Ringo Čech: Naše děti a vnuky čekají strašný věci! Bude rasová válka, protože nikdo nedělá nic proti. Brusel vymýšlí kraviny

22.07.2015 9:52

CIVILIZACE A MY Hudebník, bývalý politik, občasný malíř a spisovatel, František Ringo Čech, se v rozhovoru ParlamentníchListů.cz zamyslel nejen nad budoucností lidstva a civilizace, k čemuž rozebral kapitalismus, volný trh, krizi Řecka i budoucnost Evropské unie, ale také se ponořil do problému imigrantů. „Z kanceláře se o přerozdělování imigrantů hovoří snadno, ale oni za tím vším nevidí ty mladý, zdravý, nadržený kluky plný energie, plný sexuální vitality a touhy po bohatství. To je ale zkáza a naprostý konec,“ zkritizoval přitom F.R. Čech úředníky EU.

Ringo Čech: Naše děti a vnuky čekají strašný věci! Bude rasová válka, protože nikdo nedělá nic proti. Brusel vymýšlí kraviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Je to už sedm let od začátku velké ekonomické krize, která začala krachem amerických bank. Myslíte si, že budoucnost ekonomického řádu světa je právě v kapitalismu? Co říci o úspěšnosti jevů: kapitalismus, globalizace a volný trh? Je třeba podle vás dát šanci jinému ekonomickému směru?

Kapitalismus je nezničitelný, ale je možné, že se promění, bude mít jinou formu. Nezničitelný je proto, že respektuje a ctí soukromé vlastnictví a umožňuje, aby lidé bohatli, což zvláště Gustáv Husák s Brežněvem neradi viděli. Já ale věřím – stejně jako se říkalo, že je komunismus mládím lidstva – že kapitalismus přežije, ovšem ve svém stáří v jiné formě. Bude to takový kapitalismus s lidskou tváří. A pokud je řeč o krizi, tak ta tady žádná ani nebyla. Opravdová krize byla v roce 1929, kdy byl krach na newyorské burze. Až přijde něco podobného, pak teprve to bude tuhé – krize kapitálového světa jsou totiž neodvratné. To s sebou prostě nese onen systém. Ale globalizace je zhouba.

Myslíte si, že se dá něčím volný trh nahradit?

Nedá, je to normální obchod. Ale my jsme přece svědky hrůzného rozdělení občanů Evropy na občany první kategorie a občany druhé kategorie, kdy my tu máme jiné pasty na zuby, jinou coca-colu slazenou sirupem, a ne cukrem, masné výrobky bez masa... Dá se říci, že nás úplně vydali na pospas těmto firemním molochům. Hygienická služba nás v hospodě nechá jíst kuřata plná penicilinu, nechají nás jíst zvířata, která se krmí masokostní moučkou; a namísto toho, aby proti tomu zasáhli, tak hlídají, zda hospodský má jeden hrnec na brambory a jiný na šlupky. Vůbec nikdo občany nechrání. To je nevýhoda kapitalistického systému, což mne ale neuvěřitelně štve; a jsou to věci, s nimiž se dá něco dělat, ovšem nedělá se.

Proč se s tím nic nedělá?

Protože je všem všechno jedno! Prostě politický systém je tak nastavený, že vítězové politického boje jsou rádi, že jsou rádi, sedí v parlamentu, anebo v našem Senátu; a protože nechtějí o ta svá místa přijít, tak nevyvolávají žádné konflikty, a to ani v zájmu občanů. Jenže my jsme je zvolili právě proto, aby do těch konfliktů šli. V mých dvaasedmdesáti letech jsem dospěl k názoru, že ideální zřízení u nás bylo za Rakouska-Uherska. Přestože to bylo mocnářství, tak fungovala demokracie a svoboda. Byla to ideální doba. Když chtěli tehdy zavřít Havlíčka (Karla Havlíčka Borovského), a sám kancléř si to přál a vysílal signály na všechny strany, tak přesto byl soudem několikrát osvobozen. Soudci prostě byli spravedliví. Nakonec ho museli unést, aby jej potrestali. Proto se ze mne stává kryptomonarchista.

