Roman Šmucler pro PL: Jezděme se opalovat do Turecka, islamisty z toho klepne. Kdo si chce ničit zdraví cigaretami, musí mu to být umožněno

30.05.2016 10:47

ROZHOVOR Původní návrh ve středu neschválené novely zákona o ochraně zdraví byl podle lékaře, podnikatele a moderátora Romana Šmuclera značně extrémní a omezoval svobody. Ostrá slova létajícící mezi koaličními politiky radí nebrat vážně, protože se spolu určitě nějak domluví, ale před podzimními volbami potřebují mobilizovat fanoušky. Před pár dny se vrátil z Turecka a doporučuje tam jezdit a dělat s nimi obchody. Možná tam občas někde odpálí bombu, ale je to lepší, než mít jejich hranici zase blíž k nám.

Roman Šmucler pro PL: Jezděme se opalovat do Turecka, islamisty z toho klepne. Kdo si chce ničit zdraví cigaretami, musí mu to být umožněno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory

Anketa

Muž, který vběhl před americký konvoj a vystrčil na něj holý zadek, ...

hlasovalo: 10575 lidí

Poslanci ve středu po čtyřhodinovém jednání zamítli novelu zákona o ochraně zdraví, kterou předložil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Bývalý poslanec ODS a lékař Boris Šťastný, známý odpůrce kouření, to označil za brutální výsměch občanům a potvrzení faktu, že lidské zdraví národa pro velkou řadu politiků této země nic neznamená. Jak byste neschválení „protikuřáckého“ zákona okomentoval vy?

To byla velká politická bitva před volbami, a že se odehrála na osnově zákona o kouření, je asi nepodstatné.

Zákon, na němž se pracovalo pět let, měl zakázat kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Léta se vede především spor o to, zda kouřit, nebo nekouřit v restauracích. Jsou vám bližší argumenty těch, kteří hovoří o právu majitelů rozhodnout si o tom sami, nebo těch, kteří hájí nekuřáky před pasivním kouřením?

Klíčové jsou detaily zákona, a ty nakonec málokdo zná. Mně třeba vadil zákaz elektronických cigaret, byl tam, nebo ne? Původní návrh byl značně extrémní, dost omezoval svobody. Pokud to byla taktika, tak se nakonec nevyplatila a celé se to nakonec rozpadlo. Je jisté, že tohle je boj o obrovské peníze a na velké emotivní projevy bych nedal. Obecně je jasné, že nekuřáci mají mít možnost si zajít do baru či restaurace bez jakéhokoli nepřímého kouření, ale je spousta technických řešení – oddělené místnosti, kuřácké předzahrádky atd. – jak zachovat lidem, aby si mohli ničit zdraví třeba cigaretami, a ne si je nahrazovat třeba léky nebo drogou.

Co si myslíte o vládních politicích, když po hlasování o tomto zákonu mezi nimi létají ostrá slova o podrazech a ministr Andrej Babiš vzkazuje z Bruselu, že neví, jestli tahle koalice vydrží, a o premiérovi, že lže? Berete to jen jako nezbytnou rétoriku před podzimními krajskými volbami, nebo vidíte opravdovou hrozbu rozpadu koalice?

Jasně, po nezvyklém období bez voleb je tu zase sezona, ale nemějte strach, oni se nějak určitě spolu domluví, ale nyní je třeba mobilizovat fanoušky.

Světově uznávaný neurochirurg, profesor Vladimír Beneš, v rozhovoru pro týdeník Reflex označil nátlak České lékařské komory na vládu kvůli zvýšení platů lékařů o deset procent za vydírání. Stejně se vyjádřil i bývalý prezident Václav Klaus, podle něhož lékaři na rozdíl od šéfa ČLK Milana Kubka nebojují o vyšší platy a ani nechtějí emigrovat. Jak situaci ve zdravotnictví v tomto ohledu vnímáte vy?

Pro lékaře jako jsem já nebo profesor Beneš peníze mnoho neřeší. Děláme fascinující práci a nakonec si i dost vyděláme, tak nechci kázat tomu, kdo někde na venkově pracuje v nehezkých podmínkách. Tam vím, že doktoři už prostě nejsou a systém se musí změnit, protože zatímco ti starší lékaři opravdu vesměs jen vyhrožují a v padesáti se jen tak někam se slabou jazykovou výbavou nevydají, tak mladé vychováváme na univerzitách pro Německo a Švédsko a sami se snažíme lovit na Ukrajině. Těch deset procent je hlavně proto, aby Ukrajinci přišli a udrželi se. Systémový problém s mladými Čechy to neřeší.

O víkendu vznikla takzvaná Kroměřížská výzva, která si dala za úkol najít do příští volby nové hlavy státu vhodného kandidáta. Ten by měl představovat hodnoty, které – alespoň podle autorů výzvy – Miloš Zeman nenaplňuje. Co iniciativě, pod níž jsou podepsáni mimo jiné Michael Kocáb, Hana Marvanová či Eliška Wagnerová, říkáte?

Prezident je volen v boji, který stojí stovky milionů korun a vyžaduje tvrdého politika schopného získat mocné spojence a podchytit většinu nervózního národa. Sázka na básníky, kteří budou mluvit o lásce, je nepravděpodobná. Asi by si musel kampaň hodně zaplatit jako pan Kiska na Slovensku, pak možná… Ale to málokterý básník dokáže.

U našich jižních sousedů se v nedělním druhém kole prezidentských voleb rozdělili voliči na dvě takřka stejné poloviny. Myslíte si, že opravdu v Rakousku zvítězil rozum a rozvaha, jak se bezprostředně po vyhlášení oficiálních výsledků nechal slyšet český ministr kultury Daniel Herman?

Rakousko je rozdělené a vlastně náhodou vyhrál jeden kandidát. Politický boj se bude pěkně přistřovat a půjde o každý hlas. Byl bych opatrný s kádrováním, kdo je rozumný a kdo ne. Můžou přijít složité doby a snažme se s okolím vycházet.

Migrační proud do Evropy, který ovlivnil politické scény takřka všech zemí EU, není tak silný, jak tomu bylo před rokem. Myslíte, že k tomu spíš přispěla opatření na hranicích mj. Makedonie či Rakouska, nebo jeho zmírnění pomohla dohoda o uprchlících, kterou Evropská unie uzavřela s Tureckem?

Jedno bez druhého nejde, Turci mohou posílat Syřany klidně třeba přes Itálii. Na straně druhé je plot v Makedonii jasný signál. Jsou to dvě nutná řešení jednoho problému.

Před pár dny jste spoluorganizoval kongres o zubních implantátech v Antalyi. Jaké dojmy jste si z Turecka, kterému v poslední době lidé v Česku i kvůli roli v migrační krizi nemohou přijít na jméno, odnesl?

Tam je vše při starém a v pořádku, jen je tam méně turistů. Pokud to bude pokračovat, tak máme z Turecka za pár let problém, jako se nám stal ze Sýrie a z Libanonu. Je potřeba, abychom se tam jezdili opalovat a ukazovali nahá těla a dělali s nimi obchody. A islamisty z toho klepne. Možná občas někde odpálí bombu, ale je to lepší, než mít jejich hranici zase blíž k nám.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…