S Rusy můžete chlastat, soupeřit, ale když je zesměšníte, zabijí vás. Zeman nás chrání. Spisovatel a volič prezidenta promlouvá k dnešku

19.10.2016 15:47

ROZHOVOR Zemanův pozdní příchod na pohřeb slovenského exprezidenta je bouře ve sklenici vody, myslí si spisovatel Jiří Kimla žijící v Ústí nad Labem. Prezident mluví klidně, strukturovaně a nehašteří se jako jiní politici, proč by měl o popularitu přijít? Podle Kimla jde o zbytečné aféry. Miloš Zeman hovoří o tématech, která každého pálí, jazykem, kterému každý rozumí, jak řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Na světové šachovnici budou dle jeho slov hrát prim ti, kdo mají rozlohu a zdroje, a český prezident to vidí. Jen chce najít cestu, prohlásil v souvislosti s děním v Rusku.

S Rusy můžete chlastat, soupeřit, ale když je zesměšníte, zabijí vás. Zeman nás chrání. Spisovatel a volič prezidenta promlouvá k dnešku
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman s Václavem Klausem dorazili na pohřeb Michala Kováče se zpožděním. Média kritizovala pozdní příchod, často se opírala do hlavy státu. Bylo to oprávněné?

Nezlobte se, ale já se tomu musím smát. Bouře ve sklenici vody. Program si přeci neorganizují prezident a exprezident sami, ale štáby k tomu určené. Pak taky existuje letecká a meteorologická služba, která řídí letový provoz. Mezi Prahou a Bratislavou jsem kdysi létal často, a ne vždy bylo přistání podle letového řádu. Počasí je prevít a mění se z minuty na minutu navzdory všem předpovědím. Nemyslím si, že štáby, které akci připravovaly, s těmito institucemi nejednaly. A těžko uvěřit tomu, že v Bratislavě si najednou vzpomenou, že je tam nějaký Franta Flinta, kterého musíme ještě navštívit. Byl to jednoduše lapsus organizačních složek. Je to nepříjemné, hodně nepříjemné, ale určitě ne tak, aby se z toho dělala taková aféra. Tím spíš útoky na lidi, kteří to nezpůsobili.

Náš systém není prezidentský a hrocení vůči jeho osobě je přehnané. Někdo tím prostě žije.

Docela se těším, jak někdy nějaký novinářský rozumbrada objeví, že pan prezident vyfukuje dech ústy místo nosem, čímž směruje náš národ do Číny. Takových blbců, kteří za peníze napíšou či vyblijou na obrazovku cokoliv, narůstá snad exponenciálně. Pardon.

Dlouhodobě se mluví o tom, že útoky na prezidenta ho ve skutečnosti nejenže neoslabují, ale mezi příznivci spíše posilují. Platí to stále? Co by se muselo stát, aby prezident o svoji popularitu přišel?

Mám ještě v živé paměti, jak jsem před několika dny viděl průzkum agentur o popularitě politiků. Prezidentu Zemanovi tam zjistili zhruba sedmdesát procent. Když se nad tím zamyslíte, tak vám dojde proč. Prezident hovoří o tématech, která každého pálí, jazykem, kterému každý rozumí. Hovoří o problémech migrace, bezpečnosti státu, armádě i policii. Několikrát jsem se zájmem shlédl jeho rozhovor s primáckými redaktory. Věcné otázky bez nervózních a namyšlených vstupů, uvážlivé odpovědi. Kde jinde to uvidíte? Co lidi víc zaujme? Klidné a strukturované odpovědi, nebo hašteřící se politici? Proč by za těchto okolností měl pan prezident o popularitu přijít?

V krajských a senátních volbách propadli sociální demokraté, kteří jsou dlouhodobě označováni za Zemanovy spojence (Hašek, Škromach, Foldyna). Ztratí kvůli tomu prezident část svého vlivu v ČSSD? A jak si vysvětlit, že jmenované politiky nezachránilo ani časté opakování názorů oblíbeného prezidenta?