Jak se díváte na krizi Řecka? Co si myslíte o tom, jak se k této krizi staví EU a jak samotné Řecko? A jak na vás působí jednání premiéra Alexise Tsiprase? Jen podotýkám, že se v pondělí začaly v praxi naplňovat sliby, které dalo Řecko mezinárodním věřitelům – o půlnoci tak odstartovala první vlna zvýšení daně z přidané hodnoty z 13 na 23 procent a tím, jedním rázem, výrazně podražilo zboží a služby. A myslíte si, že se Řecko dokáže postavit na nohy?

V žádném případě! A vím, že v tomto názoru ani nejsem osamocen, neboť chytří ekonomové říkali hned na začátku: pusťme Řecko z eurozóny a pak mu pomáhejme. Ale nechme ho, aby si své problémy vyřešilo samo. Kdyby byli Řekové odkázáni na sebe a jednali na svou vlastní pěst, tak by také přišli na to, že musejí zvedat roky pro odchod do důchodu a snižovat platy, zatímco teď mají pocit, že to je diktát Merkelové a Evropy, což je ale svým způsobem pravda. EU tak činí, aby nepřišla o „kytičku“ a aby zachránila pocit, jak je ta Evropa báječná a jak tam všechno klape. Popravdě se jim ale rozpadá pod rukama a Řecko je ztracené. Když to ale začalo, tak jeden z Řeků, který mluví česky, pro média řekl, že Řekové nezaplatí nic. Já jsem si v tu chvíli uvědomil, že když nezaplatí nic, tak ty peníze propadnou do kanálu; a zaplatíme to my, občané sjednocené Evropy.

V jakém bodě podle vás nyní „uvízla“ evropská myšlenka s ohledem na vývoj v Řecku? Směřujeme i po řecké krizi k ještě většímu sjednocení Evropy? A máme o to vůbec usilovat? Co se vlastně s EU stalo od doby našeho vstupu? Co tedy podle vás udělat s EU – ještě více sjednotit, nechat takto, zrušit euro, zrušit celou EU?

EU se již více sjednotit nemůže, neboť to je diktát. Je to diktát postsocialistů, kteří se usadili v Evropském parlamentu a realizují tam svou utopistickou vizi. To je ale podle mne nesmysl. Přestože jsem byl velkým přítelem sjednocené Evropy a jsem dodnes nadšený ze schengenského prostoru, tak jsem EU zatratil a pochopil jsem, že je odsouzená ke zkáze. Jiří Mucha, můj velký vzor, vždycky říkal, že věci končí na tom, na čem začínají. Když se dávala dohromady evropská ústava, tak tam jeden Ital chtěl vložit pasáž, že EU vychází z křesťanských základů a tradic. A to ví každý blb, že tomu tak je; je to neoddiskutovatelné, ale oni to vyškrtli. Asi aby nepopudili muslimské bratry. V ten moment, kdy se Evropa nepřihlásila ke své podstatě, je to jako když zapřete své rodiče a minulost. Navíc já osobně jsem v ten moment pochopil, že to není Evropa, kterou bych chtěl. Dnešní EU, kde vládnou byrokrati, kteří se starají o vyvažovací olůvka v pneumatikách, o zakulacení banánů, o díry v ementálu, o pomazánkové máslo, to je šlendrián! Kdysi mi Vladimír Železný popsal, jak stojí v Bruselu vedle sebe tři mrakodrapy, které jsou plné úředníků, kteří neustále vymýšlejí kraviny, protože nemají jinou pracovní náplň. Platíme si prostě svou vlastní zkázu. Podle mne Evropa musí prodělat změnu, ale já doufám, že ta nebude taková, aby vedla k rozpadu. Doufám, že po změně to bude spolek suverénních států, který utvoří EU v podobném duchu, jako jsou uspořádány Spojené státy, kde má každý stát svého guvernéra, který má velkou pravomoc.

Žijeme mezi Západem a Ruskem. S oběma stranami jsme si zažili dobré i zlé. Jaký vztah máme najít k Rusku? Rusko modernizuje své zbraňové systémy, posiluje vojenskou přítomnost blízko svých hranic. Jak toto může dopadnout?

