Režisér Renč, velmi dobře obeznámený s případem Kajínka: Zeman mu nedal milost kvůli popularitě. Před rokem jsem s ním o tom mluvil...

21.05.2017 16:15

ROZHOVOR „Případ Kajínek? To je spiknutí neschopných, podplacených lidí, kteří neměli vůli, odvahu a ani touhu nesmyslně vedený soudní proces a neobjektivně vedené policejní vyšetřování obnovit. Protože se báli, že by se všichni ti plzeňští mafiáni - ať už z policejní nebo justiční strany – odhalili,“ říká režisér Filip Renč, jenž byl před lety už jen kousíček od toho, aby film o Kajínkovi režíroval. Právě kvůli tomu četl Kajínkovy spisy, o policejním šetření debatoval s reportérem Josefem Klímou a také se s Kajínkem osobně setkal. A protože i on nabyl dojmu zmanipulovaného procesu, dal před rokem podnět prezidentovi Miloši Zemanovi, zda by se na případ nechtěl podívat. Z nynějšího výsledku je tak nadšený.

Režisér Renč, velmi dobře obeznámený s případem Kajínka: Zeman mu nedal milost kvůli popularitě. Před rokem jsem s ním o tom mluvil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Filip Renč a Miloš Zeman

V tuto chvíli, kdy spolu hovoříme, se blíží propuštění Jiřího Kajínka. Vím, že jste měl točit s producentem Petrem Jáklem film o Kajínkovi, o jeho procesu, o jeho útěku z vězení, ale nakonec se režie ujmul sám Jákl...

Ano. Já jsem ten film z určitých důvodů nakonec nedělal. Byly tam jakési nesrovnalosti, co se týče scénáře, a navíc ten příběh, jak byl v prvopočátcích ve scénáři pojat, mi přišel maličko bez pointy. Nakonec ale ve filmu pointa byla, i když nedokončená, mělo to otevřený konec. Musím ale říct, že film byl od Petra Jákla a F. A. Brabce velmi dobře natočený, byla to jediná dobrá česká kriminálka za posledních třicet let, co jsem viděl, film na světové úrovni.

Potěšilo vás, že se prezident Zeman rozhodl pro udělení milosti Jiřímu Kajínkovi?

Obdivuji odvahu pana prezidenta, že to udělal, protože asi cítí i on, že je v tom případu něco levého a v případě, kdy je ve hře něco levého, tak pak by vše mělo směřovat ku prospěchu obžalovaného. Říká se tomu in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného je právní zásada, která stanovuje povinnost soudu rozhodovat ve prospěch obžalovaného, pokud o jeho vině existují pochybnosti, které nelze odstranit, pozn. red.).

Anketa

Souhlasíte s vyškrtnutím Jiřího Zimoly z kandidátní listiny ČSSD?

9%
76%
hlasovalo: 5451 lidí

Kvůli filmu jsem studoval o Kajínkovi kdeco a vím, že v této kauze šlo vždy o takové nekonečné kolo, které se vracelo vždy znovu a znovu do Plzně, kde je - a to nejen podle mého názoru - policejní a justiční mafie propojená a kde vždy bylo naprosto neprůstřelné, aby se Kajínkův proces mohl obnovit. Vždy se to vrátilo na to samé místo, odkud rozsudek vznikl.

V reportážích od Josefa Klímy a Janka Kroupy se často hovořilo o komplotu policie. Klíma o tom věděl své, však také o této kauze natočil desítky reportáží! Kajínkovy spisy měl v malíčku a prý z nich vyplývá, že to není jen zvůle jednoho člověka, ale mnoha policajtů, z nichž mnozí dodneška zastávají vysoké policejní funkce. Co si vzpomínám, tak jeden policista – tuším, že to byl Kronďák – při natáčení často říkal: „Vypněte tu kameru, vypněte tu kameru, já vám řeknu něco mimo“. Policista Kadeřábek zase na otázku, jestli byla přítomna policie na místě činu, tvrdil: „Bez komentáře". To jsou takové do očí bijící reakce a to navíc od policistů! Celý případ Kajínek je ale do očí bijící... Má v sobě hodně rozporů. Gauneři, kteří to všechno zpunktovali, tak dodnes lítají svobodě po světě. Hlavně z tohoto důvodu jsem byl zastáncem obnovy případu, aby se ti praví viníci našli a usvědčili. Je to spiknutí neschopných, podplacených lidí, kteří neměli vůli, odvahu a ani touhu tento nesmyslně vedený proces a neobjektivně vedené vyšetřování obnovit, protože se báli, že by se všichni „plzeňští mafiáni" - ať už z policejní nebo justiční strany - odhalili. Samozřejmě to zmanipulovali tak, aby se vůbec do toho nehrabalo. Vždyť v tom filmu do Petra Jákla je všechno – tam se dá číst mezi řádky, jak to bylo. No a Pepa Klíma, jak už jsem říkal, to celé odhalil. No a když je několik desítek nesrovnalostí ve vyšetřování a v postupu policie, tak se pak podle mne nikdy nemůže žádný člověk odsoudit na maximální trest, tedy doživotí.