Nemyslím si, že propadli oni politici. Spíš to odnesli za stranu, jíž jsou členové. Mohli opakovat, co chtěli. Poslední prohlášení Bohuslava Sobotky bylo hodně trapné, eufemisticky řečeno. Ona ta věc je daleko složitější a já nejsem ten povolaný, který by to mohl kvalifikovaně posoudit. Podívejte se ale, Michal Hašek byl veleúspěšný hejtman a těsně před volbami se objeví nějaká Mrencová, která mu zlomí vaz. Co udělala jeho strana? Nic, jen s radostí čekala, až ho to semele. Co udělalo vedení, aby byly volební výsledky příznivé? Nic! Co jejich partaj dělá pro to, aby jí lidé rozuměli tak jako třeba panu prezidentovi? Její plkostroj mele pravý opak. Já osobně Haška a Škromacha neznám. Foldynu ano, je to poctivý chlap, který bere svoje politické poslání odpovědně a snaží se, aby jeho práce sloužila lidem, kteří ho volí, a nejen jim. Ale je v partaji, která má jiné zájmy. Docela se obávám a bude mě to mrzet, že v parlamentních volbách dopadne jako naposledy ODS.

Lidovci vyřadili teď ve volbách protikandidáty tím, že spoléhali na čisté, důvěryhodné a vážené lidi, kteří nebyli straníci. Je podle vás možné, aby byl Zemanovi někdo z podobných osobností dostatečným konkurentem v prezidentských volbách?

Nikdy jsem nebyl příznivcem lidovecké politiky. Můj otec byl za odbojovou činnost vězněn šest let v koncentráku, Sachsenhausenu. Moc rád o těch létech nevyprávěl, dodnes mě to mrzí, chtěl jsem o tom něco napsat. Několikrát se ale stručně zmínil, že lidovci byli v lágru nejhorší, on říkal černoprdelníci, a ve mně to nějak zůstalo pod kůží. Pan Herman mně to koneckonců potvrdil. O církevních restitucích nemluvě. Čímž ale nechci říct, že jsou na odpis. Dělají ale politiku, která mě neoslovuje… I když třeba pan Čunek, ten se nebojí ukázat na problém a pojmenovat ho. A chce ho řešit. No a takoví politici u lidí vyhrávají. A s podporou své partaje.

Jinak si myslím, že účast ve volbách byla ostudná. Nechápu, jak někdo nemůže zvednout zadek a jít pár metrů vhodit do urny volební lístek. Kecy, že není koho volit, jsou směšné. A účast taky byla i obrazem toho, proč třeba Hašek a oba ostatní nebyli ve volbách úspěšní. Čímž vyvstává otázka, jak voliče k urnám dostat. Konkurenti Miloše Zemana. Možné to jistě je a nějaký asi bude, ale já osobně jim moc šancí nedávám. Ale je to jen můj subjektivní názor.

V našem minulém rozhovoru jste řekl, že Zeman bude mít váš další hlas. Proč si ho zaslouží?

Dám svůj hlas, abych si takového prezidenta zasloužil. Česko ho potřebuje bez ohledu na lidi, kteří ho srdečně nenávidí.

Vnímají podle vás voliči takové události, jako soud kvůli Peroutkovi? Zeman se zatím za výroky neomluvil, Hrad stále zveřejňuje novinářovy prohřešky. Mohou prezidentovi takové situace uškodit?

