Ringo Čech odhaluje, jak to doopravdy bylo s ním a Zemanovci. A pak už jede: Topolánek, ČSSD, Babiš... A pravda o zdraví Zemana

09.11.2017 10:51

„Topolánek není tak naivní, aby si šil z ostudy kabát. On z toho určitě vytěží mediálně, možná i politicky, ale myslím si, že proti Milošovi nijak výrazně nepůjde,“ říká k novému angažmá expremiéra Mirka Topolánka v prezidentských volbách hudebník, malíř a někdejší poslanec František Ringo Čech. Podle něj ČSSD, ale ani KSČM nekončí, i když jejich volební výsledek je velmi slaboučký. A třeba socialisty nezachrání ani Jiří Paroubek. „Paroubkovi už ujel vlak, i když neříkám, že by nemohl být ve straně platným pomocníkem. Myslím si však, že přišel čas pro to, aby přišli mladší,“ soudí. Komunisté podle něj naberou dech: „Je to zajetá parlamentní strana a až se vzpamatuje, tak bude těžit ze všech těch chyb, co naši noví vládci nasekají. To bude jeden lapsus větší než druhý!“

Ringo Čech odhaluje, jak to doopravdy bylo s ním a Zemanovci. A pak už jede: Topolánek, ČSSD, Babiš... A pravda o zdraví Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Jak se cítíte po sněmovních volbách? Co vás překvapilo a co vás zklamalo?

Dopadlo to tak, jak to mělo dopadnout, dokonce jsem z osmdesáti procent tento výsledek předpokládal. Moje účast ve volbách byla jenom stafáž, splnil jsem si svoji povinnost a poznal přitom spousty příjemných lidí. Co mě překvapilo? Především onen výpadek uprostřed sčítání volebních hlasů, trochu mě to zneklidnilo, ale vem to čert!

Anketa

Schvalujete postup někdejšího disidenta a exministra vnitra Tomáše Hradílka, který chce držet hladovku, dokud Zeman nezruší kandidaturu? Je ochoten i umřít.

5%
95%
hlasovalo: 11628 lidí

Proč vás zarazil výpadek uprostřed sčítání hlasů?

Mně přišlo zvláštní, že to nikoho vůbec neznepokojilo. Ale asi to bylo v pořádku, jinak by se ozvali lidi daleko bystřejší, než jsem já.

Vládu podle všeho bude sestavovat Andrej Babiš, ovšem nejspíše to bude o menšinovém kabinetu. Prezident Miloš Zeman naznačil, že by mohl Babišův kabinet nechat vládnout i bez důvěry, načež kvůli tomu vznikla mezi politiky silná nevole. Máte k tomu i vy osobně výhrady?

Výhrady nemám žádné! K tomu, co řekne a jak rozhodne Miloš Zeman, nemám totiž výhrady nikdy. Andrej Babiš je evidentním vítězem voleb a kdo jiný by měl vést vládu, nežli on?

Předseda ODS Petr Fiala tvrdí, že se Andrej Babiš ani nepokusil vyjednávat o koalici se svými politickými soupeři a hned hovořil o menšinovém kabinetu. „To jsem si snad měl před ním kleknout?“ oponoval ale na to Babiš s tím, že nejde jednat s někým, kdo neustále tvrdí to samé – tedy že s hnutím ANO do koaliční vlády nikdy nepůjde... Zazlíval byste Babišovi tento postup?

Naprosto ne! Divím se spíše Petru Fialovi. Jako rétor je perfektní, dělá na mě ten nejlepší dojem, ale nemůže čekat na to, že Babiš za nimi „poleze“ a bude je přemlouvat k tomu, aby do vlády šli. To přece nemůže udělat, je to pod jeho důstojnost. Oni musí za ním! Kdo bude chtít, tak musí za ním, protože on je vítěz!

Může to v tuto chvíli ještě dopadnout jinak? Přece jenom se politické strany stále dohadují, a možná, že někdo couvne a nakonec se s Babišem domluví...

