Řezník Havlíček, proslavený bojem proti EET: Babiš je korporátní fašista, ale to všichni věděli dávno. Sobotka si ten pohlavek od prezidenta plně zasloužil

14.05.2017 8:21

ROZHOVOR Premiér Sobotka i prezident Zeman věděli, kdo je Babiš. A přece konali a předseda ANO dostal funkci ve vládě. Podle živnostníka Pavla Havlíčka z Klatov teď Babiš udělá vše pro to, aby v parlamentních volbách ANO zvítězilo a on se stal novým předsedou vlády. I přes „divadélko na Hradě“. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz Havlíček pojmenovává Andreje Babiše „korporátním fašistou“, který se nikdy nemůže stát politickým fenoménem. Nyní na něm pozorujeme vztek až hysterii, když ztrácí půdu pod nohama. Až padne, zkáza prý bude nedozírná…

Řezník Havlíček, proslavený bojem proti EET: Babiš je korporátní fašista, ale to všichni věděli dávno. Sobotka si ten pohlavek od prezidenta plně zasloužil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řeznický mistr Pavel Havlíček rázně vystupující proti Babišovi

Co říkáte na vládní krizi? Odvolat Babiše? Nechat Babiše? Jmenovat Babiše?

Babiš vůbec neměl být ve vládě. Už jen ignorování lustračního zákona, kdy u Babiše najednou nebylo lustrační osvědčení nutné. Tak to tedy máme.

Seriózní východisko z této krize prostě neexistuje. Ať premiér udělá cokoli, bude to špatně. To proto, že špatně se stalo už při sestavování vlády. Bohuslav Sobotka věděl, kdo je Babiš. Prezident Zeman věděl, kdo je Babiš. Všichni věděli, kdo je Babiš, nebo alespoň vědět mohli. Ale řezníkovi se před šesti lety smáli. No a sklízejí ovoce, kterého strom zasadili.

Je v podstatě jedno, zda odvolat Babiše, či neodvolat, vše bude špatně. Jen volby mohou přinést pozitivní změnu oproti současné diktatuře a aroganci státní moci.

A Babiš opět na jedné straně jako diktující „manažer velké firmy“, tedy Mafry – a na druhé straně odposlouchaný chudák. Kde je pravda?

Pravda má vždy subjektivní nádech. Nechť každý sám si odpoví na otázky, kdo je Babiš, zda odposlouchaný chudák, anebo diktující manažer.

Jako manažer má právo na diktát, má právo řídit své podřízené – ponechme stranou teorii svěřenských fondů. Zde musím znovu zmínit, že stát, tedy občané, nejsme jeho podřízenými, ale on naším.

Jako místopředseda vlády však musí strpět mnohem větší tlak veřejnosti – ale stejně tak novináři nejsou pány bohy všemohoucími a musejí počítat s veřejností.

Nelíbí se mi odposlouchávání a špehování. Ani Babiše. Ovšem jsme v natolik výjimečné situaci, kdy státní orgány fatálně selhávají a odposlechy už měl mít na sobě Babiš dávno legální, posvěcené soudem. Takže skupina, nesoucí jméno Babišova kdysi řídícího důstojníka Julia Šumana, jen supluje roli státních zástupců, protikorupčních útvarů a soudců.
Tady už je něco velmi, velmi špatně. Zvláště v kontrastu bleskového zatýkání v Nečasově vládě a dodnes nula. Cui bono, cui prodest?

Že Babiš je pravděpodobně nezničitelný... Pobere, nebo ztratí nějaká procenta ve volbách, ať již předčasných či „včasných“?

Není nezničitelný, ale sílu odstavit ho – tu mají pouze voliči. Liknavost Finanční správy při prověřování finančních možností Babiše nakupovat své vlastní dluhopisy – a zde je kámen úrazu, Agrofert emitoval dluhopisy jen a jen za jediným účelem a nikdo jiný dluhopisy neměl možnost nakoupit, vyšetřování dotací Čapího hnízda a podobně. Je zřejmé, že Babiš není jen tak někdo a snad už je dostatečně zřejmé, proč bezpečnostní divize Agrofertu je taková, jaká je a zaměstnává takové lidi, jaké zaměstnává.

