Rusnok je průměr, Fischer nula. Do mé vlády by se nikdy nedostal, rozparádil se Paroubek

14.07.2013 18:00

NA HRANĚ S XAVEREM Předseda strany LEV21 Jiří Paroubek ohodnotil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jak kvalitu prezidentem jmenované Rusnokovy vlády, tak i situaci, v níž se nyní nacházejí hlavní parlamentní strany. Nejlepším řešením by podle něj byly předčasné volby, a to i přesto, že ne zcela hrají do karet volebním preferencím jeho strany. Občanský zájem zde ale podle Paroubka stojí nad zájmem politicko-stranickým.

Rusnok je průměr, Fischer nula. Do mé vlády by se nikdy nedostal, rozparádil se Paroubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Rozhovor s Jiřím Paroubkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.  

Vsadil byste si na to, že vláda Jiřího Rusnoka získá důvěru?
Věřím, že ji nezíská. Nemyslím si, že by to bylo dobré řešení. Vyzvali jsme prezidenta Zemana, aby celé to dobrodružství ukončil a pověřil sestavením vlády někoho z ČSSD. Taková vláda by totiž mohla získat podporu mnohem snáze než vláda Jiřího Rusnoka, což by mohlo vést k rozpuštění sněmovny.

Toto je názor, který preferujete. Jak si ale myslíte, že to dopadne?
Myslím, že důvěru Rusnokova vláda nezíská. Domnívám se, že ostatní aktéři se budou chovat více či méně racionálně. Pokud česká pravice Rusnokovu vládu umožní, bude to pro ni velká porážka, z které už se neotřepe. ODS nyní připomíná boxera omráčeného v ringu po sérii tvrdých úderů a čekajícího na poslední ránu z milosti, z které už se nemusí vzpamatovat. Pro ČSSD to také není nic racionálního, protože je jasné, že jádrem Zemanovy vlády je pět či šest lídrů budoucí kandidátky SPOZ, kteří se jen chtějí zviditelnit za veřejné prostředky. O zcela průměrném politikovi Jiřím Rusnokovi je zde zbytečné mluvit.

Věříte na jednotnost TOP 09  a ODS?
Pokud nebudou jednotní, bude s nimi konec. A to i v případě, pokud by se TOP 09 stala vítězem na pravici, protože její poslanci potom stejně jen budou naprosto trapně sedět v opozičních lavicích s trapným volebním výsledkem a přihlížet.

Co jste říkal emotivním vyjádřením Petra Nečase, když odcházel od výslechu?
Petr Nečas mluví dnes o politizaci celého problému, ale já si pamatuji na kauzy, kdy byli souzeni a vyslýcháni zcela nevinní lidé, viz paní Jourová, a nepamatuji se, že by tehdy pan Nečas něco v této věci podnikal. Myslím, že kšeft, který udělal Petr Nečas pomocí paní Nagyové s oněmi třemi poslanci, je nechutný. Pokud bychom to ale brali tak, že by měl být vyvozen nějaký trestně-právní postih, bral bych to jako velmi neobvyklé. To by už dnes musel být odváděn pan Fischer kvůli svým sponzorům či paní Benešová, která dostala zakázky od krajského vedení ČSSD pro svou soukromou firmu.

Jak si to vysvětlujete?
Nějaké vysvětlení mám, ale jde o spekulace. Pan Nečas si měl některé věci uvědomit dříve. On si ale naopak lidi typu pana Kubiceho vzal přímo do vlády za ministra vnitra. Co čekal?

Co říkáte na fotografie, na nichž jsou Václav Moravec, Robert Šlacha a Lenka Bradáčová na společné soukromé schůzce v restauraci?
Takovéto propletení policie, justice a žurnalistiky je velice špatné. Je to stejné, jako když někdo hovoří o kmotrech. Tohle by měl teď  Václav Moravec buď vysvětlit všem, nebo ve svém pořadu skončit. Vždyť to vypadá, jakoby ty věci byly odněkud řízeny. Evokuje to mnohé úvahy, a zcela oprávněně.

