Ringo Čech: Politici se chovají odporně. Jediná možnost je násilná změna!

21.04.2013 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Herec, bývalý politik, malíř, zpěvák, divadelník, ale také skvělý glosátor František Rungo Čech je člověk otevřený, upřímný a s ničím se moc nemaže. Když něco řekne, myslí to vážně a upřímně. Proto se ho ParlamentniListy.cz zeptaly, jak vidí současnou politickou situaci, včetně problematiky v kultuře nebo ÚSTRu? A Čech si nebral servítky!

Ringo Čech: Politici se chovají odporně. Jediná možnost je násilná změna!
Foto: hns
Popisek: František Ringo Čech v půlnočním rozhovoru

Pane Čechu, jak vnímáte současnou politickou a občanskou situaci v ČR?

Pro mě je to opravdu typický absurdistán. Třeba, když primátor Svoboda za nic nemůže a je přesto vyšetřován policií a exprimátor Bém, který to způsobil a měl by nést zodpovědnost, se zase cpe dopředu, zůstal v ODS a chce dělat dál nějakou kariéru… To mi prostě hlava nebere!

Nemáte pocit, že je to třeba něčí „přání“? Že je to někým či něčím ovlivněno?

Tak všechno je něčí přání a na nějaký pokyn. Snad každý soudce by to musel uznat, že to, co se kolem primátora a exprimátora děje, je divný. To by musel být snad jen soudce z pomocný školy, hluchoněmý a ještě slepec, aby tu žalobu smetl ze stolu a podal žalobu na pravého viníka, tohle nikdo nemůže vzít vážně..,sakra!

Co to podle Vás naznačuje?

To je snad nad slunce jasný! Je to zářný příklad toho, jak to tu /ne/funguje. Popuzuje to přitom občany a ukazuje, co všechno ještě lze. A jak lze se spravedlností nakládat. To je opravdu strašlivý!

Co říkáte na spory mezi Zemanem a Schwarzenbergem ohledně velvyslanců?

Je to zbytečný žabomyší spor. Myslím si, že je především v pravomoci prezidenta určit, kdo bude velvyslancem, kdo bude naši zemi zastupovat. Protože při oficiálních návštěvách je právě velvyslanec tím, který je prezidentovi na cestách nejblíže. Měla by tam být ideální shoda. Mám za to, že je to tak trochu truc za tu prezidentskou volbu, kterou pan Schwarzenberg prohrál.

Co Zemanův nápad posadit do křesla velvyslankyně na Slovensku Livii Klausovou?

Myslím, že to byl výtečný nápad. Ona je výborná, vzdělaná, chytrá, inteligentní a hlavně má přehled, kontakty a k té zemi má blízko! Myslím, že právě paní Livie by dobře reprezentovala naši zemi.

A co říkáte na to, jak si vede Miloš Zeman jako prezident?

Chová se perfektně, mrzí mě, že dělá samé pozitivní kroky a spousta lidí mu nadává. Lidi neposuzují člověka za to, co dělá, ale za to, co si myslí…

Co myslíte, že by situaci, která v Česku v politice je, mohlo změnit?

Systémem, který tu je, se nic nezmění. Jediná možnost je asi násilná změna, revoluce už ne tolik něžná. Nevidím jinou možnost! Ale dodávám jedním dechem, revoluce je vždycky zároveň krutá a nespravedlivá. Revoluce bere šmahem zmetky i slušné lidi. Takže nevidím z toho moc cestu ven. Lidi by se měli hlavně probudit a dát jasně politikům najevo, že se k nim chovají odporně! To se po dobrém změnit nedá. Všechno je tu prorostlé a propojené. To je hmota, která se nedá uchopit.

Jakou vy máte zkušenost s politiky?

Podívejte se, já jsem třeba na jedné televizi chtěl připravit pořad – debatu Kdopak by se Čecha bál a myslel jsem, že by to bylo 13 ministrů pospolu. Zaručil bych jim slušnost, neměl to být zábavný program, prostě povídání o politice. Byl bych tam jako normální občan, Ringo by zůstal doma. A vezměte si, že nikdo z těch třinácti oslovených nepřijal pozvání! Vidíte tu nejistotu, strach z jakéhokoli kontaktu s občanskou společností. Oni prostě žijí mimo realitu, žijí v konzervě.

Co si myslíte o kauze ÚSTR?

Je to jedna obrovská šaškárna a hrozně se divím Nečasovi, že jako premiér to neutne. Že neřekne – dost, konec, zpět, ty babo, jdi tam, kam patříš, zůstane to tak, jak to je. Kňourá, jak je to spiknutí, jaký spiknutí, když je premiér, jak se může spiknout pár blbečků proti premiérovi? Být jím, vymetu to koštětem, vymetu je, udělám tiskovku, svolám média a hotovo! Takhle se chová rázný premiér a ostatní koukají?

Jaký je Váš názor na rezort kultury a paní ministryni Alenu Hanákovou?

Musím skutečně uznat, že máme vynikající ministryni s vynikající, a snad tou nejlepší kvalifikaci, protože ona je původem družinářka. To je skutečně podstupeň ministra kultury. Penězi, které vyhodila, se ještě chlubí. Že dala peníze na film? No a proč? Proč rozdávat z veřejných prostředků na soukromé komerční projekty? Dostane něco nějaký pokrývač, slévač, zámečník, spisovatel, malíř nebo třeba jiný podnikatel? Nedostane!

Naše kultura řízená diletantama. Třeba sloučení Národního divadla a Státní opery je něco tak imbecilního, že to není možné. Stojí to obrovské peníze, je to veliký chaos a ničemu to nepomůže. A opět – nenašel se nikdo, kdo by řekl stop. Vraťte to zpět. A opět všichni jen čumí.

Co Vám chybí v naší zemi mezi lidmi?

Trochu mi chybí, že lidi nemyslí hlavou, nemyslí takovým tím selským rozumem a mezi lidmi se trochu vytrácí taková ta společná solidarita. O politicích nemluvě. Ti nemyslí na lidi téměř vůbec.

Jste herec, malíř, co Vás čeká teď v nejbližší době?

Byl jsem osloven, abych hrál notáře v jedné komedii, která se má natáčet. Na Barrandově chystám dva velké projekty, no a budu psát knížku, hraju divadlo a maluju. Bude mi taky sedmdesát. A pak mám web www.ringo-cech.cz. A tam píšu taky o politice. Koho to zajímá, ať se tam podívá. Mám to pod heslem: Ty drž hubu, Čechu. Myslím, že to hovoří za vše.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…