Jen volby mohou něco změnit a Babiš by je jistě rád zakázal. Až tak daleko ovšem jeho moc ještě nesahá. Udělejme s tím ve volbách něco, dokud je to ještě možné. V roce 1947 si nikdo nedovedl představit, že by bylo možné něco takového, co se odehrálo o rok později a jen naivkové si myslí, že padesátá léta se nemohou opakovat. Mohou – a už jsme v nich jednou nohou. Jen se už nepopravuje škrcením, ale celá třída je popravována ekonomicky. Nepoškozuje to tolik „jemnocit a sociální cítění“ levice že?

Andrej Babiš směřuje, zdá se, přes všechny peripetie k jasnému vítězství v parlamentních volbách. Je toto konstatování pravdivé? A je to tak dobře?

Je příliš brzy na odhady volebních výsledků. A slovy dnes už klasika: „Věřím jen těm průzkumům, které si sám zfalšuji.“

Nelze však nevidět, že Andrej Babiš udělá doslova vše pro to, aby volby vyhrál. A když říkám doslova, tak doslova.
Andrej Babiš se nerozpakuje lhát, Andrej Babiš se nerozpakuje hodit přes palubu své úředníky, když  jejich chování k živnostníkům napřed iniciuje a vzápětí jej označí za nelidské. Andrej Babiš se neštítil ničeho v minulosti a nebude se štítit ničeho ani v přítomnosti či v budoucnosti.

EET krachuje, ale Babiš se usmívá a vykládá, jak funguje. Kontrolní hlášení jsou k ničemu. Prý, „kdybych chtěl krást, sídlí moje firmy na Kypru“ – ano Andreji, vaše firma Romneya na Kypru skutečně sídlila a nic hezkého z ní nevzešlo. Prý je normální platit daně. Říká někdo, kdo z Agrofertu vyvádí ročně nezdaněné desítky milionů.

Čeho je moc, toho je příliš. Ale proč, ptám se. Jak je možné, že lidem nevadí jeho aktvní služba v StB v osmdesátých letech. Jak je možné, že lidem nevadí jeho žraločí systém, kdy nestaví na zelené louce podnikání, ale znásilňuje ostatní firmy. Proč lidem nevadí, když namísto původně sedmdesáti tisíc lidí zaměstnaných ve firmách převzatých Babišem, omílá třicet pět tisíc. Těch pětatřicet tisíc ostatních se totiž – po převzetí firem Babišem – ocitlo na dlažbě?

Je to jednoduché. Je stále dost lidí, kteří se nezajímají o to, jak se sami svou prací zmohou, ale jak „někdo konečně skřípne ty, kteří se mají LÍP!“ Jedna z největších devastací komunisty a socialismem, je devastace morálního profilu občanské společnosti. Jednoduše až příliš mnoho lidí u nás nechce mít druhou kozu. Lidé si přejí tu druhou sousedovu kozu znárodnit. Protože „stejně si na ni nakradl“.

Směřuje Babiš k tomu, aby byl srovnatelným politickým fenoménem, jako byli Václav Havel či Václav Klaus nebo jakým je Miloš Zeman? Jak si vysvětlit to, že většině veřejnosti nevadí jeho někdejší členství v KSČ, ani podezření na spolupráci s StB, ani Babišova dobrá kariéra v 80. letech? Znamená to, že většina Čechů už nereaguje na symboly roku 1989 a na étos Václava Havla, když jí nevadí tohle „babišovské“ přemostění 80. let do současnosti?

Babiš se nikdy nemůže stát politickým fenoménem, protože on sám se chová jako korporátní fašista. Za Babišem nikdy nebude stát politická idea. Jen svrchovanost moci, nadřazenost, násilí a represe.

Zatímco Václava Havla provázela aureola znovunabyté svobody, Zemana socialismus, rovnostářství, etatismus a Václava Klause ekonomika, svobodný trh, svoboda jednotlivce i nedotknutelnost soukromí – tak Babiše ozařuje jen a pouze jeden skandál za druhým a popírání zásadních ekonomických pravidel a politika jen a pouze pro svůj a Agrofertu na prospěch.