To ale dělá každý! Vždyť přece víte, že Rusové trpí fóbií, že je neustále někdo ohrožuje. A nejsou tak daleko od pravdy, vždyť každý „šel“ do Ruska – ať už Napoleon, či Hitler. Vždyť jde o zemi plnou nejen nerostného bohatství! Rusové ale dělají pouze takovou velmocenskou politiku, jakou by na jejich místě dělala i Amerika, Anglie či Francie, prostě každý velký stát. Podle mne od Ruska nehrozí nebezpečí. Myslím si, že Rusové nemají momentálně na to, aby rozpoutali nějakou agresi. Jde jen o harašení zbraněmi.

Máme se Ruska bát? Sice to byl dříve náš spojenec, ale teď stojíme na opačné straně...

My se máme bát všech a všeho. Jsme malý národ, který je ohrožen ze všech stran. Třeba naši poslanci za Rakouska-Uherska vzdorovali – slovanští poslanci se prostě bouřili a bylo je slyšet. Ale víte něco o našich europoslancích? Bojují za něco? Stojí jen frontu u mzdové pokladny!

A náš vztah s Německem? Přebolelo již všechno a nemusíme se Němců obávat? A co jejich nároky kvůli poválečnému odsunu? Jen před pár dny vicepremiér a předseda vládní KDU–ČSL, Pavel Bělobrádek, při své pracovní návštěvě Bavorska navštívil v Mnichově Sudetoněmecký dům, kde k uctění památky obětí poválečného odsunu Němců z Československa položil věnec. Jenže jej za tento akt někteří politici hojně kritizovali.

Vždyť je to blbost. On sice, když tam dával kytičky, tak prostě k tomu „smíření“ něco plácnul, ale udělal to nešikovně. Měl k tomu dodat, že ta německá krutost byla tak strašná, že naši lidi byli plný nenávisti, nejen kvůli Heydrichiádě. Měl říci: už nikdy heydrichiáda, a ani zabíjení nevinných Němců.

Takže my jsme v otázce odsunu Němců nic nezavinili?

Ne, bylo to zcela legální. My jsme vyhostili občany, co bojovali proti naší republice. Byla to pátá kolona, byli to henleinovci. Samozřejmě, že i Hitler pozavíral sociální demokraty v pohraničí... ale doba byla taková, jinak se to nedalo dělat.

Nad ruským nebezpečím v současné době převládá nebezpečí tzv. Islámského státu, který rozvrací státy zanesené na mapě a místo nich nastoluje zřízení založené na brutálních interpretacích islámu. Hrozí našemu světu vážné nebezpečí ze strany takto expanzivního státního útvaru?

Základem je, že největší zkázou Evropy jsou imigranti. Státy EU se navíc ve věci jejich přijímání nedohodly, ale panský kočí z Česka už jel nabízet, že jich přijmeme 1500. Přitom to prozatím od nás nikdo nechtěl. Třeba Slováci ještě neřekli, kolik jich přijmou, Poláci také ne. Všichni čekají, jen my ne. Imigrace je zhoubná, protože náboženství přistěhovalců je nepřátelské. Ale to v EU neřeší, a když přijíždějí nové lodě, tak je ani nezastavují. Pouze říkají, že uvažují o tom, že je budou zastavovat. Z kanceláře se o přerozdělování imigrantů hovoří snadno, ale oni za tím vším nevidí ty mladý, zdravý, nadržený kluky plný energie, plný sexuální vitality a touhy po bohatství. To je ale zkáza a naprostý konec. Někde jsem k tomu plácnul, že nakonec to bude Rudá armáda, která muslimy vyžene z Evropy; ale mám pocit, že už se to nepodaří. Bitva je prohraná. A přitom jsme si tento zničující prvek pustili do Evropy sami; a ani si neuvědomujeme, že za pět let se s tím nebude moci dělat nic. Bude se, bohužel, v Evropě bojovat. Naše děti a vnuky proto čekají strašný věci! Mne na tom mrzí ještě jedna věc – že dnešní viníci zmizejí do svých vilek, se svými penzemi a pak budou kolaborovat a dají si jména jako Mohamed a Musúf a Mustafa a to bude neštěstí. Na internetu se objevil krásný příměr, že hoří les a namísto, abychom požár hasili, tak si jednotlivé státy rozebírají hořící stromy do svých lesů.