V politice je možné všechno! Neodvážím se předpovídat jak to dopadne, ale už v předvolebních debatách jsem naznačoval, že nevidím trvání tohoto parlamentního výsledku nadlouho a že je velké nebezpečí předčasných voleb. Jenže ty by nezměnily vůbec nic! Je to zvláštní situace, možná proto leckde připomínám, že se pro Čechy tento volební systém nehodí. Jsem totiž přítelem většinového systému, který všechny tyto koalice, dohady, kšeftování a vyjednávání a handrkování odstraňuje. Měli by se nad tím poslanci zamyslet.

Pozorujeme, jak se Miloš Zeman zapojuje do koaličního jednání. Sociolog Jan Hartl k tomu upozorňuje, že právě toto Zemanovi pomůže v boji o Hrad, neboť teď ukazuje tvář „moudrého vladaře“, který naši zemi vyvádí z krize během sestavování vlády. Mohou právě tato fakta zapůsobit na voliče?

Miloš Zeman ale jako „moudrý vladař“ nepůsobí, on takový je. Je to člověk, který pracuje konzistentně, je na úrovni a přitom se za celou dobu svého prezidentování dočkal jen urážek, hanobení, sprosťáren a ran po pás. Za takovéto situace si ale vede velice dobře. Podle mne v prezidentské volbě nemá žádného soupeře a dokonce soudím, že se lidi bojí říct nahlas, že mají Zemana rádi. Vědí totiž, že by je v tu chvíli sluníčkáři jenom ztrhali. Proto teď lid mlčí, ale nakonec mu svůj hlas hodí. Zemana podrží hlavně venkov, který ho má rád.

Ovšem čím dál více se hovoří o tom, jak je Zeman nemocný. Dokonce kdekdo na sociálních sítích rozebírá Zemanovo zdraví a výjimkou nejsou ani zmínky o jeho smrtelné nemoci...

Jde jenom o nenávistné útoky, které mu ale ublížit nemohou. Já jsem se Miloše na jeho zdraví ptal a on mi odvětil: „Ringo, jsem úplně zdravej! Jenom s tou nohou mám problémy! S tou nohou se nedá prostě dělat nic, to se nedá léčit.“ Je ale unavenej, protože často jezdí za lidmi, s každým se baví, nic mu není zatěžko. I já mu radím, aby se šetřil, ale on nedá na rady nikoho! Je to prostě Miloš, je to bojovník a zaplať pánbůh, že ho máme.

Může do souboje o prezidentský post významně vstoupit expremiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek? O funkci hlavy státu se rozhodl prý usilovat kvůli spojenectví prezidenta Miloše Zemana a předsedy ANO Andreje Babiše... Co na jeho kandidaturu říkáte?

Já si myslím, že Topolánek není tak naivní, aby si šil z ostudy kabát. On z toho určitě vytěží mediálně, možná i politicky, ale myslím si, že proti Milošovi nijak výrazně nepůjde. Jak ale říkal Masaryk: Výhodná nabídka se odmítá jen velmi těžce.

Ukrývá se snad za Topolánkovou kandidaturou něco jiného?

Určitě. Mirek Topolánek, který byl už mimo politiku – pouze jeho jméno nebylo zapomenuto – teď má možnost se vrátit do středu dění a chce toho náležitě využít. Já bych mu jen vzkázal: Topolánku, dobře děláš!

Jenže Andrej Babiš na jeho konto poznamenal, že je to nejzkorumpovanější premiér v historii Česka a že jeho kandidatura vyžaduje „dávku arogance a sebestřednosti“. Má Babiš pravdu?

To nemůžu vědět. Faktem ale je, že Topolánek nikdy nebyl za nic odsouzen, jen si kdysi udělal z ostudy kabát – to ale má každý druhý český politik. Ovšem pokud Babiš něco na vrub někoho říká, tak to má většinou podložené. Na rozdíl od ostatních má vždy v ruce to, čemu policisté říkají „důkazy“, anebo „důvodné podezření“.