Vím, ode mne taková slova jistě znějí očekávatelně, ale zkuste se zamyslet nad jednotlivými kauzami a chováním poskoků, jakým je například pan Janeček, nevyjímaje. Nic než arogance moci a násilí a Finanční správě už se přezdívá „finanční gestapo“.

To nejsou politické ideje, to nejsou politická témata. Nikdy se Babiš nestane takovým politickým fenoménem. Stane se synonymem českého korporátního fašismu. A nebojme se přiznat, že fašismus je jen odnoží socialismu, kolektivismu, prostě i fašismus je levicovou ideologií, kdy posiluje role státu na úkor občanské společnosti. Přiznejme si také, že společnost má dost zmatek v pojmech pravice a levice, což vysvětluje lavírování voličů tu ke Klausově kapitalismu a vzápětí k Zemanově socialismu. A přitom by stačilo vědět, že spor pravice vs. levice neznamená spor mezi podnikateli a dělníky, ale spor mezi občany a státem, kdy levice tu reprezentuje velký a mocný stát nad občany a tím méně občanských svobod a práv. No a fašistický socialismus, ten tu ještě nebyl. To je panečku něco! Tu se skřípne pár méně bohatých, tu se zavře politik, souseda klepnou přes prsty... To je něco, po čem „obyčejný člověk“ prahne. Za vlastní mizérii může někdo jiný – a konečně to někdo vidí, konečně tu „někdo dělá pořádek“.

Ale ptejme se – bylo by tolik státního bordelu, kdyby nebylo tolik státu nad občany? Čím více státu, tím více korupce, lumpáren a tím méně svobody a naopak zase více státního násilí a represí.

A Babišova minulost? To už je dávno a „nejsme přece jako oni“. Ne, opravdu nejsme jako oni, ale oni jsou stále stejní. A my na to, bohužel, zapomínáme...

Považujete Babiše coby podnikatele za někoho, kdo si zaslouží obdiv? On sám neustále cituje Tomáše Baťu, zdůrazňuje, kolik firem zachránil, kolik lidí zaměstnává, kolik peněz dává na charitu apod. Je byznysmen Babiš příklad pracovitého a úspěšného člověka, nebo, jak o něm řekl Miroslav Kalousek, šizuňk?

Babiš rozhodně není podnikatelem, který buduje firmy. On cizí firmy znásilňuje. Jen jediný příklad stačí za všechny. Jak Babiš k Agrofertu přišel. Agrofert nezaložil Babiš na zelené louce jako svůj podnik. Možná jako svůj podnikatelský záměr a počítal už s převzetím, ale zakladatelem Agrofertu byl slovenský Petrimex, tehdy státní podnik. To Petrimex financoval vznik Agrofertu, to Petrimex dal Agrofertu do vínku obrovské základní jmění, to Petrimex dal Agrofertu do vínku kompletní databázi obchodních partnerů.

A Babiš převzal Agrofert Petrimexu – za velmi podivných okolností, za dosti podivného financování. To slovenský ministr Ducký chtěl vyšetřovat ztrátu Agrofertu. Ovšem skončil se dvěma průstřely hlavy ve vchodu svého domu. Kam se poděla ona tajemná švýcarská firma bez jakékoli historie Babišových spolužáků? Co je Ameropa? Mnoho otázek kolem Babišova podnikání... – a ptát by se měli novináři. Ne řezník. A ptát by se měli i novináři z Mafry...

Kolem Andreje Babiše existuje řada temných podezření.  Spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, nicméně ve všech průzkumech je on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí? Je to tak, že lidé v ČR automaticky počítají s tím, že „všetci kradnú“, včetně Babiše?

