Rudý kandidát do Senátu mluví o plačících seniorech. A vyvrací slova Klause

04.01.2014 10:08

ROZHOVOR Kandidát do Senátu Radomír Rafaja (KSČM) nesouhlasí s výrokem Václava Klause o tom, že komunismus je odepsaná záležitost. Setkává se totiž i s tím, že si mu stěžují senioři se slzami v očích na podmínky, ve kterých musí žít. Sám chce proto lepší život nejen pro lidi vyššího věku, ale i mladé lidi bez práce. Také o tom, že agituje pro doplňovací volby na Zlínsku i v předvolebním autobuse, byla řeč v rozhovoru, který Rafaja poskytl redakci ParlamentníchListů.cz.

Rudý kandidát do Senátu mluví o plačících seniorech. A vyvrací slova Klause
Foto: Archiv RR
Popisek: Radomír Rafaja

Nastartovali jste předvolební autobus. Proč jste zvolil právě tento způsob oslovování voličů?

Autobus jsme si pronajali od dopravního podniku a vozíme občany zdarma. To je první vlaštovka. Volební autobus je oblepený plakáty a jezdí s ním různí kandidáti. Využíváme ho při předvolebních kampaních. Když jsou volby do sněmovny, tak v něm jezdí naši kandidáti na poslance a teď v něm rozdáváme letáky v souvislosti s kampaní do Senátu. Autobus jezdí vždy na linkách v daném regionu. Já teď také jezdím tímto autobusem a rozdávám lidem materiály. Máme připravenou skládačku a pozornosti k novému roku, například perníčky s logem KSČM.

Kdyby chtěl někdo s Vámi jet tímto volebním autobusem, kdy se s Vámi mohou voliči v nejbližší době potkat?

V sobotu 4. ledna budeme opět jezdit ve volebním obvodu v Otrokovicích. Autobus pojede po běžné lince hromadné dopravy. Připomínám, že cesta je zdarma. Samozřejmě já nebudu řídit, pojedu jen rozdávat materiály.

Proč jste se vlastně rozhodl jít do senátní kampaně?

Navrhli mě a navíc pracuji v komunální politice delší dobu. Jsem zastupitelem města Zlína a pracoval jsem v různých funkcích. Chci lidem pomoct a mám zkušenosti z komunální politiky.

Máte konkrétní téma, se kterým se chcete prosadit?

Chci podpořit v tomto regionu, který se zdá být trochu zastrčený, například lázeňství v Luhačovicích. Myslím si, že tyto lázně ještě neztratily svůj lesk. Mám samozřejmě i další priority: například církevní restituce nebo zdravotnictví.

V čem si myslíte, že je Vaše přednost ve srovnání s ostatními kandidáty?

Asi bych neřekl, že mám nějakou přednost, ale myslím si, že by se lidé už měli trochu vzpamatovat a už nevolit pravicové strany. Měli by konečně přijít na to, že levice chce ve svém programu udělat něco pro lidi. Všechny hlasy, které dostal pan Babiš v parlamentních volbách, byly hlasy protestní, protože lidé měli už dost pravicových vlád. Proto lidé volili menší zlo a novým hnutím dali hlas.

Bývalý prezident Václav Klaus ve svém novoročním vystoupení řekl, že je komunismus už odepsanou součástí dějin. Co si o tom myslíte Vy?

O tom nejsem přesvědčený, protože protestní hlasy zaznívají. Kdyby se občané po roce 1989 měli dobře, tak by neměli proč stávkovat a nemuseli by být nespokojení. I já jsem si myslel, že nastane změna, ale když mluvím s lidmi, tak slyším, že se moc dobře nemají. Starší lidé přede mnou kolikrát pláčou na ulici. Mají nízké důchody a všechno se zdražuje. Když žijí dva a mají dohromady například patnáct tisíc, tak ještě veškeré platby zvládnou hradit, ale když zůstane důchodce sám, tak se ocitne na pokraji bídy. Nenaslouchám přitom jen starším lidem, stěžují si i mladí, kteří nemají práci a bydlení. Řekněte mi, kdo z těch, kteří si založí rodinu, má dva miliony korun na byt? O tyto věci se dnes nikdo nezajímá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…