Režisér zcela natvrdo: Zahraniční média píší, že Zeman není na rozdíl od Havla politicky korektní. Ale miliony lidí nechtějí být korektní, já také ne. A český národ nerovná se Havel

17.11.2017 12:22

ROZHOVOR „Četl jsem, že nějaká zahraniční média píší, že Zeman na rozdíl od Havla není korektní. Ale proč máme být politicky korektní, proč některé věci nemáme nazývat pravými jmény? To já vidím jako důvod toho, proč lidé volí ta uskupení, která volí,“ tvrdí v rozhovoru ParlamentníchListů.cz režisér, šéf Obce českých spisovatelů a náchodský zastupitel Tomáš Magnusek. Podle něj se nikdy nerovnalo, že český národ je zároveň i Václav Havel, ovšem zatímco Havel si mohl dovolit jezdit na Západ kvůli ekonomickým záležitostem, teď se situace změnila. Jezdí se totiž na Východ a tomu se podřizuje i Zeman. „Proč by měl jezdit na Západ, který na tom prostě není - a to si přiznejme - tak ekonomicky dobře, jako třeba Čína či Rusko?" táže se.

Režisér zcela natvrdo: Zahraniční média píší, že Zeman není na rozdíl od Havla politicky korektní. Ale miliony lidí nechtějí být korektní, já také ne. A český národ nerovná se Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Magnusek

Máme zde výročí 17. listopadu. V jakém stavu je naše demokracie a do jaké míry jsme se za poslední dobu přiblížili či nepřiblížili k tomu, o čem jsme snili po roce 1990? Někteří vidí ohrožení demokracie v Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. Sám Andrej Babiš ale tvrdí, že právě on chce realizovat to, o čem jsme tenkrát snili, tedy aby fungovala ekonomika, byly zde úspěšné rodinné firmy, infrastruktura a státní správa… Věříte mu?

Nevím, zda mu mám věřit. Když se ho někdo regulérně slušně zeptá na různé otázky, tak se naštve, dokola mluví o tom, že všichni kradnú a že všechno je to komplot na něj. Regulérně však nikdy nevysvětlil to, na co se ho lidi ptají a tím nemyslím ty provokatéry, kteří chodí na jeho mítinky. Myslím tím i lidi, kteří by ho třeba volili, slušně se ho na to zeptají, ať jim to alespoň částečně vysvětlí, ale on nemá argument, kromě těch, které neustále používá.

Andrej Babiš zmiňuje v souvislosti se sny a realitou po roce 1989 jen velmi okrajově Václava Havla. Akcentuje spíše praktické, hmotně zaměřené záležitosti. Je to tak, že český národ se nyní již spíše odklání od odkazu Václava Havla, jeho představy o lepším světě, o šíření globálního dobra a jde mu nyní o praktické zajištění fungování státu?

Český národ, to se nikdy nerovnalo Václav Havel. Možná na začátku devadesátých let, ale všichni moc dobře víme, že v posledních letech prezidenta Havla více uznávali v zahraničí než doma, kde mu lidé vyčítali, že některé situace neuhlídal, připustil či nedotáhl. Zda to tak je, nám stejně ukáže historie.

Anketa

Má Zeman šanci vyhrát už v 1. kole?

90%
10%
hlasovalo: 19280 lidí

Jak hodnotíte vystupování Miloše Zemana? Srší bonmoty, dělá si legraci z novinářů i svého zdraví... Je v kondici vyhrát prezidentské volby? Nemůže ho ohrozit kandidatura expremiéra a někdejšího předsedy ODS Mirka Topolánka? Ten se prý o funkci hlavy státu rozhodl usilovat kvůli spojenectví prezidenta Miloše Zemana a předsedy ANO Andreje Babiše...

Víte, četl jsem, že nějaká zahraniční média píší, že Zeman narozdíl od Havla není korektní. A zase tím nahrávají pouze Zemanovi, protože milióny lidí už nechtějí být korektní a vlastně ani já ne. Proč máme být politicky korektní, proč některé věci nemáme nazývat pravými jmény? To já vidím jako důvod toho, proč lidé volí ta uskupení, která volí.

