřejně někdo jiný...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Trávníček a Tomáš Magnusek

Jaký dojem z výkonů prezidenta Miloše Zemana v poslední době máte zvláště poté, co nedávno chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi označil za chování „svině“ a premiéra samotného označil za osobu „s charismatem lahve od okurek“? Má Zeman věcně pravdu?

Mám to říct upřímně? Já jsem Miloše Zemana za prezidenta volil, ale teď jsem z něj zaskočený, přestože jsem mu ze začátku fandil. Ta přirovnání, která mi říkáte, jsem sice od něj neslyšel, ale přijde mi zbytečné, aby z prezidentského postu takto útočil. Ať klidně veřejně říká své názory na situaci ve vládě, na uprchlíky, ale invektivy ať si schová! Přijde mi to zbytečné. On je prezident, Sobotka je premiér, no tak by se hoši měli přece trošku krotit. Už situace mezi těmi dvěma při demisi na Pražském hradě mi hodně vadila. Byla to zcela zbytečná šarvátka.

Myslíte si, že se Miloši Zemanovi vyplatí takovýto slovník nabitý sarkasmy, a že jej lidé budou kvůli tomu volit?

No tak to určitě ne! Nejsem si tak úplně jist, že by třeba ve druhém kole prohrál, ale je snad soudný. Něco jiného je jakási gloriola kolem něj, kterou si sám vytváří, ale druhá strana je jeho zdravotní stav. V tom prvním soudný není a v té druhé záležitosti snad ví, jaké jeho možnosti jsou. Už jsou k prezidentským volbám nějaké průzkumy?

Ano, preference ukazují sice na náskok Miloše Zemana, ale třeba lidé při dotazu, kdo by byl dobrou hlavou státu, se kloní na stranu akademika Jiřího Drahoše...

Průzkumy jsou ale někdy ošidné. Nemyslím si však, že by zrovna Jiří Drahoš mohl nad Zemanem vyhrát, Zeman snad podporu mezi lidmi stále má. On sice leckdy říká, co si myslí, to však není na škodu. Tím se alespoň trošku odlišuje od těch, kdož říkají povrchní a nicneříkající teze, co se zkrátka nosí. Zeman třeba neříká, že musíme být hodní na konkrétní entitu, říká si prostě, co chce. A to v Česku není běžné.

Co by mohlo Zemana v další etapě prezidentství limitovat? Je to spíše zdraví, anebo stáří?

Určitě zdraví. Známe ve světe politiky, kteří jsou starší nežli Zeman, takže ve věku to není.

A co Zemanovy vyhlídky ohledně jeho zdraví? Politický aktivista John Bok k chování Zemana řekl: „Jediné, co Zemana omlouvá, je to, že se v něm odehrává něco zdravotního. Zdraví je totiž celkový komplex našeho těla a naší mysli. A když naše tělo churaví, tak i mysl může být někdy popletená.“ Otážu se možná ošklivě – myslíte si, že to má Zeman v hlavě ještě v pořádku?

Já se bojím, že to má v hlavě v pořádku! On si prostě ten svůj mandát užívá. A provokuje svými řečmi. Divím se, že mu lidé kolem něj nějak neporadí v tom, aby ubral, ale popravdě ta suita lidí v jeho blízkosti je velmi zvláštní sestava, která participuje na postavení, které on teď má. Ti ho tedy nezastaví!

Psycholog a spisovatel Bohumil Sláma naopak Zemanovo počínání hodnotí jako důsledek stárnutí. Podle něj se totiž ve stáří člověk stává jednak rigidnějším, jednak se zvýrazňují jeho povahové rysy...