Zase jedna z kauz pro kauzu. Peroutka byl asi brilantní novinář, ale jeho názory procházely pravděpodobně určitým vývojem. Lidem, v jejichž kruzích se pohybuji, je to srdečně jedno. Spíše si myslí, že vnučka po Ferdinandu Peroutkovi si tím leští svědomí kvůli druhému dědečkovi Bienertovi, který byl protektorátním ministrem. No vidíte a tento výrok je stejně blbý jako sáhodlouhé dohady o tom, že Peroutka měl Hitlera za gentlemana. Co kdyby se ti bijci za kulturní čistotu našeho prostředí bili za lidi, kterým se žije v tomto systému mizerně, za bezdomovce a samoživitelky, za upadající školství či kulturu? Za problémy ve zdravotnictví? Tím lidé žijí, ne Ferdinandem Peroutkou. Ten je pro badatele a historiky. Tady je moment, kdy prezidentovi až tak nerozumím.

Začíná se mluvit o spojení KDU-ČSL a Starostů a nezávislých. Mohl by tandem stran pod vedením Pavla Bělobrádka a Petra Gazdíka nabrat na síle a zajistit jakési „zmrtvýchvstání“ pravice? Mohlo by tak dojít až k odstavení Zemana a Babiše? A jak celkově hodnotíte činnost české pravicové politiky?

Was heisst pravicová politika, paní redaktorko? Já tato označení považuji za anachronismus. Politici jsou tu proto, aby sloužili lidem. Ať se oprostí od balastu různých označení a filosoficko-politologických řazení a konají ve smyslu svých programů, které lidem předkládají.

V Česku je to jak na fotbalovém utkání. Jsme levice a zadupeme do země pravici. Z opačného tábora se huláká, že jsou pravicí a zadupají do země levici. Bělobrádek s Gazdíkem, a nejen oni, mají míč připravený pro vkopnutí penalty. Čas hraje pro ně. V táboru levice a pravice nemají totiž opravdového šéfa, za kterým by fanoušci doopravdy šli. A tak si ani nevšimnou, že se kope penalta.

Co říkáte na označení prezidenta jako „agenta Kremlu“? Škodí takové nálepky Zemanovi?

Snažím se ctít názory i jiné, než jsou moje. Ale toto může vymyslet buď jen blb, nebo provokatér. Byl jsem v někdejším Sovětském svazu i pak Rusku několikrát, umožňovala mi to moje profese. Rusko je obrovská země s obrovskými zásobami nerostného bohatství. Rusové stejně jako další národové ve federaci prošli neskutečným utrpením, zvláště ve druhé světové válce. Za cenu obrovských lidských i materiálních ztrát vítězně došli až do srdce nacistického Německa. Dokázali se zvednout z nicoty způsobené opilcem Jelcinem a jeho partou a vyrostli ve stát prvotřídní světové mocnosti. Rusové jsou hrdý národ, pyšný na svoje úspěchy. Na světové šachovnici budou hrát prim ti, kteří mají rozlohu a zdroje. Prezident to vidí stejně dobře jako jeho oponenti. Jen po tom nešlape, ale snaží se najít cestu. V některých očích je to špatně, v jiných ne.

A ještě jedna taková douška k ruské povaze. S Rusem můžete chlastat, přátelit se, bratřit nebo soupeřit, ale nesmíte ho zesměšnit, dehonestovat Rusko nebo Rusy, vysmívat se. Pak jsou ochotni vás i zabít.

Jak si vede Miloš Zeman ve srovnání s Václavem Havlem? Slýcháme výroky, že by se měl současný prezident stydět, co by tomu řekl Havel a podobně…

To zas dostanu do papuly. Miloš Zeman je Pan prezident a Václav Havel byl konstrukt. Co by tomu řekl Havel, Masaryk, Franz Josef… už dotyční neřeknou. Říkají to za ně moulové, kteří si myslí, že by to tak řekli. Že to tak prezident neříká, tak se všichni musíme stydět. Ani jim nepřijde, jak jsou trapní.

Prezident stále přitvrzuje rétoriku proti migrantům, dokonce jde dále než jiní a navrhuje je přesouvat na neobydlené řecké ostrovy. Jeho kniha nese název „Tato země je naše“ a vždy své příznivce potěší nehezkými slovy o islámu nebo migrantech. Budou mu tato témata stačit? Nebude to zhruba za tok už nezajímavé?

