Rybář (Čisté Ústí): Oulický, Houska, Novák? Zapomenout na ně

17.08.2014 13:44

ROZHOVOR Každý slušný člověk, který se nebojí vstoupit do politiky a převzít odpovědnost za správu věcí veřejných, může napomoci tomu, aby slovo politik nebylo vnímáno jako synonymum pro prospěcháře, korupčníky, kmotry, řekl naší redakci Zdeněk Rybář, lídr nového hnutí v Ústí nad Labem.

Rybář (Čisté Ústí): Oulický, Houska, Novák? Zapomenout na ně
Foto: Tomáš Nový
Popisek: Zdeněk Rybář, Čisté Ústí

Kdy jste se rozhodl, že budete kandidovat do letošních komunálních voleb?

Bylo to v době, kdy se prokázala naprostá neschopnost současného vedení magistrátu komunikovat s občany. A kdy se ukázalo, že i významné části ústeckých zastupitelů je naprosto lhostejné, co si široká ústecká veřejnost přeje. Proto jsem se rozhodl, že místo stěžování si na poměry nabídnu městu své zkušenosti, a pokud v politické soutěži uspěji, budu iniciovat tolik potřebné změny.

Jakými osobnostmi chcete zaujmout voliče?

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí
Na čelných místech našich kandidátek jsou lidé, kteří mají zkušenosti ze státní správy, zaměstnanci významných podniků, podnikatelé - zkrátka občané Ústí, kteří mají životní zkušenosti, nebojí se převzít odpovědnost a také nejsou spojeni s kauzami současného vedení magistrátu.

Proti komu se chcete vymezit, můžete být konkrétní?

Proti všem, kteří se snažili své postavení využívat především ke svému prospěchu, a proti těm, kteří odmítali vést smysluplný dialog s veřejností.

S kým byste si naopak uměli představit předvolební koalici?

V politicky vyspělé společnosti se při tvorbě koalicí hledají programové shody a dojednávají se možné ústupky z volebního programu předloženého voličům. Bohužel v Ústí i naposledy zvolení zastupitelé ukázali, že jim program strany, za kterou jsou zvoleni, a i program pro komunální volby naprosto nic neříká, že jsou to pro ně pouhé cáry papíru, které jim a jejich kamarádíčkům na 4 roky zajistily obživu. 

Takže i když je nám blízký program sociální demokracie a spatřujeme zde významné shody, současní ústečtí představitelé této politické strany jsou pro nás zásadně nepřijatelní. Je špatné, že si tak velká strana nedokáže zjednat ve svých řadách pořádek.

Co říkáte na hnutí Ústečané, které sdružuje mimo jiné členy Unie bezpečnostních sborů?

Každý slušný člověk, který se nebojí vstoupit do politiky a převzít odpovědnost za správu věcí veřejných, může napomoci tomu, aby slovo politik nebylo vnímáno jako synonymum pro prospěcháře, korupčníky, kmotry a jejich pomahače. Podle mého je důležité vrátit lidem důvěru v politiku a politiky. Různost v politických názorech, to je přece v pořádku. Nyní je čas skutků. Pokud budou politici poctivě a naplno pracovat ve prospěch těch, které zastupují, zaslouží naši úctu, ať pochází z libovolné politické strany nebo hnutí. Oproti tomu každý, kdo chce politiku zneužít k vlastnímu prospěchu, bude od nás kritizován a budeme důsledně požadovat jeho odstoupení z politických i veřejných funkcí.

Pro nezaujatého voliče je Ústecko spojeno s lidmi jako Alexandr Novák, Roman Houska, nebo Patrik Oulický. Jak se této nálepky zbavit?

Pouze poctivou každodenní politickou prací. Ukázat, že Ústí nad Labem je město, kam stojí za to se podívat. Že tu máme výtečný divadelní soubor, že za to naši sportovci dokážou vzít, že se u nás dokážeme o turisty řádně postarat. Že je v Ústí nad Labem hezky. Že je Ústí nad Labem dobrá adresa, že je Ústí město, kam se poctiví a pracovití lidé chtějí přestěhovat, protože zde najdou práci, uplatnění a mohou zde hodnotně trávit svůj volný čas.

Výše uvedení jsou podle našich informací (vyjma zavražděného Romana Housky) tzv. mimo hru, existuje někdo, kdo je podle vás nahradil?

Mým přáním je, aby byli tito lidé zcela zapomenuti a aby byli nahrazeni těmi, kteří si z politiky nedělají kancelář pro získávání veřejných zakázek a osobních výhod, ale kteří svou energii věnují městu a jeho obyvatelům.

Co říkáte na konkrétní zastupitele v čele vašeho města?

Můj názor na ně není důležitý. Důležité je, zda jsou s nimi spokojeni voliči. Pokud budou opět zvoleni, je to doklad naší nedostatečné práce, protože jsme nedokázali voličům vysvětlit, v čem je zapotřebí naše město změnit a v čem dokážeme být lepší než mnozí současní zastupitelé.

Čím se chcete odlišit od ostatních stran?

Chceme nazývat věci jejich pravým jménem a nabízet řešení, která se již osvědčila jinde. Na experimentování a hledání vlastních cest již myslím není čas. Chceme, aby byli politici - alespoň na magistrátu Ústí nad Labem - vnímáni jako první, za kterými při potřebě řešení nějakého problému občané přijdou. A aby věděli, že volení funkcionáři za naše hnutí jsou tu pro ně a že to jsou čestní, poctiví a pracovití lidé.

S jakým výsledkem byste byli spokojení?

S jakýmkoli, který nám umožní měnit politickou tvář našeho města.

Jste čistě ústecké hnutí, nebo plánujete kandidátku i v jiných městech?

Čisté Ústí je čistě ústecké hnutí.

Můžete třemi slovy říci, proč by vás lidé měli volit?

Vyčistěme společně Ústí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…