Zaznívají názory, že Andrej Babiš se bude chtít vypořádat s neochotou politických stran jít s ním do vlády tak, že by zvažoval pozice lidí z ODS, z KDU-ČSL nebo z ČSSD v klíčových úřadech a firmách. V tomto ohledu je často zmiňován energetický obr ČEZ, v němž měla dosud rozhodující slovo sociální demokracie. Může mít tato úvaha reálný základ?

Toto má Babiš zcela jistě v úmyslu, je to také jediná cesta, jediná obrana, jak zničit soldatesku, která se naopak snaží zničit jeho. Podle mě Babiš často jedná jen v sebeobraně a přál bych mu, aby alespoň „vyrovnal skóre“.

Ať bude Babiš vládnout v jakékoliv podobě, co by měl v naší zemi rozhodně pozvednout? Ve své knize vizí toho napsal spoustu... Podaří se mu alespoň něco z toho zrealizovat?

Babiš je v historii našeho státu zatím nejúspěšnějším ministrem financí, i když se to mnoha lidem nelíbí. Problém u něj je, jak myslí v tom svém životním stylu, že ignoruje malé a střední podnikatele. Je možná pravda, že ty velké cifry v ekonomice dělá finanční oligarchie, ale střední třída, tedy malí a střední podnikatelé jsou také nositelé významného zisku, jsou to ti plátci daní a DPH, které lze snadno dostihnout. A já myslím, že by se k nim měl chovat vlídněji. Babiš ale určitě ví, co dělá.

Mizerný volební výsledek teď řeší ČSSD. Navenek to ale vypadá, že socialisté nevědí, jak ho mají „pořešit“. Měl byste nějaký recept?

ČSSD by se především měla vrátit k tomu, z čeho vyrostla. Ona se totiž v posledních čtyřech letech vůbec nechovala jako sociální demokracie – bylo to od Šumavy k Tatrám, bez jasné koncepce. Jasný sociální demokrat je asi jen Jarda Foldyna, který je pro mne prototypem sociálního demokrata z první republiky. ČSSD je ale zvláštní tvar, jehož se zmocnila úzká parta lidí a přivlastnili si ho. A Sobotka byl její hlava. Mám ale pocit, že je členská základna ČSSD natolik zdravá a nespokojená, že si nakonec pořádek dokáže vynutit.

Spekuluje se, kdo by mohl nahradit Bohuslava Sobotku v čele strany, ale nejvíce se ozývá Jiří Paroubek. Co si o jeho momentálním snažení „pomoci ČSSD“ myslíte?

Domnívám se, že Paroubkovi ujel vlak, i když neříkám, že by nemohl být platným pomocníkem. Možná, že některé věci už vidí z nadhledu a že trochu změnil i své myšlení. Každopádně je to poctivý politik, poctivý úředník, tak by svoje místo v ČSSD určitě našel. Myslím si však, že přišel čas pro to, aby přišli mladší. Foldyna nebo Hašek – ti by mi vyhovovali!

I KSČM teď po své volební prohře tvrdí, že by do jejího vedení měli přijít mladší, ovšem zřejmě se to zaseklo jen u slov, protože jak Vojtěch Filip, tak i Pavel Kováčik zůstávají na svých postech a jede se dál!

Komunisté si s tím poradí nejlíp, vyřeší to ke spokojenosti všech! Vedení partaje se jen velmi těžko mění, protože lidem se nechce z bavoráků! Já si ovšem o KSČM nedělám vůbec starosti, tam jsou tak rychlí jako vojenská správa!

Padají dokonce připomínky, že je dobře, že komunisté dopadli ve volbách tak špatně a že když jsme jejich činnost nebyli po roce 1989 schopni zakázat, tak teď se přirozeně rozplynou, strana se samovolně zhroutí...