A myslíte si, že se k nám mohou dostat spolu s imigranty ze severní Afriky či Blízkého východu islámští radikálové, anebo přímo zástupci Islámského státu (IS)?

To ale nemá s Islámským státem nic společného, to je tlak islámu jako takového. Kdyby IS chtěli zlikvidovat, tak jej zlikvidují. Evropa má schopnou techniku, že by při jejím užití z Islámského státu nezbylo vůbec nic; i ten písek by byl rozprášený! Četl jsem, jak v Itálii museli jít do nějakých ubikací imigrantů, které ale byly tak dobře vybavené, že tak nebydlejí ani chudí Italové. Já informace velmi pečlivě ověřuji, ale tohle si ověřit zrovna neumím, takže nevím, zda je to pravda. Musíme si také uvědomit, že oni nic neumějí, nejsou vzdělaní, a teď budou chtít to, co uvidí v Carrefouru, v Ikee, anebo u českých obyvatel. A pokud to budou chtít, tak si pro to také půjdou! Což z nich pak ty radikální muslimy udělá! Možná si myslíme, že jim bude stačit, když je budeme živit a šatit – český holky na ně již čekají – ale oni budou chtít víc. A když jim ještě imám řekne, že na to mají právo, tak se zradikalizují. Když se tázali nejvyššího islámského představitele v Anglii, proč nejdou do zemí, které jim jsou vzhledem k jejich náboženství bližší, tak jim na to řekl, že Alláhovi patří přece celý svět, a tudíž i Anglie. Víte, co je zvláštní na těch protiimigrantských demonstracích v Česku? Že se tam objeví vždycky pár idiotů, kteří mají buď v rukách šibenice, anebo hajlují, a to odradí desetitisíce lidí, kteří by tam jinak normálně přišli, protože i oni chtějí vyjádřit svůj strach a odpor k imigraci. Proto je jich tam tak málo. Odpor v národě ale vzrůstá každým dnem.

Čeká budoucí generace v Evropě jen to úplně nejhorší? Tedy války, sucho, nedostatek potravin, zaostávání naší civilizace za Východem? V čem budeme podle vašeho soudu žít za dvacet, třicet let? Měl Václav Klaus pravdu, když tvrdil, že globální oteplování není v žádném případě způsobeno člověkem?

Nečeká je ani sucho, ani povodně. V tomto má Klaus pravdu, že lidi tyto věci nezpůsobují, ale příroda se tak chová sama. Jak kdysi říkal astronom Jiří Grygar, že až se zeměkoule nasere, tak nás vyhubí vesmírná inteligence, která k tomu bude mít prostředky. Já osobně si ale myslím, že bude náboženská a rasová válka. Ta je neodvratná, protože nikdo nedělá nic, aby nebyla.

Naše civilizace zažívá nevídané možnosti prodloužení života a zvýšení jeho kvality z hlediska lékařské vědy. Kam až se v tomto směru dostaneme v příštích desítkách let? Jsme připraveni na to, že mezi námi bude žít více starších lidí?

Já čtu časopis Vesmír a s obdivem sleduji, jak je věda geniální, jak jsou vědci skvělí lidi. Jen díky nim jde věda kupředu. Oni nemají ale čas se starat o hrůzné věci, co nás mohou čekat, to je starost politiků, aby nás ochránili. Vědci dělají svou práci a dělají ji skvěle a je pravda, že prodlužují lidský život. Lékařská věda jde velice dopředu a já jsem plný obdivu k těmto lidem, ale žel jim nikdo nenaslouchá, všichni na ně prdí. Ale určitě nám nehrozí nebezpečí, že budeme živit stařečky, kteří nebudou pracovat. Vždyť každý slušný důchodce pracuje do svého úmrtí a padne na zahrádce, kde pěstuje mrkev a další věci. Starší generace je přece velmi prospěšná, jenže se to nepublikuje. My se nenecháme živit od mladých...

