Rušení lustračního zákona je účelové kvůli Babišovi, tvrdí komunistka

27.11.2013 20:41

ROZHOVOR Rušení lustrací politici vždy shodili ze stolu a najednou nachází podporu, je to kvůli Andreji Babišovi, myslí si Jiřina Fialová, radní Středočeského kraje za KSČM. Podle ní je ale 25 let dostatečně dlouhá doba, aby byl zrušen. Miroslava Kalouska by jako místopředsedu nepodpořila a aktivní spolupráce s StB by měla být prověřena u všech, ne když si někdo vzpomene. Na současné politické dění se jí ptaly ParlamentníListy.cz

Rušení lustračního zákona je účelové kvůli Babišovi, tvrdí komunistka
Foto: archiv JF
Popisek: Jiřina Fialová

Jak vnímáte současná vládní vyjednávání o koaliční spolupráci mezi ČSSD, ANO a KSČM?

Současná vyjednávání se snaží tvářit, že jim jde skutečně o širokou spolupráci se všemi, ale jestli bude takový výsledek, to si nejsem úplně jistá. Samy jednotlivé strany se mezi sebou neumějí dohodnout, koho vystrčí dopředu a koho upozadí, nevím, jak to celkově dopadne.

Co říkáte na podporu komunistů pro zrušení takzvaného lustračního zákona? Podporujete jeho zrušení?

Vzhledem k tomu, že od revoluce uběhlo dvacet pět let, mohl by být zrušen. Na Slovensku ho zrušili už dávno, ale popravdě mi nevadí ani tak lustrační zákon, jako spravedlivé rozložení. Ne aby si někdo najednou vzpomněl, že v seznamu StB být nemá. A pokud dojde k prokazování, tak buď ověřit účast u všech a pak zveřejnit seznam, nebo neprověřovat ani u dalších. Pro všechny by to mělo být stejné.

Takové věci se dějí vždy kolem voleb. I diskuze o lustraci přišla ve chvíli, kdy se hnutí ANO stalo jednou z nejsilnějších politických stran u nás. Jeho lídr Andrej Babiš (o působení v StB a prokazatelnosti spolupráce s ní se na Slovensku soudí - pozn.red.) se nyní podílí na sestavování vlády.

Nevidíte tedy rušení lustrace jako naprosto účelové?

Vidím to účelově, protože několikrát se už hovořilo o tom, jestli není takový zákon nadbytečný. Nápad pokaždé všichni shodili ze stolu a najednou má oporu. Řekla bych, že jde o zaměření na Babiše. Mělo by se ale měřit všem stejně.

Je 25 let dostatečně dlouhá doba, aby byl zrušen? Aby se lidé působící aktivně v KSČ nebo StB změnili a mohli do vlády? A změní se vůbec?

Myslím, že se nemohou změnit až tak lidé, ale jsem přesvědčena, že většina voličů bude rozumných a podle toho také budou vybírat ve volbách. Během těch pětadvaceti let jsme poznali, kdo a jak se chová. Jestli k něčemu nekalému inklinovali, zda svojí další prací dokázali, že zřejmě měli i jiné důvody, ať už se báli nebo byli nuceni ke spolupráci a kdo ví co dalšího. Měli bychom je posuzovat podle toho, jací jsou teď. Pětadvacet let je dostatečně dlouhá doba, abychom poznali, jací jsou.

Lidovcům vadí tento návrh a odmítají jít do vlády. Obáváte se, že by právě kvůli lustracím mohlo selhat vyjednávání?

Naše vládní strany jsou různé a z historie víme, jak lidovci vždy hrozili, když se jim něco nelíbí. Pak ale ustoupili a řekli, že jde o zájem občanů. Nedomnívám se, že by jednání selhala. Snaží se vytlouct z toho, co potřebují a co zřejmě jejich voliči chtějí slyšet. Vždy našli výmluvu, bude tomu tak i teď.

Myslíte si, že jde o střet zájmů, pokud se majitel Agrofertu Andrej Babiš, který využívá státních dotací, dostane do vlády?

Podle mě o střet zájmů jde, ale to už se řešilo několikrát. Nebyl by první člen vlády, který vlastnil firmu, na níž čerpal dotace. Nebo ji převede na bratra, syna, manželku, zatímco společnost stále vedli, tak proč by je nepřevedl on.

Tím ale právě vzniká v Čechách prostředí pro klientelismus a korupci. Dá se to podle vás nějakým způsobem ochránit, aby k tomu nedocházelo?

Těžko to můžeme ochránit a abychom vše nechali na vědomí lidí, jak se budou chovat, to v naší společnosti až tak nejde. Nakonec je jedno, jestli je majitelem ministr nebo jeho bratr. Je to v rodině, jak se říká a žádná změna nenastane. Těžko můžeme zakázat podnikání lidem, než se na politiku dají.  I když někteří to dělají čistě z prospěchu, to víme.

Jak vnímáte poslední kritická vyjádření Miroslava Kalouska z TOP 09 o nereálnosti předvolebních slibů a podobně?

Kalousek je dobrý rétor a má v tom dlouholetou praxi, on prostě říká, co chtějí někteří lidé slyšet. Proto TOP 09 oznámila, že ho navrhují na místopředsedu Poslanecké sněmovny, protože umí dobře mluvit a reagovat a bude mít přednostní právo.

Jste spokojena s novým zněním občanského zákoníku?

Občanský zákoník je velice obsáhlý a mám obavu, i když doba byla dost dlouhá na to, aby se uvedl do praxe, že zdaleka nejsme připravení. Měli bychom ho ještě odložit. Jde o strašně velké dílo, mnoho paragrafů a než přijdou do praxe, mnozí by mohli na nevědomost doplatit.

Jiřina Fialová se narodila před třiašedesáti lety a žije v obci Vraňany. Ve veřejné zprávě působí od roku 1982, kdy byla poslankyní MNV a o čtyři roky jeho předsedkyní. Od roku 1998 pracovala jako starostka obce a o čtyři roky později obsadila místo poslankyně, a to na osm let. Nyní je radní Středočeského kraje za zdravotnictví, předsedkyní Klubu zastupitelů za Komunistickou stranu Čech a Moravy, předsedkyní zdravotního výboru a členka dalších výborů i orgánů. Má dva dospělé ženaté syny a pět vnoučat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…