Co nejspíše přimělo prezidenta Zemana k tomu, že se rozhodl o milosti?

Já jsem s panem prezidentem o Kajínkovi hovořil zhruba před rokem. Říkal jsem mu, že by bylo fajn, kdyby se na ten případ podíval, neboť mně přijde absurdní. Četl jsem totiž k tomuto případu různé policejní spisy, protože když jsem to měl točit, tak abych věděl, o co jde. Navíc mi i Pepa Klíma mnohokrát vysvětloval - Pepa je můj kamarád od doby, kdy mi dělal námět pro Requiem pro panenku - o co tam šlo. Měl jsem od něj nejen různé informace, materiály a knížky, ale viděl jsem snad všechny jeho reportáže. Nakonec i já jsem dospěl k přesvědčení, že celý případ je jen zvůlí policistů. Znovu opakuji, že obdivuji odvahu prezidenta, na níž neměl nikdo předtím! Vím, že již před rokem u něj byly náznaky toho, že se případu Kajínek bude věnovat. Jde o to, že ti lidé, kteří chtěli o Kajínkovi jakkoliv rozhodnout, tak vždycky narazili a už se dál o nic nesnažili. Je to takový precedens českého soudnictví. Zeman by si měl zasloužit podporu za to, s jakou odvahou do tohoto případu šel. Myslím, že jsou vedle ti, kdož tvrdí, že milost pro Kajínka udělil jen proto, aby mu to zvýšilo popularitu.

Když jste se Zemanem o případu hovořil, předával jste mu k tomu i nějaké spisy?

Ne. Ale určitě se při svém rozhodování opíral o odborné posudky. Já jsem mu dělal jen takového soukromého poradce, dá-li se to tak říci. Jen jsem jej navedl na linku, že by bylo dobré se na případ podívat více a podumat pak o rozhodnutí. A on na to kývl. Ale bylo to potřebné, neboť jak jsem už říkal, policejní a justiční mafie tady byla svévolí, která si dělala, co chce. A určitě nejen v tomto případu.

Kdo z vysoce postavených lidí v kauze Kajínek podle vás tahal za provazy?

Budu se opakovat, všechno ale bylo řečeno v reportážích od Klímy a Kroupy. Všechny ty policejní absurdity tam jsou buď naznačené, anebo naplno řečené a ukázané. Vždyť skoro už každý ví, jak ten případ byl vyšetřovaný a že to byl absurdní amatérismus anebo schválnost. Nakonec to vždy skončilo na plzeňském soudu a když tam posléze na šetření přišla nějaká stížnost, tak pak k tomu přece soudci sami od sebe nepřiznají, že rozhodli špatně! Jiná procesní možnost ale nebyla, než že to musel řešit stále dokola plzeňský soud, který to původně rozhodl. Takže to byl uzavřený kruh, z něhož nebyla možnost se dostat ven, nežli milostí prezidenta.

Hovořil jste někdy s Kajínkem osobně?

Ano. Byl jsem za ním před lety ve Valdicích v době, kdy se jednalo o tom, že bych o něm točil film. Hovořil jsem s ním přes sklo, tam se podává ruka tak, že přitisknete ruku na sklo. Bavili jsme se ve velmi příjemném rozhovoru asi hodinu a při tom mi zodpověděl některé věci, o něž jsem stál.

