Rudý pán zámku, přítel Zemana se vysmál knížeti a řekl: Putin je požehnáním pro Rusko

13.03.2014 15:06

JINÝMA OČIMA Prezident Putin je požehnáním pro Ruskou federaci a jeho uvážlivá politická rozhodnutí jsou jasným důkazem velkého stratéga současnosti. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl hudebník, komunista, majitel zámku a ostravský Řek Statis Prusalis. Zároveň pochválil i exprezidenta Václava Klause a zkritizoval Karla Schwarzenberga.

Rudý pán zámku, přítel Zemana se vysmál knížeti a řekl: Putin je požehnáním pro Rusko
Foto: Archiv SP
Popisek: Statis Prusalis

Jak hodnotíte postup Vladimira Putina na Krymu? Jedná se o okupaci, jak je na tento akt nahlíženo především ze Západu, nebo jde o humanitární misi, jak zásah označil právě ruský prezident?

Prezident Putin je požehnáním pro Ruskou federaci a jeho uvážlivá politická rozhodnutí jsou jasným důkazem velkého stratéga současnosti. Uvažte jen ten rozdíl - cožpak mohlo bavit osobnosti tohoto světa jednat a scházet se s opilým šaškem Jelcinem? Dnes už by ani možná Ruská federace neexistovala. Tato velká chyba je nyní vyvážena schopnostmi Putina. Ten má své kroky promyšleny do detailu a na dlouho dopředu. A svět zírá a Západ nemůže přece zapomenout na obdobnou situaci a na své postoje k otázce odtržení Kosova. Bylo jen otázkou času, kdy nastane podobná situace a jak se ten pokažený a neobjektivní svět k problému postaví. A nepřekvapil ani mě ani Putina.

Protože jde o věc spojenou s Ruskem, tak je to hned agrese a okupace a hned by ti nejhloupější chtěli konfrontaci z pozice síly. To je to, co by nikdy mírumilovný ruský národ nechtěl a po čem nikdy netoužil. Rusové to neměli nikdy lehké. Jen si přečíst historii a snad to chytrým napoví. Jsou i takoví ministři zahraničí, kterým by to nepomohlo. Někteří se tak drali na pozice šéfů diplomacie, že jim poté nezbylo v mozku dost krve na nutné prokrvení a pak pronesou pár hovadin. I otec ministra, sám profesionální diplomat, se za zhovadilosti, vyslovené svým synem ministrem, v nebi stydí. No i rákoska by byla na místě. „Pane ministře váš subjektivní vyslovený názor je důležitou informací pro ty, kteří nemají hned tak ve všem jasno, ale nevyznáte-li se, nehovořte.“

A tak tento guláš promíchaný letitou a řekl bych stálou antiruskou hysterií zavádí mnohé tam, kde jsou, a proto zapomínají na smysl slova přátelství a vděčnost. Vděčnost k národu, který se před sedmdesáti lety obětoval pro lidstvo. Dnes ani nevědí, kde užít slovo agrese. Agrese, dámy a pánové, to je již více jak 40 let okupace Kypru. Tehdy v červenci 1974 Turecko obsadilo Kypr a od té doby je 37 % území na severu ostrova nelegálně okupováno tureckými vojsky, která se chovají v rozporu se všemi principy mezinárodních vztahů. Agrese spojená s tisícovkami mrtvých a se stovkami nezvěstných. A jsou i jiné agrese se vznešenými názvy misí. Pod symboly jedné se hledají chemické zbraně hromadného ničení a pod symboly druhé jiný výmysl a jsou přitom mrtví a země jsou rozbombardované a k mé lítosti za spoluúčasti našich vojáků. Na Krymu, který dle mého názoru byl chybným darovacím gestem pana Chruščova, nezní výstřely a nejsou mrtví. A kroky vedoucí k ochraně zdraví a životů převážné většiny krymského obyvatelstva jsou bezpochyby správné z pohledu objektivního pozorovatele.

Prezident Miloš Zeman odmítl ruskou intervenci na Ukrajině. Vytváří podle něj hluboký příkop, který nelze po generace zasypat. V této souvislosti připomněl i ruskou okupaci Československa v roce 1968. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že stejné argumenty jako nyní Putin používal Hitler v 30. letech minulého století. Co říkáte těmto tvrzením?

Prezident svým výrokem předběhl svou dobu a ohlížeje se zpět už zjistil, že tento únik z pelotonu byl chybný a velmi rychle změnil tempo a zařadil se mezi ty uvážlivé a moudré, a tak se mi to, Miloši, tedy pane prezidente, líbí. Slované se Slovany a nikdy jinak. Ještě tak umravnit toho Tuska. To je poturčenec, co? A pan kníže, ten jistě ví vše, má přece modrou krev. A přesto, pane kníže, srovnávat slova Vladimíra Putina s projevy psychopatického Hitlera, to je do nebe volající blbost. Mimochodem, jaké je Vaše knížecí vzdělání?

Anketa

Který státník zatím během ukrajinské krize obstál nejlépe?

0%
96%
hlasovalo: 17683 lidí

Exprezident Václav Klaus uvedl, že k dramatické situaci na Ukrajině přispěly i Spojené státy a Evropská unie svojí podporou kyjevských demonstrantů. Putin se podle něj chová racionálně. Co si myslíte o těchto výrocích?