Nemyslím, že přitvrzuje. Chrání, aspoň slovně, stát, v jehož je čele. Nevystupuje proti islámu, ale proti militantnímu islamismu. A otázka: Proč je v pořádku třítisícikilometrový plot s dalším sofistikovaným zabezpečením proti imigrantům, a u nás přesídlení na ostrovy je zločin? Ale prezident určitě nemá jen tato témata. Nechejme se překvapit, s čím přijde, pokud bude kandidovat.

Vyvolává prezident Zeman poslední dobou v lidech nějakou nenávist, jak mnozí tvrdí? Je to, jak kdysi řekl Tomáš Halík, že se mu stále daří držet při sobě „kal společnosti“? Používá Miloš Zeman lži a manipulace, které jeho voliči nejsou schopni rozklíčovat? Lze něco takového nalézt, anebo to takhle prostě není?

Já se musím zase smát. Jakou nenávist? Nenávist v sobě živí jenom lidé, kteří nedokážou překročit svůj vlastní stín. Pro pana Halíka to platí dvojnásob! Prezident je takový, jaký je. Někomu se líbí, jinému ne. A bylo to u všech prezidentů, Havla nevyjímaje. A bylo to u všech témat. Média se snaží hnidopišit v problémech, které jsem podružné, aby se neřešily primární. Však jsou za to placena. Některá dokonce z peněz poplatníků, kterým usilovně a nestydatě lžou.

Miloš Zeman a Andrej Babiš – oba říkají, že se po roce 1990 kradlo a zdůrazňují naši průmyslovou tradici. Shodují se pouze politicky, nebo se potřebují? Bude to tak, že se vzájemně podpoří ve sněmovních a prezidentských volbách?

Teď běhá po mailech odkaz, co naše republika vyráběla. Od pověstných špendlíků po lokomotivy. A dnes je rozkradená a rozprodaná. Je ten mail lživý? Není. Neshodují se politicky, jen říkají pravdu. A jestli se podpoří? Možná. To je ale otázka pro ně.

V posledních letech vzniklo v České republice mnoho politických uskupení různorodých postojů a názorů. Fandíte některým z nich? Nebo jim přisuzujete krátkou budoucnost? Mohou do naší politiky zasáhnout? Třeba v souvislosti s migrační krizí?

To není nic nového. To se periodicky objevuje pořád. Většinou mají jepičí život. Vždyť ani některé nestačíte sledovat či identifikovat. Většinou neříkají nic nového. Někteří to hlásají nahlas, jiní stydlivě. Je demokracie, ať si každý říká, co chce, ad libitum. Jen by si měl na to vydělat. Narážím tím na různé parazitní neziskové organizace. Ať si to každý přebere, jak chce.

Jakou koalici byste si přál po příštích parlamentních volbách?

Nemám představu, jen by mě potěšilo, kdyby v ní rozhodující úlohu hráli féroví lidé, kteří by měli vize, které by v koalici dokázali společně realizovat pro blaho lidí Česka. Já vím, to je tak blbé jako světový mír.

V rozhovoru jste mi také řekl, že začínáte pochybovat o smysluplnosti a akceschopnosti Evropské unie. Vyvrátila Evropská unie vaše pochyby? Nebo naopak? Změnilo se něco?

Změnilo. K horšímu. Jeden Brexit jako by nestačil. Dál je Unie v rukou lidí, kteří odmítají komunikovat, přehlížejí ostatní státy a vydávají jen svoje nesmyslná nařízení. Evropská unie se hroutí sama do sebe, vyvolává chaos a zlost. A já se jen ptám: Quo usque tandem abutere, EU, patentia nostra? (v překladu: Jak dlouho budeš, EU, zneužívat naší trpělivosti? Parafráze Cicera, pozn. red. )

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…