S Jiřím Šlégrem o volbách a cílech. A taky o drtivé porážce s Kanadou na Světovém poháru

05.10.2016 15:28

ROZHOVOR „Naše občany nejvíce trápí jejich bezpečnost, zneužívání sociálních dávek a levná pracovní síla. To je určitě něco, co se v případě mého zvolení pokusím změnit. Ze svých zkušeností z Poslanecké sněmovny vnímám, že senátoři se těší větší důvěře veřejnosti než poslanci," říká kandidát ČSSD do Senátu na Mostecku Jiří Šlégr

S Jiřím Šlégrem o volbách a cílech. A taky o drtivé porážce s Kanadou na Světovém poháru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šlégr

Jste úspěšný sportovec, jaké hlavní politické cíle budete mít, pokud se dostanete do Senátu?
 
Především chci říci, že jako sportovec jsem se naučil tvrdě pracovat, nebát se, mít nejvyšší cíle a jít za úspěchem. Toto jsem připraven přenést i do práce senátora. Naše občany nejvíce trápí jejich bezpečnost, zneužívání sociálních dávek a levná pracovní síla. To je určitě něco, co se v případě mého zvolení pokusím změnit. 
 
ČSSD, za kterou kandidujete, má ve svém programu přímo podporu sportu ve vašem regionu, podporu sportovních klubů, mládeže, a to nejen té talentované. Jak k tomu chcete Vy sám osobně přispět?
 
Myslím, že bez ohledu na to, zda budu či nebudu zvolen, již přispívám a to především mými návštěvami ve školách po celém našem regionu. Beseduji zde s dětmi na téma sportu a jeho důležitosti pro život, protože mé zjištění nárůstu obezity naší mládeže je věc, která mi jako sportovci není lhostejná a považuji za velmi důležité udělat vše pro to, aby naše děti našly znovu vztah ke sportu, jako tomu bylo u mé generace.
 
Severní Čechy přesto i dnes patří ve fotbale i hokeji k nejúspěšnějším z celé České republiky. Jak si to vysvětlujete, dá se ještě zlepšovat?
 
Myslím, že vycházíte z posledních výsledků litvínovského a libereckého hokeje, kdy tyto dva kluby získaly extraligový titul. Nicméně to neznamená, že není co zlepšovat. Nejdůležitější otázkou je práce s mládeží a to nejen ve sportech, jako je fotbal či hokej, ale obecně ve všech dalších sportovních odvětvích. To, že se povedlo těmto klubům uspět, byla hlavně otázka dlouhodobé koncepční práce.
 
 
Jako litvínovský patriot fandíte určitě nejvíce litvínovskému hokeji. V sezóně 2014-2015 jste s nimi ještě získal titul. Jaký je dnes o hokej zájem mezi mladými, není příliš nákladný pro běžnou českou rodinu?
 
Extraligovým titulem jsme si udělali obrovskou radost. Této vytoužené trofeje jsme se dočkali po dlouhých padesáti šesti letech působení v nejvyšší hokejové soutěži. Zájem o hokej v Litvínově je nejen mezi mladými, ale napříč generacemi již dlouhá léta a to se ukázalo i v loňská sezóně, kdy přesto, že se nám po celou dobu nedařilo a nacházeli jsme se u dna tabulky, lidé pořád chodili fandit a podporovali svůj milovaný tým. Za to jim patří velký dík.
 
O nedávno skončeném Světovém poháru hokejistů v Kanadě se toho už napsalo poměrně hodně. Jak se vy díváte na naši účast. Byl to propadák, a nebo věrný obraz současného českého hokeje?
 
Určitě bych to nenazýval propadákem. I přes drtivou kritiku po úvodní porážce 0:6 s Kanadou se mužstvo dokázalo zmobilizovat a sehrálo vyrovnané utkání s pozdějším finalistou, týmem Evropy a následně dokonce porazilo Ameriku. To ukazuje, že pořád patříme mezi elitu, byť na medaili z vrcholné akce čekáme bohužel už déle než čtyři roky. Český tým prochází generační výměnou a já jsem rád, že v realizačním týmu národního mužstva se začínají objevovat moji bývalí spoluhráči, kteří dle mého názoru mají této nové generaci co nabídnout.
 
 
Váš region byl v minulosti nejčastěji vzpomínán v souvislosti s velkou nezaměstnaností a špatným životním prostředím. Mění se to k lepšímu?
 
K lepšímu se změnilo životní prostředí. Na druhé straně bohužel nezaměstnanost u nás nadále přetrvává, ale myslím, že je to kvůli současné sociální nespravedlnosti, kdy někteří lidé na dávkách jsou na tom stejně nebo dokonce lépe, než poctiví pracující. Za to může mimo jiné i to, že jsme regionem s levnou pracovní silou, a to jsem si vytkl jako cíl – změnit.
 
Jaký má Senát podle Vašeho názoru význam v českém politickém systému a jak zlepšit jeho prestiž?
 
Ze svých zkušeností z Poslanecké sněmovny vnímám, že senátoři se těší větší důvěře veřejnosti než poslanci. Zároveň beru jako svůj úkol přesvědčit občany o tom, že zejména jako kontrolní orgán vůči Sněmovně je Senát důležitý a potřebný.
 
Kam konkrétně byste pozval turisty při případné návštěvě Mostecka?
 
Jako sportovec bych byl rád, kdyby navštívili zimní stadion v Litvínově a shlédli nějaké extraligové utkání, aby nasáli atmosféru významu hokeje na Mostecku. Dále zde máme krásné Krušné hory, kde je pro mě nejhezčím místem na Mostecku vrchol Loučná, který se nachází ve výšce 970 metrů a je nejvyšším bodem Krušných hor. Je také mým osobním přáním, aby se na tomto místě vybudovala rozhledna, kterou klidně můžeme nazvat „Horník“, neboť bych byl rád, aby se tato rozhledna tyčila symbolicky k našemu uhelnému regionu nad kopcem ve tvaru siluety horníka. V neposlední řadě bych turistům doporučil areál Klíny.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…