Ryba smrdí od hlavy, a tohle je úplný vrchol. Prezident je nemocný, nebo je to záměr. Táňa Fischerová podepsala petici

14.05.2017 17:11

ROZHOVOR Bývalá poslankyně, herečka Táňa Fischerová, soudí, že prezident v tuto chvíli nehraje politické šachy dobře, protože nepochopil, že situace je mnohem vážnější, než jak ji vyhodnotil se svými lidmi. „Je vidět, že buď je opravdu unaven a nemocný, nebo konat nechce a všechno záměrně zdržuje, aby prodloužil situaci, která tady je. A to je všechno špatný signál, protože prezident má dělat pravý opak, má situaci řešit, a ne ji protahovat a přilévat olej do ohně,“ prohlásila Táňa Fischerová.

Ryba smrdí od hlavy, a tohle je úplný vrchol. Prezident je nemocný, nebo je to záměr. Táňa Fischerová podepsala petici
Foto: Daniela Černá
Popisek: Táňa Fischerová, herečka, aktivistka.

Spolu s řadou dalších osobností jste podepsala petici vyzývající prezidenta Miloše Zemana, aby respektoval ústavu a odvolal ministra financí Andreje Babiše. Co vás k tomu vedlo?

Považuji za naprosto zásadní vyjadřovat se k věcem veřejným. A to odjakživa. Myslím, že ten důvod pochází z minulého režimu, že člověku nejsou lhostejné věci veřejné a že když se něco děje, říká veřejně svůj názor. Považuji to za nutné, protože bez toho demokracie nefunguje. Takže pro mě to bylo samozřejmé. To, co se děje, je tak závažné, proto je v tuto chvíli třeba k tomu vystoupit. Narušení systému, znevažování ústavy, natahování rozhodnutí, které už se dělo předtím, ale nyní dosahuje nejvyšších mezí, je tak nebezpečné, že je třeba k tomu mluvit.

Anketa

Na stole jsou dle tisku tři scénáře. Který chcete?

hlasovalo: 10406 lidí

Jak hodnotíte postoj premiéra Bohuslava Sobotky? Prezident i někteří politici ho kritizují za to, že nejdříve hovořil o demisi celé vlády, byl ochoten obětovat svou hlavu, aby odstranil z vlády Andreje Babiše, ale pak od toho ustoupil. Připadá vám to logické v situaci, kdy prezident dal jasně najevo, že jeho krok vnímá jen jako demisi premiéra, nikoli celé vlády, takže Andrej Babiš by na postu ministra financí zůstal, místo toho by odešel Sobotka, nebo měl premiér jako chlap trvat za všech okolností na svém původním rozhodnutí?

Ta věc měla svou peripetii. Nesmíme opomenout důvod kroku premiéra. Tady všichni pořád váží ty formální věci, jestli měl premiér udělat to či ono, ale důvod byl přece v tom, že chování Andreje Babiše bylo už nepřijatelné nejen pro něj.

Ale někteří kritici poukazují na to, že Andrej Babiš měl finanční nesrovnalosti už dávno, třeba před rokem v souvislosti s podezřením na dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. A tvrdí – vzhledem k tomu načasování, že jde jen o snahu sociálních demokratů dosáhnout větší podpory v blížících se sněmovních volbách. Není to opravdu skutečný důvod, proč se až teď chce premiér zbavit problematického šéfa ANO, když mu tři roky nejasný původ jeho majetku i podezřelé finanční transakce nevadily?

Myslím, že nejde jen o sněmovní volby. Od začátku sice bylo jasné, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů, od Čapího hnízda se to začalo dávkovat, ale celou pravdu známe až teď. Navíc vyšla kniha Žlutý baron, kde je popsán princip aktivit Andreje Babiše, ze kterého mrazí. Je to tak závažné, že bylo třeba reagovat, protože Andrej Babiš má dnes lidi úplně všude.

Tato knížka je podstatná pro chápání všech těchto věcí. Myslím, že premiér Sobotka neměl v tuto chvíli jinou možnost, než na celou situaci reagovat, a je pro mne nepochopitelné, jak může prezident oslyšet tak závažné argumenty. Všichni mi vysvětlují, že se mají pánové Zeman a Babiš rádi, ale to přece není argument.