Je pravda, že toto je fakt, který je doložený i odborníky. Ale mně připadá spíš divné, proč se stále dokola hledá nějaký důvod, proč je Zeman takový. No a teď eskaluje médii, že důvodem bude jeho stárnutí. Ne! On nemá žádný důvod, je takový jen z principu, není v některých momentech prostě soudný a není ani soudné okolí kolem něj. A proto z něj padají někdy roztodivné věci! Důvod se ukrývá také v minulosti. Představte si situaci před 14 lety, kdy šel na Pražský hrad přesvědčený o tom, že bude odcházet jako prezident. Klaus přitom nebyl tak přesvědčený jako Zeman o tom, že se stane prezidentem, šel do toho spíš sportovně a vyhrál. Ovšem Zeman po prohře z Hradu utekl jen kvůli tomu, že ho nějaká skupina lidí podrazila. A on si to s tou skupinou dodnes vyřizuje a jednoho po druhém prostě dehonestuje a vrací jim úder. Před 14 lety to přece musel být tak nešťastný člověk! Pak se schoval a měl dostatek času na to vymyslet, kdy jim to vrátí. Já nevím – proč nad tím vším dnes někdo uvažuje jinak?

Mnozí Zemanovi vyčítají nejen jeho slovní ataky, ale i to, kam jezdí na zahraniční cesty. Tito lidé si pak z něj utahují na sociálních sítích a to hlavně proto, že nejel do USA. Zeman jezdí do Číny, Vietnamu, či Ruska. Jak hledíte na toto?

Tím opět dává najevo svůj postoj, prostě je svůj. Čína je klíčovým obchodním partnerem všech států, ale jenom někteří si to přiznají. Když je výročí Tibetu, tak jsou najednou protičínští, ale zbytek roku vesele obchodují s Čínou. A co se týče návštěvy u prezidenta Trumpa? Zeman přece není hloupej a musel tušit, že pro prezidenta Spojených států jsou klíčovější partneři, nežli hlava státu ČR. Zeman Trumpovi sice vyslovil podporu, ale určitě nepředpokládal, že budou spolu ti největší kámoši. Pokud z toho mají média srandu, tak je to pochopitelné. Budou mít pozdvižení ze všeho, co Zeman dělá, prostě nemá většinu médií na své straně. Kdyby někdo jiný vyslovil slovo „kunda“ veřejně a to ještě v souvislosti s nějakým jiným významem, tak by to novináři brali hned jinak. Oni jsou na něj prostě zasedlí a s jeho výstupy pracují jinak, nežli s výstupy jiných politiků.

Jak na vás působí spojenectví Miloše Zemana s Andrejem Babišem?

Já vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Projeví se to nejspíše za tři měsíce...

... kdy bude nejspíše hnutí ANO vítězem voleb. Myslíte si, že Zeman tady může překvapit?

Určitě se do sestavování koalice a jmenování premiéra maximálně zapojí.

Co říkáte na to, že budou poslanci přes prázdniny zkoumat nahrávky kolem Andreje Babiše, přesněji řečeno budou zjišťovat „protiprávní jednání a zda údaje z policejních spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže“? Mnozí komentátoři, ba dokonce i politici ale tvrdí, že takovéto komise většinou nic podstatného nevyšetří...

V tom mají pravdu! I mne by zajímalo, co za tím vším je. Ale kompro na sebe mají navzájem jedna i druhá strana a podle mne to ani jedna nepustí ven. Špína by se vyjevila až v případě, kdyby jedna ze stran něco nehezkého z těch složek vytáhla. Anebo kdyby si navzájem politici dopředu řekli, co na sebe v šuplících mají. Pravdu ukáže až historie. Mám mnoho přátel v politice a tak vím, že existují politici, kteří jsou čistí, ale jsou i tací, na které nejde nic negativního najít, protože jsou velmi schopní v tom, aby případné přehmaty utajili.

Několikrát jsme zmínil jméno prezidenta USA. Jak na vás působily cesty Donalda Trumpa do Polska, Francie a Německa?

Trump má stejné problémy s médii, jako u nás Zeman. Mají podobnou pozici. Mne by zajímalo, jak by novináři psali, kdyby si pravicí s francouzským prezidentem Macronem třásla tak mohutně Hillary Clinton, zda by to také lidé vnímali pejorativně a dostalo by se jí poznámek, které si musel vyslechnout Trump o alfasamectví a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…