Jak už jsem říkal, jistý, dnes už klasik, říkal „Věřím jen těm průzkumům, které si sám zfalšuji.“ A tak já nedávám žádný důraz na průzkumy a během půl roku se může ještě mnohé změnit. Jeho voliče až tak nezajímá Babiš a jeho lumpárny, jako sousedova koza a „už aby mu konečně chcípla“. Babišovy voliče více zajímá, jak stát zamorduje sousedovu kozu. A tomu tleskají. Stejně tak, jako tleskali popravě Milady Horákové, Heliodora Píky, Záviše Kalandry, studentů Bacílka, Kováříčka či Hrušky. Titíž lidé typově psali dopisy a apely za „co nejpřísnější potrestání zrádců“. A za zrádce byli tito lidé označeni režimem stejně tak, jako dnešní živnostníci.

A zda bude obviněn? To nevím, to věru nevím.

Řídit stát jako firmu. Motto, které Andrej Babiš razí. Jak na to nahlížíte? Je dobře, že Babiš razí zcela pragmatické pojetí politiky, bez jakéhokoliv idealismu? Práce, podnikání, finance, administrování státu, vláda práva, fungující stát... Je to to, co teď Česko potřebuje? Snažili se idealista Havel a ideolog Klaus zbytečně, protože Češi chtějí v politice prostě jen exaktní a pragmatickou správu státu? Cítíte někdy smutek např. členů ODS, že k úspěchu nevedou ideje jako boj za svobodu a velká slova, ale prostě jen to, co předvádí Babiš?

V prvé řadě stát se neřídí, stát se spravuje. Jde o správu, ne řízení. Řízení nemůže probíhat bez hierarchie, bez pozice moci. Ale lidé nepracují pro stát, lidé pracují především pro sebe! Lidé tu nejsou pro stát, ale stát je tu pro lidi. Zcela opačně je to ve firmě.

A stejně tak musím odmítnout spojení, že Babiš razí pragmatické pojetí politiky. Podíváme-li se do slovníku cizích slov, pak zjistíme, že pragmatický znamená věcný, nezaujatý,chladně a rozumně uvažující. Babiš rozhodně není nezaujatý a rozumně uvažující. Chladně možná, věcně také. Ovšem ve zcela jiném výsledném kontextu. Babišova politika je chladně vypočítavá, sobecká a arogantní, násilnická a fašistická. S pragmatismem takové konání nemá pranic společného.

Věřte, že znovu přijdou na světlo pojmy jako svoboda, politické ideály, občanská společnost. Jen voliči si musejí osahat, že socialistické experimenty nikdy nevedou k jejich spokojenosti. A je jedno, zda se jedná o socialismus komunistický, elitářský neomarxismus, anebo moderní korporátní fašismus. Lidé přijdou na to, že nechtějí nad sebou drába s knutou, který je pase pro nabubřelý stát.

Okolí líčí Andreje Babiše jako neúnavného, nekompromisního, autoritativního, přirozeně vulgárního, hektického workoholika, který se nezdržuje s tím, co chtějí druzí. Nadřazenost a kontrolu údajně dává najevo i vlastním poslancům a členům, kteří, dle jejich slov, mívají problém k Babišovi vůbec najít nějaký komunikační kanál. Bojíte se Andreje Babiše jako osoby? Je vám sympatický? Jak ho hodnotíte, na základě jeho mediálních výstupů? Co o něm říká jeho styl projevu, zejména když nad sebou ztratí kontrolu?

Popsal jste poměrně přesně jeho osobnostní archetyp. Já se ho rozhodně nebojím, nemám nic, co by mi mohl vzít, nemám nic, co bych mohl ztratit. On naopak hodně. Je to člověk naučený rozkazovat, vládnout, rozhodovat. Bylo by to v pořádku, pokud by silou vládl svému. Stát však není jeho. Stát je společenství svobodných občanů, kteří stát vytvářejí za účelem poskytování služeb. Zdá se vám, že Babišovo finanční gestapu poskytuje služby občanům?

A pokud se mám pustit do hlubší analýzy, pak jako laik vidím naprostou aroganci moci, ale přitom on si sám dobře uvědomuje, že balancuje na ostří nože, ale nože velice ostrého. Z Babišova chování a vystupování je jasně patrná obrovská nervozita, vztek i hysterie v okamžiku, kdy ztrácí půdu pod nohama v diskusi. To už jsem si osobně také na něm vyzkoušel.