Jaký dojem na vás udělal? Tážu se proto, že jeho obraz známý z filmu Kajínek je poněkud jiný, než jak ho běžně ukazují zpravodajské reportáže. Jakou tvář Kajínek má?

Byl milý a vstřícný a neobvykle klidný na to, kde seděl. Chci ale zdůraznit, že se nechci svést s vlnou, která se teď vytvořila, abych byl „odborník na Kajínka“. Jen chci dát vědět, že podporuji rozhodnutí prezidenta. Vždyť tím případem žiju už skoro dvacet let! A měl jsem možnost během těch let hovořit kromě těch, co jsem zmínil, i s lidmi, kteří případ mohli vrátit k novému projednání. Například s někdejším ministrem spravedlnosti Němcem. (Ministr spravedlnosti Pavel Němec v roce 2006 podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona ve prospěch Jiřího Kajínka. Navrhoval zrušit rozhodnutí Krajského soudu v Plzni a Vrchního soudu v Praze, které zamítly obnovu řízení, pozn. red.).

Teď se hovoří o tom, že se Kajínek stane velkou mediální hvězdou. Vy byste se s ním chtěl potkat?

Takové ambice nemám. Ale doporučil bych mu, aby byl v klidu, aby nabídky na veřejné vystupování odmítal a uklidil se někam z centra mimo zájem médií a podvodníčků, kteří se na něm budou chtít přiživovat a vycucat si jej pro své projekty a televizní pořady. Ale bude záležet na něm, jak to zvládne a jak si vše srovná v hlavě. Všichni máme svůj soud před sebou a nemá cenu řešit soudy tady na zemi.

Víte, co je zajímavé? Že o jakési mafii na Plzeňsku hovoří i vicepremiér Andrej Babiš. Plzeňsko je podle něj prý jako sicilská mafie. Palermo... Co si myslíte o tom, co se kolem Babiše děje v posledních dnech? Zastal byste se jej v něčem?

Já ale nemám k jeho osobě žádné relevantní informace. Je totiž velký rozdíl mezi tím, co se pouští lidem jako hračky – tady si hrajte a myslete si, co chceme my a co vám říkáme – ale už jinou věcí je dění v kuloárech mezi politiky a mezi velkými podnikateli. A to jsou záležitosti, které se nikdy k lidem nedostanou. Na obrazovce jsou pak jen vycenzurované informace, které nejsou relevantní. Navíc politici často hovoří pouze v heslech a mluvou, kterou chtějí lidé slyšet. Nechci hodnotit členy vlády, mám o všem jen povrchní informace. Jako režiséra mne ale vždy zarazí intonace a podle toho poznám, zda někdo lže, nebo nelže, či zda si z lidí dělá srandu. Politiky vnímám z hlediska toho, do jaké role bych je obsadil, jaký part bych jim svěřil. Zda jde o člověka upřímného, nebo je to falešný hráč a gambler, to se dá poznat i z řeči těla.

A kam byste zařadil Andreje Babiše, jakou roli byste mu svěřil?

Protože je to silný hráč, tak by to romantická komedie nebyla. Ale neznám náročnost jeho práce a jeho odpovědnost, takže bych ho nerad hodnotil povrchně.

Jak se díváte na zveřejněné nahrávky s ním a s novinářem Přibilem? O jakou hru tady jde?

To nevím. Jak se lidi báli za komunistů něco říkat do telefonu na pevnou linku, aby pro ně nepřijela StB, tak dnes je to stokrát horší. Člověk se bojí cokoliv říci do telefonu nebo napsat do mailu, všechna data totiž někde lítají, všechno se uchovává, jsme sledovaní doslova na každém kroku. Žijeme v naprosto schizofrenní době a všichni se bojíme všech, skoro nikdo už není upřímný. Takže podle nějakých nahrávek nechci posuzovat jiného. Nahrávka navíc dnes není nic speciálního, nic výjimečného.

Takže byste jen na základě nějakých nahrávek nehodnotil tak jednostranně, jako to udělali v případě Andreje Babiše poslanci v Poslanecké sněmovně při mimořádné schůzi?

Já jsem ty nahrávky neslyšel, nemůžu hodnotit. Ale je jasné, že pokud jsou bohatí lidé činní v politice a kupují si média, tak že pak s nimi budou manipulovat ve svůj prospěch. To snad všem bylo jasné, nebo ne?

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…