S Petříčkem u lomu. Lídr liberecké kandidátky ČSSD Jadrný popsal, jak jeho strana bojuje proti ničení životního prostředí přes hranice

21.09.2020 16:11

ROZHOVOR Josef Jadrný je lídrem ČSSD pro krajské volby v Libereckém kraji. Mimo jiné působí jako předseda občanského sdružení Naše Podještědí, je jeho členem od založení v roce 2008. Cílem sdružení je ochránit vydatné podzemní zdroje pitné vody a odvrátit těžbu uranu v hustě obydlené oblasti.

S Petříčkem u lomu. Lídr liberecké kandidátky ČSSD Jadrný popsal, jak jeho strana bojuje proti ničení životního prostředí přes hranice
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Josef Jadrný, lídr kandidátky ČSSD v Libereckém kraji

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí
Jeden z programových bodů ČSSD, se kterým jdete do voleb, je ochrana vody. Jak moc vám přijde ochrana přírody a vody důležitá?
 
Efektivní hospodaření s vodou v krajině patří mezi velmi důležitá témata samospráv všude ve světě. Nedostatek pitné vody a vyschlá krajina komplikují přirozený rozvoj lidské činnosti. Liberecký kraj v posledních pěti letech prošel největším úbytkem srážek ze všech krajů v Česku. Důsledky klimatických změn – sucho a přívalové deště – jsou a budou velkou výzvou pro hledání správných řešení i v Libereckém kraji.
 
Mě by to zajímalo především proto, že bych chtěla vědět, co podle vás má hejtman Libereckého kraje udělat pro to, aby plán na rozšíření dolu Turów nevyšel?
 
Krajská samospráva Libereckého kraje dlouhodobě upozorňuje na vznikající problém úbytku spodní vody na českém území vlivem rozšíření dolu na hnědé uhlí u polského Turowa. A to jak na Ministerstvu životního prostředí, tak na Ministerstvu zemědělství. Přes vládu i Parlament ČR se snaží dostat tento problém na jednání Evropského parlamentu a právní cestou rozšíření těžby zastavit.
 
 
Není to klasická ukázka toho, že současná politická garnitura v kraji nechala obyvatele pohraničí napospas uhelnému koncernu?
 
To je naprosto nesmyslná otázka. Krajská samospráva i místní starostové jsou velice aktivní v procesu znemožnění těžby.
 
ČSSD má ve vládě Ministerstvo zahraničních věcí. Nebylo by vhodné, aby na řešení tohoto problému hejtman spolupracoval s ministrem?
 
Já osobně jsem s ministrem zahraničních věcí panem Tomášem Petříčkem u lomu byl. Pan ministr je znalý problému a Ministerstvo zahraničí České republiky už podalo žalobu. 
 
 
Liberecký kraj patří v rámci ČR mezi ty, kde mzdy lidí nepatří mezi nejvyšší. Spíše naopak. Do jisté míry je to dáno strukturou podniků. Mě byl ale zajímalo, jak chcete zařídit, aby lidé zde brali důstojnější mzdu?
 
Krajská samospráva podporuje současné i nově vzniklé podniky. Snaží se nacházet spolu s podnikateli uplatnění jejich výrobků na dalších trzích. Snaží se propojovat podnikatele s novými high technologiemi např. na Technické univerzitě v Liberci. Zvyšování konkurenceschopnosti, zvyšování přidané hodnoty ve výrobcích vznikajících na území kraje pak dovoluje zvyšovat mzdy v podnicích.
 
Jedním z problémů, který musí řešit kraj, je kriminalita spojená s agenturními zaměstnanci, kteří pracují ve velkých továrnách v tomto kraji. Lze proti tomu podle vás něco dělat?
 
Kraj neovlivní zaměstnávání agenturních zaměstnanců. Mohl by však finančně podpořit policii při potírání vámi popsané kriminality.
 
 
Když se vrátím ke mzdám – s nimi totiž souvisí i výše nájmu, která je naopak často vysoká. Jak konkrétně chcete podpořit stavbu bytů? Politici totiž už roky slibují řešení, ale stále se nic nezměnilo.
 
ČSSD předkládá nový zákon o družstevní výstavbě bytů. Právě v družstevní výstavbě vidíme řešení.
 

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí
 
Až budete hejtmanem, jak si chcete udržet kontakt s lidmi, kteří v kraji žijí? Jak si chcete zjišťovat, jaké mají problémy a co je trápí?
 
Nejlépe je přece chodit mezi lidi, zúčastňovat se společenských, kulturních, sportovních a dalších akcí, které se na území kraje pořádají. Oprostit se od VIP prostor a být skutečně mezi lidmi. Jsem komunikativní člověk a rád s lidmi diskutuji. Považuji to za zcela samozřejmé.
 
Jedna věc jsou předvolební sliby a druhá věc je realita. Máte podle vás dostatečné kontakty na vládu a Parlament, aby vám pomohli prosadit věci, které považujete za důležité?
 
Ano, kontakty mám. A nejen na členy ČSSD ve vládě a Parlamentu. A v minulosti jsem jich k prosazování věcí uměl využít.
 
Jedním z nevyřčených problémů jsou lidé, kteří spadají do tzv. sendvičové generace. Tedy ti, kteří se musejí starat jak o své děti, tak i o své rodiče. Jak chcete těmto lidem pomoci a ulevit jim? Nebo myslíte vůbec na tuto skupinu obyvatel?
 
Tímto procesem prochází většina společnosti a je naprosto přirozený. Starat se o své nejbližší je jedním ze smyslů života.
 

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí
 
Hodně lidí neví, k čemu vlastně vedení kraje je. Kdybyste měl ve třech bodech říci, proč lidé mají jít k volbám, jaké by to byly argumenty? Proč mají jít lidé začátkem října volit?
 
Nejvyšší orgán kraje rozděluje cca šest miliard korun. Mimo jiné za tyto peníze udržuje a zhodnocuje krajský majetek, což jsou všechny silnice 2. a 3. třídy, krajské nemocnice, střední školy, sociální zařízení pro postižené, kulturní zařízení atd. Všechna tato zařízení využívají obyvatelé kraje. Kraj ze zákona zajišťuje financování dopravní obslužnosti na svém území. To znamená, že vlaky a autobusy platí kraj. Výsledky voleb určí, kdo bude mít následující čtyři roky rozhodující slovo, jak s těmito financemi nakládat.
 
Jak je kraj připravený na případnou další vlnu koronaviru? A co mělo vedení udělat pro to, aby i první vlna dopadla dobře?
 
Kraj je na zvládnutí dalších vln koronavirové epidemie připraven velice dobře. Ukázalo se to i v první vlně.
 
 
Kdyby se vás vaše dítě zeptalo, zda má jít do politiky, co byste mu odpověděl?
 
Že za pokus to stojí.
 
Řada politiků si stěžuje, že jsou pod neustálou kontrolou médií. Je něco, co jste médiím ještě o sobě neprozradil?
 
Jistě. Snažím se od politiky a médií izolovat rodinu.
 
Kdybyste ulovil zlatou rybu, jaká by byla ta tři přání, která byste jí řekl?
  • Aby nikdy nezemřela
  • Až ji uloví někdo další, aby mu taky splnila tři přání
  • Třetího přání bych se vzdal, protože všeho moc škodí

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…