Důležité je, jak se prezident dívá na fakta, kvůli kterým k návrhu na odvolání došlo. Když se vysvětlení zúží na to, že se mají rádi, pravdy se nedobereme. Jde o to, že Andrej Babiš je pro demokracii velmi závažným ohrožením a že takhle není možné dál pokračovat. Proč se k tomu prezident nevyjádří? Proč neřekne, co si o tom myslí? Bohuslav Sobotka potom neměl manévrovací prostor, když si prezident začne demisi vlády vykládat tak, že odstoupí jen premiér, takový výklad ústavy je přece úplně absurdní.

Myslím, že až na jednoho právníka, kterým je Zdeněk Koudelka, což je člověk, který se podepsal pod amnestii Václava Klause, takže to pro mne není osoba, které bych naslouchala, všichni ústavní právníci dávají za pravdu tomu, že demise premiéra znamená demisi celé vlády a že návrhu premiéra na odvolání člena vlády musí prezident vyhovět. A ještě ta trapná inscenace na Pražském hradě při přijetí premiéra! Jak na to chcete reagovat?

Podle některých kritiků staví Andrej Babiš na hlavu všechno, co jsme po listopadu 1989 budovali, byť jsme se při tom dopustili mnoha chyb. Sněmovna se v týdnu zabývala zneužíváním moci Andreje Babiše vůči nezávislým institucím a dospěla k závěru, že Andrej Babiš lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů, objevily se nahrávky, kde ministr české vlády mluví vulgárně o svých vládních partnerech a dalších lidech, a dokonce i podezření, že převzal živé spisy z policejního vyšetřování. Je to pád na politické dno, nebo je to jen logický vývoj, protože politická kultura zhrubla už dřív, při nástupu premiéra Jiřího Paroubka?

Jistě jsme k tomu měli nakročeno, nemůžeme říci, že se to zrodilo úplně nově. To ne. Ale chování Andreje Babiše představuje úplný vrchol a prezidenta také. Slyšet z úst těchto představitelů vulgární výrazy je devastující pro celou společnost. Ne nadarmo se říká, že ryba smrdí od hlavy. A když je tady nasazen takový mustr, tak samozřejmě hrubnou všichni, protože najednou je všechno možné.

Navíc oba mají přístup do médií, prezident je neustále někde na očích, takže vidíme, jak se chová, jak se vyjadřuje, jak jedná, jak nedodržuje ústavu, jak má za poradce člověka, který je evidentně navázán na ruské kruhy, ten člověk sedí v kanceláři na Hradě a není ani pověřen, dalšího poradce má z čínských nejvyšších kruhů, to všechno je naprosto devastující pro celou společnost.

To se tu od listopadu 1989 nikdy nedělo a dít nemůže, aby cizí mocnosti měly své lidi na Hradě jako dnes. Možná se někdy něco dělo skrytě, ale teď jsou nepokrytě odhaleny a považuje se to za normu. K tomu není možné mlčet, proto se konají ve městech demonstrace. Mělo by to těmi politiky trochu zatřást, musejí si uvědomit, že překročili míru natolik, že je to pro lidi nestravitelné. I když tu existuje skupina lidí, která patří do jejich fanklubu. Já fankluby obecně nemám ráda, ať už fandí komukoli, protože člověk, který fandí jedné barvě, nemá celistvý vhled. Člověk potřebuje vidět věci objektivně, aby chápal souvislosti.

Neprojevil prezident snahu řešit vládní krizi, když si pozval do Liberce, kde byl na pracovní cestě, předsedy koaličních stran a předložil jim dva návrhy? I když se mnozí pozastavili nad tím, že svolal schůzku na dobu, kdy byl premiér Sobotka na zahraniční návštěvě v Lucembursku a v Poslanecké sněmovně probíhala mimořádná schůze, která se zabývala možným zneužitím moci ministrem financí Andrejem Babišem.

Samozřejmě je to obraz jednání prezidenta. Je to neúcta k lidem, kteří mají dost práce. To, že byl prezident na cestě po Libereckém kraji, je jistě v pořádku, bylo to předem domluvené, ale mohl ji zkrátit nebo přerušit a jet do Prahy, aby ukázal, že má vážný zájem krizi řešit. Ne si tam sezvat lidi, když si mohl zjistit, že premiér odlétá ze země. Takže je to obraz neutěšeného jednání prezidenta, které je těžko stravitelné.