Jan Fischer bývá občas označován za prototyp politika nové generace, která tady chyběla. Co o něm soudíte?
Myslím, že dřív nebo později bude donucen z funkce odejít, protože to, že se de facto opíral ve svých příjmech o lidi, s kterými byl klientelisticky provázán, to je něco, co se nepromíjí ani v zemích jako je Kyrgyzstán či Zimbabwe. V České republice u ministra financí by se to promíjet nemělo. Miloš Zeman i Jiří Rusnok projevují vysokou míru tolerance. Kdybych byl premiérem já, samozřejmě by se Jan Fischer ministrem financí nikdy nestal, kdyby už ale členem vlády byl, vyhodil bych ho okamžitě.

Má podle vás alespoň své kvality?
Odborně je to podle mě nula. Když budeme uvažovat i rozpočtové rezervy, lze za jeho úřednické vlády hovořit o faktickém schodku téměř čtvrt bilionu korun za jeden rok. A tento člověk má spravovat státní kasu? Člověk, který si není schopen udělat pořádek ani ve vlastních financích? Člověk, za něhož vznikl problém se solárním boomem?  Stane-li se tento muž skutečně čelným představitelem vlády, Česká republika se ze svých problémů nemůže nikdy dostat.

Jste nervózní z vývoje preferencí LEV21?
Je třeba si uvědomit, že průzkumy jsou součástí marketingu velkých stran. Podle SANEPu se pohybujeme kolem tří až čtyř procent a z toho se podle mého dá dobře vycházet. Nyní jsem vedení strany předložil studii proveditelnosti, jak LEV21 dostat do sněmovny se ziskem kolem 10 – 12 %. Sestavili jsme stínovou vládu, která je na takové odborné úrovni, že by strčili do kapsy ministry jak bývalé, tak i Rusnokovy vlády. Před námi jsou ještě minimálně dva měsíce a za tu dobu se toho dá ještě hodně udělat.

Jsou pro vás předčasné volby výhodné?
Výhodné nejsou, pokud by měly být v září, ale i tak je podpoříme.

To ale jdete proti sobě?
Nejde tady o stranicko-politický zájem, ale o zájem lidí, aby tato situace, která je pro stát špatná, co nejrychleji skončila.

Vypadá to, že ČSSD se začíná štěpit. Je možné, že některý z jejich stávajících poslanců skončí u vás?
Nechtěl bych předbíhat a nemyslím si, že tady vidíme úplné štěpení ČSSD. Jde spíše o silný nesoulad a nemožnost komunikovat. Část lídrů spoléhá kariérně na Miloše Zemana, a ten toho umí náležitě využít. Sociální demokraté si nyní musí uvědomit, jaký problém před sebou mají, a pokud to nezvládnou, budou oslabovat, půtky se budou zvětšovat a budou tedy i ztrácet voliče právě na úkor stran jako je LEV21.

Mají u vás otevřené dveře?
Samozřejmě ano, ale otevřené dveře mají především voliči ČSSD. Pokud jde o politiky, záleželo by na tom, kdo by to byl. Kdyby například na dveře zaklepal Jaroslav Palas, zájem bych o to neměl, protože jde o člověka, který má své problémy. Miloši Zemanovi to zjevně nevadí.

Jak si vysvětlujete, že Davidu Rathovi nebylo povoleno zúčastnit se schůze poslanecké sněmovny z technických důvodů?
To je naprosto neslýchané. Asi tím chtěli říct, že ho nechtěli hlídat, byť dvakrát jim to nevadilo. Možná by mu mohli dát na tramvaj, aby sám dojel. Určitě by se s ním dalo dohodnout, aby v doprovodu jednoho či dvou strážníků do sněmovny dojel, hlasování se zúčastnil a večer se do vazební věznice opět vrátil. Je to nepochopitelné. Pokud by výsledek hlasování byl těsný o jeden hlas, bylo by to na ústavní stížnost.

Jak myslíte, že by David Rath hlasoval?
Deklaroval, že bude hlasovat pro rozpuštění sněmovny. Je to politicky logické.

Kdyby pana poslance Ratha z vazby propustili, přeskočil by například k vám do LEV21?
Domluveni nijak nejsme a pokud si své věci neurovná, nemůže uvažovat o pokračování politické kariéry.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…