KSČM ale nekončí. Je to zajetá parlamentní strana a až se vzpamatuje, tak bude těžit ze všech těch chyb, co naši noví vládci nasekají. To bude jeden lapsus větší než druhý! A jediní, kdo z toho může profitovat, jsou komunisti, protože stojí vedle a hledí na to veškeré dění z nadhledu.

Ve volbách ale krom levice dostala napráskáno i TOP 09. Miroslav Kalousek již nebude jejím předsedou. Je vám ho líto?

Možná, že to bude vypadat, že si protiřečím, ale já osobně mám Kalouska velmi rád, protože to je neskutečně vtipnej člověk, je to skvělej řečník; ze stejného důvodu mám rád i Miloše Zemana. Oba dva uměj pracovat se slovem a uměj snášet argumenty. Že to uměj dělat s takovou logikou, musím jako literát jenom obdivovat. Vedle knížete to sice není lehké, ale Kalousek podle mě přežije všechno! Líto mi ho není, protože si myslím, že to pro topkaře při té bídě ještě dopadlo dobře!

Jenže dobré rétorické schopnosti jsou jaksi lidem k ničemu. Lid ocení spíše činy... Andrej Babiš Kalouskovi třeba říká, že tady žvanil přes dvacet let, ale nic podstatného neudělal...

Babiš asi ví, co říká. Jenže to není jenom Kalousek, kdo za 28 let nic neudělal. Ať mi Kalousek promine – třeba tady něco udělal, ale akorát nikdo o tom neví. U těchto osobních sporů ale můžete těžko rozsoudit, kdo v nich říká pravdu, vždycky jde o protiřečení, kdy každý o tom druhém říká něco jiného, čemuž advokáti říkají „tvrzení proti tvrzení“. Takže je to nakonec zase jenom na voličích.

Objevují se návrhy na zavedení obecného referenda; častokrát s úmyslem dosáhnout vypsání referenda o setrvání v EU. Je možné, že Tomio Okamura k tomu nakonec dotlačí Andreje Babiše a že v protiváze k tomu ve smyslu „něco za něco“ Okamurova SPD při hlasování o důvěře vládě odejde ze sálu?

V Parlamentu a v našem politickém systému je vždy „něco za něco“. Ty mně, já tobě! Ale jak jsem si všiml, tak na otázku referenda nyní slyší i Piráti... Já osobně si ale myslím, že referendum je trochu velkej luxus. Neumím si totiž představit, jak by se takto rozdělený národ dokázal na něčem sjednotit do takové míry, aby to nezůstalo jen u dohadů o tom, že bylo referendum nějak zfalšované. Proto máme Sněmovnu, proto máme Senát, aby naši volení zástupci rozhodovali zcela zodpovědně za nás. Nehořím pro to, aby se referendum vypisovalo kvůli každý kravině, referendum má být jen o zásadních krocích. A proto bylo v pořádku, když jej vláda vyhlásila kvůli našemu členství v EU. Tomio Okamura je ale dost obratnej politik, aby dokázal z toho něco vytěžit – koneckonců má i vynikající výsledek ve volbách.

V úterý jsme si připomněli sté výročí bolševického puče v Rusku, kdy se dostali k moci bolševici v čele s Vladimírem Iljičem Leninem. Podle mnohých Říjnová revoluce (VŘSR) navždy změnila dějiny dvacátého století. Souhlasíte s tím?

Co dala VŘSR světu? To jsem poznal na vlastní kůži, a nikomu bych to nepřál. Byl jsem ale navyklej na lampiónovej průvod a jako pionýr jsem se na to vždy těšil. Podle mě je Říjnová revoluce strašná kapitola evropských dějin. Líbilo se mi, jak to zhodnotil Putin. On totiž VŘSR ani nevelebil, ale ani nezatracoval, jen řekl jednu důležitou věc: „Mrzí mě, že to nešlo všechno smírnější a evolučnější cestou.“ A já s ním v tomto souhlasím!

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…