Rvačky a potyčky s policií, to může být s migranty kolorit i u nás. Senátor prozradil, co mu vyprávějí vyděšení občané a vyzval k ráznému činu proti bruselským úředníkům

16.06.2015 18:13

Senátor a podnikatel Ivo Valenta poskytl redakci ParlamentníchListů.cz krátký rozhovor na aktuální téma migrace uprchlíků do Evropy.

Rvačky a potyčky s policií, to může být s migranty kolorit i u nás. Senátor prozradil, co mu vyprávějí vyděšení občané a vyzval k ráznému činu proti bruselským úředníkům
Foto: Archiv
Popisek: Senátor Ivo Valenta mezi studenty

Pane Valento, jaký je vlastně váš názor na současnou situaci, kdy se u břehů jihoevropských zemí denně vyloďují stovky až tisíce migrantů?

Můj názor je dlouhodobě konstantní. Zásadně nesouhlasím s tím, aby se uprchlíkům, kteří mají naprosto odlišnou mentalitu, tradice, zvyklosti a náboženství, otevírala štědrá náruč Evropské unie. Nemůžeme přece vpouštět do schengenského prostoru ty, kteří nepřicházejí s pokorou a nechtějí se přizpůsobit našim pravidlům a zvyklostem.

Tito lidé ale utíkají před válkou a především bídou…

Pane redaktore, myslíte si, že poskytnutím azylu několika tisícům nebo desetitisícům uprchlíků „spasíme svět“? A co ti, kteří ve svých zemích zatím zůstali? Jde o miliony obyvatel – těm také poskytneme azyl? To je přece nemožné. Imigranti patří ve svých domovinách k nejbohatším, nejvzdělanějším a nejzdravějším lidem. Pokud by tedy neemigrovali, byli by právě oni těmi, kteří by zlepšovali své okolí a mohli pomáhat svým krajanům v boji proti chudobě. Imigrace nemůže být nikdy efektivním řešením, jak pomoci lidem trpícím chudobou. Musíme jim pomoci tam, kde žijí.

Nesouhlasíte tedy s některými unijními úředníky v tom, že by se těmto lidem měla nabídnout a poskytnout pomoc tím, že jim bude poskytnut azyl?

V žádném případě! Pokud kompetentní úředníci a politici nejsou schopni hájit Evropu před nájezdy migrantů, kteří chtějí pouze využít či spíše zneužít sociální systém zemí EU, měli by okamžitě rezignovat na své funkce. Vždyť už nyní sledujeme záběry z některých evropských měst, které se potýkají s problémy způsobenými migranty. To je situace, která mnoha lidem nahání hrůzu. Copak někdo chce, aby byly rvačky, potyčky s policií a demolování výloh také součástí koloritu českých a moravských měst?

Nemyslíte si, že jsou obavy přehnané?

To ani v nejmenším. Četl jsem v médiích několik výpovědí řidičů kamionů, kteří se bojí o své životy, protože je uprchlíci se zbraněmi v rukou nutí k tomu, aby je převezli do jimi vybrané země. Ženy se bojí znásilňování, další imigranti zase rabují, turisté se bojí vyrážet do dříve velmi vyhledávaných přímořských destinací… A to vše jen kvůli neschopnosti, slabosti a nerozhodnosti bruselských úředníků a některých evropských politiků. Evropa se zkrátka začala potýkat s něčím naprosto novým a nepřijatelným a my nemůžeme dopustit, aby stejná situace potkala Českou republiku a v naší zemi zavládl strach.

 

reklama

autor: tan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…