Rocker, kandidující do Senátu za ODS: Zločinecká KSČM se měla rovnou zakázat. Budu chtít zrušit přímou volbu prezidenta, lidé jsou nezralí a zblblí

26.08.2016 21:44

ROZHOVOR V olomouckém volebním obvodě kandiduje do Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Morávek, který má za sebou pronásledování za minulého režimu a pro nějž je důvodem ke vstupu do politiky to, že se „dnes začínají utahovat šrouby a situace se vrací tam, kde kdysi byla“. Jako stále aktivní rocker a zároveň motorkář chce i tyto součásti savé image zapojit do předvolební kampaně.

Rocker, kandidující do Senátu za ODS: Zločinecká KSČM se měla rovnou zakázat. Budu chtít zrušit přímou volbu prezidenta, lidé jsou nezralí a zblblí
Foto: David Daniel
Popisek: Rocker a kandidát do Senátu Jaroslav Morávek

Jak se stane, že rocker, motorkář a bývalý účastník dění v undergroundu rozhodne kandidovat do Senátu Parlamentu ČR?

Rozhodování bylo v určitém smyslu složité, nabídku jsem neočekával a to, že jsem se ji rozhodl přijmout, souvisí s tím, čím jsem v minulosti prošel. Jsem člen Konfederace politických vězňů a účastnil jsem se protikomunistického odboje. Současná situace u nás se mi totiž absolutně nelíbí, mám pocit, že dny svobody, které jsme zažívali po listopadu 1989, jsou už pryč. Sám jsem si po roce 1989 začal svobody užívat a byl jsem spokojený, dnes se ale začínají utahovat šrouby a situace se vrací tam, kde kdysi byla.

V čem to navracení pozorujete?

Je to vidět třeba na politickém příklonu na východ, Zeman se poplácává po ramenou s Putinem, také Babiš zavádí věci, které se mi nelíbí, ty novoty a ztráta svobody jsou evidentní – postupuje se salámovou metodou, začíná cenzura internetu, zákazy zbraní, hrozí prolomení domovní svobody a třeba teď se objevuje omezení venkovních akcí po 22. hodině. Ty příkazy a zákazy zavánějí totalitou a na to budou jistě navazovat další a další věci, kdoví jaké moudrosti někoho ještě napadnou a projde to do zákona.

Proč jste se rozhodl pro Občanskou demokratickou stranu?

Vždy jsem byl i přes nedostatky, které strana měla, voličem ODS. Dnes je to jedna z mála stran – možná jediná –, která je schopná sebereflexe a znovunastolení pravicové politiky. Petr Fiala je velkým garantem tohoto směřování, je to velmi vzdělaný a chytrý člověk.

Silným tématem posledních let je migrace a příchod velkého počtu lidí do Evropy. I na něm se ukazuje, že Evropa není příliš schopná jednoznačných kroků a řešení. Jak by měla k migrační kriti přistupovat?

To je závažná věc a nemá jednoduché a laciné řešení. Migrační krize by se ale měla řešit s chladnou hlavou. Aby bylo efektivní, EU by měla začít pořádně hlídat hranice schengenského prostoru, zřídit hotspoty na území, odkud migranti přicházejí a příchozí lidi pořádně přefiltrovat. Je to také práce pro tajné služby, ekonomický migrant nic dobrého nepřinese, a tak je třeba nastavit pravidla pro ty, kdo přijati budou. Kvóty jsou každopádně nesmysl a nic nevyřeší. Inspirací mlže být třeba Austrálie, kde se vyplácí střízlivý přístup.

V přístupu k migraci v EU udává silně tón Německo. Kancléřka Merkelová nedávno opět prohlásila, že Německo „to zvládne“. Myslíte si to také?

Ne, Němci situaci podle mne nezvládnou, praxe ukazuje, že se udělala spousta chyb a spousta věcí byla podceněna.

U nás panuje v otázce uprchlictví velký strach a obavy. Prezident Zeman i ministr Babiš se shodují v názoru, že by sem neměli přijít žádní uprchlíci…

Je to způsobeno propagandou. Obavy jsou samozřejmě namístě, když člověk nemá strach, má tendenci vše zlehčovat, když má ale příliš velký strach, není schopen uvažovat logicky. Andrej Babiš je typický populista a je to evidentní z toho, že mění názor podle situace. U Zemana je to také populismus, on dobře ví, co chtějí lidé slyšet. Předseda ODS Petr Fiala se k věci staví sice podobně, na rozdíl od nich ale přichází s vizí řešení, to ani Babiš ani Zeman nemají.