Co říkáte návrhům řešení, které prezident koaličním stranám předložil? Jeden zněl na předčasné volby, druhý, a to je zvláštní, protože ho v podstatě předtím odmítl, když s ním přišel premiér Bohuslav Sobotka, a to byl návrh na vládu bez Andreje Babiše, ale i bez Bohuslava Sobotky. Připadá vám to logické?

Myslím, že prezident v tuto chvíli nehraje ty politické šachy dobře, protože by měl pochopit, že už je situace mnohem vážnější, než jak ji vyhodnotil se svými lidmi. Že už to začíná být pro mnoho lidí naprosto nepřijatelné. Je vidět, že buď je opravdu unaven a nemocný, nebo konat nechce a všechno záměrně zdržuje, aby prodloužil situaci, která tady je. A to je všechno špatný signál, protože prezident má dělat pravý opak, má situaci řešit, a ne ji protahovat a přilévat olej do ohně.

Prezident Miloš Zeman byl dosud považován za horkého favorita příští prezidentské volby. Myslíte si, že mu jeho současné jednání může uškodit, nebo lidé do té doby zapomenou?

Těžko říci, ale myslím, že mu neprospěje. Už v době aféry kolem pana Bradyho měl nižší preference, takže bylo vidět, že na jeho kroky veřejnost nějak reaguje. Tohle je další stupínek dolů. Myslím, že mnozí voliči, kteří mu dali hlas jako levicovému kandidátovi, zjistili, že není tak nalevo, jak si mysleli. Podle mne nebude mít takový výsledek jako dřív.

Zmínila jste se o demonstracích, na kterých tisíce lidí protestovaly proti chování Andreje Babiše i Miloše Zemana. Vítáte to, že lidé dávají veřejně najevo, že se jim jednání obou pánů nelíbí?

Velmi. Myslím, že tohle je v naší společnosti opravdu silné, že vždycky, když jde do tuhého, se občané zvednou a jdou říkat, co si myslí. Já jsem to zažila víckrát, nejsilněji v roce 1968 a v roce 1989, ale třeba i v době televizní krize, kdy lidé cítili, že musejí něco udělat. To je velmi důležité a krásné, tyto demonstrace navíc bývají plné občanského étosu a touhy po nějaké změně k lepšímu.

Považuji za velmi dobrý signál, že to lidem není lhostejné, a když jde do tuhého, jdou ty svobody hájit. Kéž by pochopili i samotní aktéři současné krize, že to není tak marginální věc. Navíc mají demonstrace pokračovat, takže čím víc budou pánové přilévat oleje do ohně, tím víc lidí budou mít v ulicích. Aspoň to tak v tuto chvíli vypadá.

Jak by se podle vás měla sociální demokracie zachovat? Měla by obětovat svého předsedu, aby dostala kontroverzního Andreje Babiše z vlády a aby se situace mezi prezidentem a vládou uklidnila? Nebo neměla by raději přistoupit na volání opozice po předčasných volbách, v nichž by občané znovu rozdali karty?

Do toho nechci zasahovat, to je věc jednání. Je pravda, že je těsně před volbami, jsou poslední zasedání sněmovny, a když teď vláda padne, nastane destabilizace. Když není žádný ministr, také to není nejlepší. Tato situace určitě není dobrá. Jsem ráda, že tu situaci neřeším, že to je na ostatních. Ale nevidím jediný důvod, aby premiér jen proto, že chce odvolat Babiše, rezignoval. To je prostě absurdní.

Navíc pokud vím, tak nikdo z jeho strany funkci premiéra nechce vzít. Volby už jsou za dveřmi, mají proběhnout v říjnu, takže nevidím smysl v tom, aby se konaly, jak žádá ODS, v září. Volební kampaň by probíhala v létě, kdy jsou prázdniny a dovolené a lidi myslí na jiné věci. Kdyby v tom nebylo léto, řekla bych, ano, ale kampaň v létě je nesmysl.

Pokud prezident neodvolá Andreje Babiše po svém návratu z Číny, jsou někteří senátoři rozhodnuti podat stížnost na prezidenta k Ústavnímu soudu kvůli tomu, že nedodržuje ústavu. Myslíte, že k tomu dojde?

Uvidíme v příštích dnech. Senátoři stížnost určitě připravují, bude záležet na krocích prezidenta, jestli stížnost podají, nebo ne.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…