Co se týče Vaší otázky - pan prezident bohužel není zdravý člověk a měl by odpočívat. Všichni to na něm vidíme, že mu není zcela dobře. Ať už věkem nebo nemocemi, ale nikdo mne z jeho okolí nebude přesvědčovat, že je mu dobře. Není! Legraci z novinářů si dělá proto, protože oni - ať udělá cokoliv, vyjma možná vašeho serveru -, ho urážejí. Opět to lze jednoduše rozpoznat, že média stran prezidenta nejsou objektivní. Expremiér Topolánek je silný hráč, ale Zemana neohrozí. Zemana může ohrozit pouze jeho zdraví, nic víc.

Zeman příští týden letí do Ruska, s ním chce jet i rekordně velká delegace podnikatelů. I odpůrci Putina přiznávají, že Rusku se ekonomicky daří, navzdory sankcím. Dá se ale již nyní předpovídat, že Miloš Zeman bude kvůli této cestě znovu tepán, ve smyslu orientace naší země „na Východ“ ?

Bude. Jsme opět u toho. Ale proč? Protože jede tam, kde se ekonomicky daří a lze z toho i něco pro nás získat. Proč by měl jezdit na Západ, který na tom prostě není - a to si přiznejme - tak ekonomicky dobře, jako třeba Čína či Rusko? Pan prezident Havel si mohl dovolit jezdit na Západ kvůli ekonomickým záležitostem, ale situace se změnila.

Šéf SPD Tomio Okamura nedávno vyzval ke změně statusu veřejnoprávních České televize a Českého rozhlasu. Je pravdou, že zejména ČT je kritizována za stranění některým politikům a špinění jiných. Kritizován je například výběr hostů do pořadů Václava Moravce. Oproti tomu zastánci ČT tvrdí, že jakákoliv podobná změna by ohrozila naši demokracii. Jak se na to díváte vy?

Anketa

Odvádí zpravodajství ČT dobrou práci?

hlasovalo: 13988 lidí

Přemýšlím o tom velmi často, ale odpovědět vám na to teď nedokážu.

Tajemník SPD a blízký spolupracovník Tomio Okamury Jaroslav Staník měl ve sněmovním klubu posílat gaye, Romy a Židy do plynu. Poměrně „výživně“ popsala tuto situaci pro Aktuálně.cz ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. Staník, stejně tak jako Okamura ale obvinění odmítají. Toto ovšem není ojedinělá záležitost, která zavání rasismem. V Praze byl zmlácen a ponížen černoch a děti v Teplicích čelily nenávistným výlevům za to, že na jejich školním fotu byly arabské a romské tváře. Jde o projevy nemocné společnosti, za které mohou třeba ti, co brojili proti imigraci?

Nemocná společnost? Jsou to jen kecy na internetu! To je řadě lidem podobné. Pouštět se do internetových diskusí, nejlépe anonymně, a pak když příjdou k vašemu plotu se vás otázat na to, proč jste to tam napsal, tak utéct jako malý kluk... To už tak stateční nejsme. Já, Zdeněk Troška a řada dalších lidí vám sem říká osobní názory, za které nám zase nějaký kretén - nejlépe anonymně - napíše zprávy o tom, jak nás podřízne a podobně. Jen škoda, že nemůžu zazvonit u jeho plotu. Nelíbí se mi to, nelíbí se mi anonymní diskuse a ani to, že pod třídu malých prvňáčku někdo napíše, že by je povraždil. Ať jde ten člověk do politiky, nejlépe evidentně za Okamuru a navrhne zákon, že odsud je a jejich rodiny vyhostí, ale psát to do diskusí, nebo seřezat černocha na ulici, to není řešení. Stejně tak jako není řešením mlčet, když skupina „romáků" napadne mladýho kluka na ulici. O všem se má psát a vše potrestat!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…