S Michalem Haškem o cestě do Číny, Jaroslavu Tvrdíkovi i otázkách kolem Velké ceny Brna

11.05.2015 21:50

ROZHOVOR Hejtman Michal Hašek je dlouhodobě nejpopulárnějším hejtmanem země. Kromě toho se předminulý týden vrátil z politicko-podnikatelské mise v Číně. I na to se ho ParlamentníListy.cz zeptaly.

S Michalem Haškem o cestě do Číny, Jaroslavu Tvrdíkovi i otázkách kolem Velké ceny Brna
Foto: repro Facebook, tan
Popisek: Pracovní oběd českých a čínských podnikatelů s čínskými regionálními zástupci

Pane hejtmane, v Číně jste zastupoval prakticky tři velké celky. Kraj, místní podnikatele, ale i Českou republiku, jaké bylo přijetí tamních politiků?

Přijetí bylo velmi přátelské, proběhla řada pracovních jednání či slavnostní večeře s bohatým kulturním programem.
 
Můžete přiblížit, k jakým podpisům mezi oběma státy došlo?

Šlo především o Memorandum o spolupráci Prahy a Šanghaje, motorem jednání byli pracovníci smíšené Česko-čínské obchodní komory v čele s jejím prezidentem Jaroslavem Tvrdíkem.
 
A co konkrétně tyto smlouvy znamenají pro Českou republiku a Jihomoravský kraj?

V případě již podepsaných smluv bych doporučil obrátit se především na Jaroslava Tvrdíka.

Co se týká vašeho kraje?

Co se týká Jihomoravského kraje, pokračovali jsme v jednáních s představiteli jednotlivých provincií, zejména Hebei.
 
Soudě podle vašeho Twitteru a Facebooku jste se stal i takovým zpravodajem: mnoho vzkazů, fotografií. Je čínská kultura skutečně tak vzdálená té naší?


Řada prvků čínské kultury je podobná kultuře evropské. Někdy lidé v Číně kladou důraz na věci, na které my u nás ke své škodě už zapomínáme, například na pravidla mezilidského chování a vzájemnou úctu.

 Co vás na Číně nejvíc překvapilo?

Na rozdíl od původních představ mnohé věci (například doprava) fungují minimálně na stejné úrovni jako v Evropě. Člověk se musí v těchto ohledech zbavit jistého evropocentrismu.

Pokud bychom zůstali u tématu národní spolupráce, v předminulém týdnu se do sebe pustila ministerstva financí a místního rozvoje. Ať je pravda kdekoli, mohou být podle vás ohroženy dotace pro Českou republiku?

Považuji to za alarmující a nepřijatelné, aby tím, kdo ohrožuje možnost zahájení čerpání z fondů Evropské unie, bylo Ministerstvo financí či Ministerstvo pro místní rozvoj. Při letošním společném jednání vlády a hejtmanů jsme byli ujištěni, že do 30. června 2015 dojde ke schválení operačních programů Evropskou komisí a na podzim budou moci všechny subjekty v regionech podávat žádosti na nové projekty podle vyhlašovaných výzev. Věřím, že tento termín stále platí.
 
Odjinud, pokud můžeme. S přehledem vítězíte v on-line aktivitách na Facebooku i Twitteru, pokud se budeme bavit o hejtmanech. Pracujete na těchto sociálních sítích sám?

V naprosté většině situací ano.


 
Co pro vás osobně znamená setrvalé prvenství u agentur Phoenix a SANEP v oblibě mezi hejtmany?

Výsledky jsem zaznamenal, v žádném případě však nechci tyto průzkumy přeceňovat. Samozřejmě že mě těší, ale vnímám to především jako závazek vůči lidem, kteří mi věří. Beru to jako ocenění mé práce pro Jihomoravský kraj.

Měříte si vy osobně nebo ČSSD v kraji preference, přece jen jsou příští rok krajské volby.

Měření preferencí je práce pro příslušné agentury mapující veřejné mínění, nikoliv pro krajskou samosprávu.
 
V neposlední řadě je tu Velká cena Brna. Na Facebooku jste k tomu poznamenal: „Navalte prachy a dál se nestarejte.“ Opravdu se takto někdo chová k Jihomoravskému kraji – můžete být konkrétnější?

Jihomoravský kraj nabídl GP ČR pomoc ve výši 50 milionů korun za podmínek schválených zastupitelstvem Jihomoravského kraje. Jejich podstatou je požadavek transparentního a efektivního hospodaření GP. Pokud se nynější pořadatel bojí transparentního průběhu GP ČR a odmítá veřejnou kontrolu nad jejím průběhem, nemůže počítat s tím, že by se Jihomoravský kraj finančně angažoval na jejím pořádání. Takový postup platí a bude platit vždy pro příjemce veřejných peněz z krajského rozpočtu. Věřím, že pořadatelé ještě znovu zváží naši velkorysou nabídku a přistoupí na ni jako na logické a transparentní řešení. Budou-li však pro společnost Automotodrom Brno a.s. nepřijatelné transparentnost a efektivnost pořádání GP ČR, bude se muset obejít bez pomoci z krajského rozpočtu, protože by tak došlo k porušení českého i evropského práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…