Známí psychiatři hojně potvrzují nárůst depresivních pacientů. K trudnomyslnosti prý přispívají i neustálé informace o pohromách, válkách a katastrofách. Proč se podle vás tolik lidí léčí z deprese?

Ne každý je silný a odolný, aby ho hrůzný zvěsti o věcech, co se dějí kolem nás, nevyděsily a nebraly mu chuť do života. Lidi jsou bezradní, perspektiva je děsivá a oni nevidí světlou budoucnost ani zářivé zítřky, jak říkávali komunisté. Lidi si myslí, že žádné nebudou, tak se nedivte, že je to mnohdy dožene k psychiatrům. Navíc je tady nedosažitelná spravedlnost, tedy vymahatelnost práva, všechno je negativní a nikde není světlo na konci tunelu. Tak se nedivte, že to na lidi doléhá.

Naše česká společnost je již pětadvacet let svobodná... Kdo nám za tu dobu politicky uškodil a kdo prospěl? Můžeme začít u prezidentů, tady u Havla, Klause a Zemana...

Havel byl bezpochyby hrdina. Byl to obdivuhodný člověk, ale bohužel jeho lidská naivita a knižní idealismus způsobily spousty problémů. Dokonce kdysi někdo vypustil ven – ale to je také neověřeno – že byl velmi naivní, hlavně na začátku prezidentování. Ale klobouk dolů před tím, jakou postavou naší politiky nakonec byl. Klaus se podle mne nechoval jako prozápadní ekonom, ač to tak vypadalo. On totiž neprivatizoval banky a nastolil příšerný systém. Já jsem se jednou tázal význačného poslance sociální demokracie, kdo začal onu zrůdnost, kdo navrhl, že by měl správce národního majetku brát 700 tisíc měsíčně. Kdo to vůbec vypustil z pusy a jak to, že jej hned u toho stolu nesrazili k zemi? Kde začalo tohle neskutečný rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými, mezi nimiž pak lítá střední vrstva obyvatel, která je nejefektivnější, a přitom je nejvíce bita? A pak přišel Miloš Zeman – oni se budou čtenáři nad tím možná usmívat –  ale Miloš si počíná velmi rozumně a má jasnou politickou i sociální koncepci. Ovšem postavili jej do světla, do jakého jej postavit někteří chtěli. Nenávistná protizemanovská kampaň je pro tuto republiku podle mne zhoubná. Já osobně ale na Zemanovi nevidím nic, co by udělal špatně.

Pokud se podíváme na českou politiku, tak kdo bude v budoucnu hrát prim? Který politik to bude a která politická strana? Máme zde sociální demokracii, máme zde ambiciózní ANO Andreje Babiše, lidovce, pravicovou parlamentní opozici, komunisty a další menší strany. Kdo z nich bude vlajkovou lodí? A nesmete nakonec Babiše politika jako taková? 

Andreje Babiše sleduji a podle mne si nepočíná špatně. Pravdou ale je, že si zřejmě i on nahraje – v uvozovkách – sám sobě něco do baráku, ale zároveň udělá taky hodně pro stát. Možná jej to vše smete. Víte, já jsem totiž nepřítel stranického života, neboť se na něj nabalí každý šunt. Schopné politiky má každá strana, jenže se na ně nabalí stovky dalších lidí, prospěchářů, které pak stranický život vynese nahoru. Jsem přítel většinového volebního systému, který funguje třeba v Anglii, kdy vítěz bere vše, neboť tím odpadne hádání a hašteření mezi politickými stranami, které je pro Čechy typické. Vždyť se podívejte, jak to třeba vypadá na radnicích!

A co se týče politických stran, bude hrát podle vašeho soudu prim pravice, nebo levice?

Tady ale není pravice a levice, jsou tu pouze party, které se hádají o ministerská křesla a o posty a o místa ve Strakovce. Jediný člověk, který myslí jasně, a z něhož udělali velmi rychle nepřítele, aby neměl vliv, tak to je Tomio Okamura. Podle mne on není rasista, ale realista! A taky je naivní, neboť se obklopil lidmi, co jej zradili hned druhý den. Císaře pána na ně!

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…