S panem exprezidentem Václavem Klausem mě pojí určité sympatie, a to nejen proto, že finančně podpořil budování fontány na nádvoří mého zámku, ale pro jeho neomylné postoje v situacích celoevropského formátu. Když jsem vytvářel živý štít v Bělehradě proti americkým fantomům, těšilo mě, že právě on se vyslovil jednoznačně proti bombardování Jugoslávie a proti válkám obecně. Sdílím také jeho názory na všeobecnou ochranu národních zájmů v rámci Evropské unie. Za jeho moudrými slovy vidím i vysokou znalost ekonomické problematiky a vztahu k východním partnerům.

Měla by se Ukrajina stát součástí Evropské unie?

Víte, Ukrajina, stejně tak jako velká část Ruska, je součástí evropského kontinentu. Skutečnost, že se Ukrajina stane součástí EU, proč ne, ale ze zkušenosti víme, že zapadne i do struktur euroatlantických, a tím se vytváří zvláštní situace, která bude pochopitelně Rusko zneklidňovat. Problémy, před kterými by stála Evropa a svět, mělo-li by ke všemu tomuto dojít, budou nesrovnatelně složitější, výbušnější a ke klidu na našem kontinentu nepřispějí. Je tedy na zodpovědných politicích vést konstruktivní a reálný dialog se schopností nepreferovat jen své zájmy.

Česko zřejmě neuzná výsledky referenda o připojení Krymu k Rusku. Podle premiéra Sobotky odporuje plebiscit plánovaný na příští neděli platné ukrajinské ústavě. Jak ale dodal, obchodní vztahy by ČR měla zachovat s oběma stranami konfliktu. Jak se na tento postoj k ukrajinské krizi díváte vy?

Vzpomeňme ještě jednou Kosovo a neobvyklou rychlost úřadu Ministerstva zahraničních věcí a osobně pana knížete, který jako první uznal samostatné Kosovo. Když už se tedy neměří stejným metrem, berte páni ministři v úvahu již velmi dlouhou dobu, po kterou lid této země se uskromňuje, věří těm různým krizím, aniž by sám něco způsobil a uznejte, že i prostí lidé chtějí alespoň chvíli ve svém životě žít tak, jak se sluší.

Mělo by podle vás o připojení Krymu k Rusku rozhodnout celoukrajinské referendum, nebo stačí hlasování na poloostrově?

Všichni jsme sledovali dění na kyjevských náměstích a výsledky běsnění davu. Přičteme-li k tomu určitou taktiku boje s raněnými a mrtvými, vedoucí k svržení zákonné vlády a prezidenta, rozšíření tohoto pogromu na celou zemi by mohlo mít nedozírné následky včetně nebezpečí občanské války. K tomu by jako rozbuška referendum na Ukrajině mohlo posloužit.

Objevují se i hlasy, že po Krymu se do popředí zájmu Ruska mohou dostat pobaltské země. Potvrzuje se to, co říkal Václav Havel, že Rusko má problém s tím, že neví, kde má hranice?

Výrok pana Václava Havla je výrokem člověka, který se staral o všechno možné ve světě a ve vesmíru, a tak mu unikala podstata, jak žije člověk v jeho vlastní zemi. Rusko není zemí, o jehož schopnostech lze jakkoli pochybovat. Nejenže bezpečně ví, kde má své hranice, ale tyto vždy uchrání. Tam, kde jsou respektována práva menšin, je vše v pořádku. A tam, kde oficiální chování státu vůči rusky mluvící menšině vytváří napjatou situaci, tak tam se znalostí fyzikálních reakcí můžu odpovědět, že tlak budí protitlak. A protože je Rusko dnes zemí respektovanou, je i jeho chování na nezpochybnitelné úrovni. Budou to především politické rozhovory, jimiž se při vzniklém napětí bude snažit vyjednat pro své občany v zahraničí životní podmínky zaručující klid a mír.

Statis Prusalis (*1948) je hudebník, skladatel, dokumentarista, člen KSČM, majitel zámku Poruba a blízký přítel prezidenta Miloše Zemana. Do Československa se dostal jako kojenec v době, kdy v Řecku probíhala koncem čtyřicátých let občanská válka a čeští komunisté nabídli, že se postarají o několik tisíc řeckých dětí. Po dokončení základní školy absolvoval automobilovou průmyslovku a přes své mládí se stal řidičem Československého červeného kříže, vozil ale také politiky, např. generálního tajemníka Komunistické strany Řecka nebo čs. vládní činitele. Vystudoval konzervatoř a založil folkrockovou skupinu Atény, s níž absolvoval 5400 koncertů. Prusalis celkem 22 let pracoval pro československé zpravodajské služby. V roce 1990 byla Statisovi a celému souboru Atény zakázána činnost a zastaveno zprostředkovávání koncertů Koncertní a divadelní agenturou krajského kulturního střediska. V Ostravě koupil za 96 tisíc korun zámek Poruba určený k demolici, který dodnes opravuje a v němž také žije a poskytuje pomoc potřebným. V současnosti točí filmy o bezpečnosti silničního provozu pro Centrum bezpečné jízdy v součinnosti s dopravní policií a bez nároku na honorář. Je členem několika mezinárodních hudebních porot. Letos v červnu chystá comeback skupiny Atény a plánuje obnovit festival Ruské písně v Ostravě. Má čtyři dcery, které žijí společně se svými rodinami na porubském zámku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…