Režisér Olmer, který poznal podsvětí: Jeden český kmotr takhle přišel na ples a začal…

24.12.2013 14:05

ROZHOVOR Vít Olmer, autor snímků Bony a klid, Bony a klid II, Ještě větší blbec, než jsme doufali, Nahota na prodej, Tankový prapor a další, pohovořil o natáčení filmu Bony a klid II, ale také o zkušenostech z politiky.

Režisér Olmer, který poznal podsvětí: Jeden český kmotr takhle přišel na ples a začal…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Olmer

Tematika předrevolučních, ale i porevolučních let stále zajímá, patrné je to na filmu Příběh kmotra. Co vás vedlo k pokračování Bony a klid?

Bony a klid jsme natočili před pětadvaceti lety, ale co se týká veksláků, řekl bych, že se toho moc nezměnilo. „Penězoměnci“, obdaření nesporným obchodním nadáním, se dnes překabátili, jsou z nich podnikatelští podvodníci, kmotři, ale také významní politici. Než jsem se pustil do psaní dvojky, měl jsem možnost se mezi některé dostat, a překvapilo mě, že používají svůj někdejší slovník, jsou veselí, hluční, sprostí a z ničeho si nic nedělají. Na svou minulost jsou dokonce pyšní, jeden kmotr západočeského kraje uspořádal ples, na němž se převlékl do veksláckého a rozhazoval mezi aplaudující podržtašky hrstě bonů.

Jak těžké bylo sehnat finance?

Trvalo to asi patnáct let, nakonec se projektu ujala firma NOGUP. Produkovat české filmy je kaskadérství, protože všeobecně ubývá diváků – návštěva kina je pro jejich kapsy příliš náročná. Kormidelnící našeho státu, na rozdíl od ostatních z civilizovaných zemí, na podporu kultury kašlou, držíce se hesla  kolegy Josepha Goebbelse: „Kdykoli slyším slovo kultura, sahám po revolveru." Ale to se teď prý změní. Rád bych tomu uvěřil, ale nechci  být jako  vodník z Jiráskovy Lucerny, kterému ten druhý říká: „Jak jsi starý, tak jsi hloupý."

Drtivá většina diváků má „jedničku“ filmu spojenou s Romanem Skamene. O něm se dost  často hovoří v souvislostech s alkoholem. Jak tedy probíhala spolupráce?

On je v tom filmu geniální! Po celou dobu natáčení se alkoholu poctivě vyhýbal, ale tuhle, když jsem mu volal, jsem mu nějak nerozuměl…

Jak vy osobně vlastně vzpomínáte na dobu komunismu a co v té souvislosti říkáte na patnáctiprocentní zisk KSČM v letošních předčasných volbách?

Nechává mě to v klidu, komunisté i ty další obskurní strany s příchodem nové  generace zmizí jak pára nad hrncem. Já osobně jsem ty politické žabomyší hrátky začal brát s nadhledem. Tedy prozatím. Kamarád mi poslal nádherné fotografie sondy Voyager 1, naše planetka je ve vesmíru zachycena jako malá modrá tečka – ale co zbytečných lidských svinstev a krutostí  se do té špendlíkové hlavičky vejde, to rozum nebere.

Angažoval jste se s manželkou ve Věcech veřejných. Jak vnímáte zatčení, obvinění a propuštění předsedy VV Víta Bárty?

My jsme se s véčkař poznali v době, kdy se angažovali v komunální politice. Sblížil nás tenkrát boj proti kmotrovi - starostovi Prahy 5 Jančíkovi, který mimochodem všechno v pohodě ustál. Ve 'véčkách', kromě implantovaných krys, byli (a jsou) slušní lidé, ovšem proti protřelým matadorům neměli šanci. Co se týká Bárty, dopustil se chyb, ale je to schopný, kultivovaný politik a člověk, který ovšem příliš vehementně začal šlapat „vepřovým hlavám“ na kuří oka, takže musel od válu. Ale jak ho znám, nepatří mezi osobnosti, které by se vzdávaly.

Anketa

Mají ještě VV nějakou šanci?

27%
6%
67%
hlasovalo: 3749 lidí

Pokud byste měl možnost natočit snímek o současném politickém dění, jaký žánr by to byl?

Asi opět krimikomedie, jako Bony a klid II. Už mám dokonce vymyšlený začátek – někteří protagonisté filmu, které na konci zatknou, se po amnestii objeví, a to rovnou v Parlamentu. Byl bych rád, kdyby se toho projektu autorsky zúčastnil Radek John, který má z dob svého politického působení jistě plnou stodolu materiálu.

Kromě filmu jste vydal také novelu Bony a klid II, jaký má čtenářský ohlas?

To je právě to, co mě mrzí. Spousta známých by si chtěla knížku přečíst, ale buď ji nemají v knihkupectvích na skladě, nebo je zastrčená někde vzadu v regálu. Naopak třeba opus od Miroslava Štěpána zaplňuje výlohy. Čímpak to asi bude?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…