V jaké kondici je podle vás Evropská unie? Nejde jen o migraci, Britové se rozhodli pro odchod z EU. Expert vaší strany Václav Klaus ml. je pro opuštění EU…

Co říká Václav Klaus mladší, je jeho věc. Sám to vidím jinak, měli bychom v Evropské unii zůstat, a to i z bezpečnostních důvodů. Nemůžeme se ocitnout mezi Západem a Ruskem ve vzduchoprázdnu, za chvíli by nás totiž mohlo pohltit, mocenské choutky Ruskou federaci neopustily a dělají si na nás nárok stejně jako na bývalé sovětské republiky. Jednou z šancí podle mne je ve spolupráci se zeměmi V4 reformovat Evropskou unii. My totiž máme se socialismem zkušenosti, Západ ne, a proto se to dnes řítí tam, kam se to řítí. Inspirací by mohl být návrat k modelu Evropského hospodářského společenství, kdy zasahování do vnitřní politiky států zvnějšku nebylo silné. Pak by Evropská unie mohla fungovat.

Kde vidíte riziko pokud jde o příklon k Rusku?

Ruský zájem a hrozba z této strany není nic nového a bude trvat dál. Nebezpečí je srovnatelné s nebezpečím uprchlíků, možná i větší, protože mocenský zájem Ruska přetrvává. Ty tendence se od anexe Krymu a dění na Ukrajině stupňují. A týká se to každého státu, který kdy byl v jejich mocenském zájmu. U nás to bylo vidět už u plánu na zřízení radaru v Brdech, propaganda zapracovala.

Kde se berou sympatie k Rusku v zemi, kterou donedávna Sovětský svaz okupoval?

Lidi zapomínají a navíc chtějí jednoduchá řešení, rádi poslouchají pěkné sliby. Většina lidí v mém okolí má zdravé názory, protože si na okupaci dobře pamatují a vědí, jak to tady vypadalo. Problém vidím u mladších, kteří nezažili osmašedesátý rok, na školách se to pořádně neučí, povědomí mládeže o 21. srpnu je velice chabé… Zásadní chyba také je, že u nás komunismus nebyl odsouzen jako takový, že komunistická strana nebyla zakázána jako zločinecká organizace. Zločinecká organizace to totiž stále je – jestliže na někom ulpí krev, tak se to jen tak nesmaže. Komunisté se dnes dokonce hlásí k únoru 1948. Teď už je na zákazy pozdě, nicméně by si lidé měli uvědomit, co je to za stranu.

S jakými regionálními tématy chcete oslovit voliče na Olomoucku?

Místních témat je víc, ale já si myslím, že z pozice senátora je nelze přímo ovlivňovat. Mohl bych ale otevírat dveře komunálním politikům, kteří reálně věci budou řešit. Tomu jako senátor mohu pomáhat.

Někdy se objevují hlasy, že je Senát nadbytečný a měl by se zrušit. V čem vidíte jeho smysl?

Senát je pojistkou demokracie, protože ne všechny zákony, které projdou Poslaneckou sněmovnou, jsou dobré – může třeba zastavit schvalování různých šikanózních zákonů. Jestli by se mělo něco zrušit, tak ne Senát, ale přímá volba prezidenta. Nemám nic proti tomu, aby se občané vyjadřovali k problémům, ale po zkušenosti s přímou volbou prezidenta je vidět, že nejsme národem, který by byl zrale schopen věci řešit. Komunisté napáchali mnoho zlého na charakterech a myšlení lidí a dnes jsou lidé snadno ovlivnitelní propagandou.

Co si myslíte o širším uplatnění referend?

Nemyslím si, že by se měla referenda uplatňovat. Lidé mají volební právo, ale k volbám nechodí, každé volby jsou přitom svým způsobem referendem. Uznávám lokální referenda o místních problémech, ale ne referendum třeba o členství v EU nebo o branně-bezpečnostní politice.

Jste motorkář a člen bigbítové kapely, použijete to v nadcházející kampani?

Rozhodně nezměním image, nechci zklamat a působit dojmem, že se stávám někým jiným. To se objeví i v kampani – starého psa novým kouskům nenaučíš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…