Křečovitá volební kampaň plná vzdušných zámků a nových sportovních hal na všechny strany, prostě slibem nezarmoutíš, jak se říká. A Babišovi voliči si ještě nepopravili svého souseda. Ale jakmile bude soused i s druhou kozou oběšen, velmi rychle si uvědomí, že právě oni jsou na řadě před oprátkou, u které stojí oslavovaný, jemuž při věšení druhých tolik tleskali. V historii to tak vždy bylo, je i bude. Pak Babiš padne. Ovšem zkáza bude nedozírná.

Co soudíte o Babišových zahraničněpolitických názorech? Velice tvrdě se staví proti imigraci, kritizuje EU a několikrát, když mluvil sám za sebe „z voleje“, zpochybnil smysl sankcí proti Rusku... Co by z hlediska geopolitiky premiér Babiš asi provedl s naší zemí? Zejména v kombinaci s případně znovuzvoleným prezidentem Milošem Zemanem.

Ne, pane redaktore, nestaví se velmi tvrdě proti imigraci. Jen potud, pokud by svým postojem neohrozil své dotace. Nejen zahraničněpolitické, ale všechny politické názory Babiše jsou podřízeny vlastnímu zisku. A zejména v kombinaci s případně znovuzvoleným prezidentem Milošem Zemanem. Ale otázkou je, jak velkou mocí disponuje prezident a nakolik nebezpečným by byl Babiš coby premiér.

Umí Andrej Babiš dělat politiku? Koho si bude po volbách chtít „ochočit“ jako koaličního partnera? Lidovce se Starosty, KSČM, Okamuru, nebo ODS? Nebo sklapne Kalouskova past „všichni proti Babišovi“? Pokud jde o alianci s Milošem Zemanem, bude dle vás dotažena do konce tak, že Babiš pomůže Zemanovi znovu na Hrad? Co soudíte o jejich vztahu?

Vztah Zeman–Babiš je jistě velmi silný a navzájem si za mnohé vděčí. Nelze však sázet na jistotu věrnosti Babiše Zemanovi. Tou si může být Miloš Zeman jistý pouze tehdy, bude-li to pro Babiše výhodné. Jinak smete Babiš Zemana stejně bezohledně, jako smetl prozatím každého, kdo mu jen trochu uvěřil.

Babiš jednoznačně politku nedělá. Nevím, zda umí dělat politiku, ale rozhodně umí politikařit. A to je něco jiného. Koho si bude chtít ochočit po volbách, to nevím. Bude to kdokoli, kdo bude skýtat možnost neomezeného vládnutí. Chuť si ochočit však neznamená, že se dotyční ochočit dají. A to mě zajímá více. Za jedinou vámi jmenovanou partaj bych nedal ani zlámaný pětník. Chci však věřit a doufat, že to rozhodně nebude ODS. Už také proto, že Strana soukromníků se rozhodla podpořit volební spoluprací právě ODS na její návrh. Už také proto, že dnes, už jako člen Strany soukromníků, dám své jméno zapsat na kandidátku ODS v plzeňském kraji za Soukromníky.

Vraťme se na závěr ještě k „divadélku na Hradě“.  Mám dojem, že ještě chcete něco dodat. Nuže...

Bohuslav Sobotka zbrkle ohlašoval demisi a každou chvilku jinak. Zbrkle se lekal a posouval její datum. Takové to „odvolávám, co jsem slíbil, slibuji, co jsem odvolal“. Jednal skutečně zbrkle, tak jak jedná celou svou éru. A jakkoli se prezident Zeman vymyká mému hodnocení „dobrého prezidenta“ a prezidentu Klausovi úrovní nesahá ani po kolena, musím říci, že premiér dostal od prezidenta výchovný pohlavek před celým světem. Výchovný pohlavek, který si velmi zasloužil. A výchovně pohlavkovati premiéry země před kamerami, a tím před celým světem, je naprosto nepřijatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…