Režisér Troška je znechucen vládními politiky. A dal to teď otevřeně najevo

26.12.2012 6:10

ROZHOVOR Režisér Zdeněk Troška je známý svou otevřeností a upřímností. Říká, co si myslí. Jeho pragmatické názory a takzvaný „selský rozum“ je to, čím zaujme většinu lidí. Nesnáší přetvářku, aroganci a zlo, a má rád upřímnost a rovnost. ParlamentníListy.cz ho vyzpovídaly během jeho vánočního relaxu doma, v jižních Čechách.

Režisér Troška je znechucen vládními politiky. A dal to teď otevřeně najevo
Foto: Radek Kraus
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Pane režisére, jak trávíte letošní vánoční svátky?

V klidu domova v jižních Čechách, s maminkou a bratrovou rodinou.

Co si myslíte o tomto politickém roce v ČR?

Promiňte, ale nechci být sprostý.

Myslíte, že rok 2013 bude pro lidi lepší?

Záleží, pro jaké lidi. Jsou lidi a Lidi. Ti druzí však mají do slušného lidského chování moc daleko. Rychle zapomněli, z čeho vyšli. Nejvýstižněji to už před lety řekla Helenka Růžičková – z hovna Přemyslovna…

Co Vás osobně štve? Zdražování, arogance politiků, ztížení životní situace lidí?

Především ona ztížená životní situace normálních lidí. Ne vlastní vinou, ale bezohledností druhých – od nedokonalých a normální lidi nechránících zákonů až po agresivitu nejrůznějších šéfů se dostávají do situací, o kterých se jim o sametové revoluci ani nesnilo. Na jedné straně mizí miliony a miliardy a nikdo nenese za nic odpovědnost, nikdo není potrestán. A pak ona neuvěřitelná arogance mnohých našich představitelů, kteří si zákony vysvětlují a upravují po svém. To, co se u nás děje, nenajdete snad v žádném vyspělém státě.

Co říkáte rošádě ve vládě, na ministerstvech, třeba jmenování a následné odvolání Karoliny Peake? Nechtěl byste i Vy být třeba ministrem obrany?

Smutná tragikomedie, nestydatá a drze výsměšná a bohužel trvající stejně nestydatě dlouho. Znevážení postů, na které by měli být jmenováni opravdoví profesionálové ve svém oboru. Nic jiného, než honba za korýtkem ve jménu barvy politické strany, jedno jaké. Podle potřeby přeběhnout sem tam, hlavně kde se budu mít o trošku líp. Kdyby paní Peake byla natolik sebekritická, musela by s milým úsměvem poděkovat za nabídku a skromně uznat, že na takový post její vzdělání a erudice nestačí, zvlášť, když už jedna taková odbornice tady byla. Totéž si měl uvědomit jak pan Nečas, tak prezident republiky, když ji uváděli a vyváděli z úřadu. Neuvědomili, škoda! A tak místo jedné odbornice nastoupí odborník druhý…

Stačí si znovu přečíst Mňačkovu knížku Jak chutná moc. Tam je všecko. Anebo kus monologu od Shakespeara. Jako kdyby žil dneska, tak jsou jeho slova stále aktuální. Kdyby všechny tyto posty byly za symbolický peníz a řekněme čestně udílené, vsadím se s Vámi, že všude na vládě, v parlamentu a Senátu by zbyly jen uklízečky. Jenže u nás je už dlouho zcela běžné a normální, že kdokoliv může dělat cokoliv, hlavně že je to dobře honorováno. Když se vám nevede v jednom ministerstvu, dostanete druhé a třetí podle rovnice - já na bráchu, brácha na mě. Anebo nějakou jinou prebendu kdekoliv jinde, diplomacie má přece široké pole působnosti. A že tomu vůbec nerozumíte, nevadí. Takže tady můžete být ministrem všeho, třeba i ředitelem zeměkoule. Kdyby se všechny peníze, vyhozené jen na jejich mzdy, daly dětem v útulcích a starým opuštěným lidem, bylo by o trochu víc radosti v této zemi.


Čeká nás prezidentská volba, možná i předčasné volby. Koho byste rád viděl v parlamentu?

Někoho konečně slušného, politicky vzdělaného, s evropským i světovým rozhledem, kdo bude umět používat svůj zdravý selský rozum, umět se postavit nesmyslným a nedokonalým zákonům a nařízením, jedno jestli z Bruselu nebo zprava či zleva. Prostě skutečná osobnost. A který by si měl k sobě vybrat stejně charakterově silné a inteligentní lidi.

Byl schválen zákon o kinematografii, kdy se televize budou podílet na financování českých filmů. Myslíte si, že budou tyto peníze pro všechny, nebo opět jen pro ty „vyvolené“?

Zbožné přání, aby byly pro všechny. Ale protože jsme si demokraticky rovní a mnozí i rovnější, bude to stejné jako doposud. Pokud nejste s někým tam nahoře kamarádíček, nechodíte s ním pařit, hrát golf a tak podobně, máte smůlu. Nebo dostanete nálepku, že jste komerční filmař, který přece nepotřebuje peníze, protože si na ně svými filmy vydělá. Slovo komerční znamená přece obchodně úspěšný. Ukažte mi jednoho jediného z mých kolegů, který netouží po tom, aby jeho film byl divácky, tudíž výdělečně úspěšný. Každý, kdo něco vyrábí, přece chce, aby jeho výrobek měl svého spokojeného odběratele, zákazníka. U nás stačí, když jen zapochybujete o kompetentnosti toho kterého šéfa a už máte vystaráno. Žádný dialog se nevede, jste rovnou hozeni přes palubu. Bez udání důvodu. Taky bezva zákon.

Co byste popřál lidem v naší zemi do roku 2013?

Především zdraví, protože bez něj není nic. Fajn práci a fajn lidi kolem sebe. Klid v duši, který je stejně potřebný jako humor a úsměv. Aby se stali opět důstojnými a právoplatnými občany této krásné země, nenechali si stále kálet na hlavu těmi, pro které tu jsou jen proto, aby platili daně, volili ty „pravé“ a drželi hubu.

Co Vás osobně čeká v tomto roce?

Na svátek Valentýna bude uvedena do kin jihočeská letní komedie ve stylu Sluncí, sena... „Babovřesky“, a když všechno dobře dopadne, měl bych v létě točit pokračování. Taková malá radost pro lidi naladěné na stejnou vlnu, kteří se ještě nezapomněli smát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…