Šabatová: Zeman je vyňat z mé působnosti. Nebudu ho veřejně hodnotit

15.02.2014 12:10

ROZHOVOR Ombudsmankou byla nakonec zvolena Anna Šabatová. Jedna z prvních signatářek Charty 77, která nebyla nikdy členkou politické strany. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sdělila, že chce zlepšit vztahy se státními úřady intenzivní komunikací a přesvědčováním. Kroky prezidenta Miloše Zemana ale nechtěla veřejně hodnotit.

Šabatová: Zeman je vyňat z mé působnosti. Nebudu ho veřejně hodnotit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Prý jste se zprvu o funkci ombudsmana ucházet nechtěla z důvodu zdravotního stavu manžela, ale ten se zlepšil a sám Petr Uhl vás pak přemlouval, abyste to zkusila. Co vám řekl?

Prostě jsem změnila názor. Teď už není důležité proč.

Jaké budou první tři kroky, které v Kanceláři veřejného ochránce práv uděláte?

Pořádně se seznámím se vším, čím se v poslední době kancelář zabývá, a pak se uvidí. U ombudsmana je agenda hodně určována tím, s čím se na něj obrátí lidé. Chtěla bych se také věnovat otázkám rovného zacházení a ochranou osob, které se nacházejí na místech, kde je omezena lidská svoboda.

Chtěla byste zlepšit komunikaci se státními úřady. Je to při vědomí, že neexistuje zákon o státní službě a toho, jak se úředníci na mnoha úřadech chovají arogantně, možné a jakými prostředky se o to budete snažit?

Intenzivní komunikací a přesvědčováním.

Do jaké míry bude vaším partnerem občanská společnost, tedy neziskové organizace?

Mohou se účastnit odborných seminářů. Mohou také upozornit na nějaký problém. Určitě spolupracovat budeme.

Loni jsem dělal rozhovor s bývalým ombudsmanem v Gruzii a ten mi vykládal, jak vždy propadal bezmoci, protože ho politici sice vyslechli, ale pak nic neudělali. Byl jen takovým obtížným hmyzem. Jak s takovými pocity hodláte bojovat? Nátlakem přes veřejnost?

Česká republika není Gruzie. Nepředpokládám, že bych propadala pocitům bezmoci.

Jak dobře se znáte s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským a myslíte si, že můžete spolupráci prohloubit?

Vztah Kanceláře veřejného ochránce práv a Ústavního soudu určuje zákon. Osobní známost to vůbec nijak neovlivňuje. Ochránce se může obratit na Ústavní soud s návrhem na zrušení podzákonného předpisu nebo se připojit k řízení, které vyvolal někdo jiný.

Prezident Miloš Zeman vyjádřil podporu vašemu protivníkovi Stanislavu Křečkovi prý kvůli vaší účasti v kauze Kuřim. Vždyť chyby dělá každý a sám prezident Zeman napsal knihu Jak jsem se mýlil v politice. Nemyslíte si, že šlo tedy jen o zastírací manévr, který skrývá třeba prezidentovu nevoli k vám, protože jste v přímých volbách prezidenta stála za Jiřím Dienstbierem?

Nezkoumám duševní pochody prezidenta republiky.

Nepočíná si prezident v některých případech, například při jmenování profesorů, protože jde hlavně o jmenování jeho odpůrce Martina C. Putny, jako zhrzený vládce hledající možnost k potrestání svých odpůrců?

Prezident republiky je vyňat z působnosti veřejného ochránce práv. Nebudu veřejně hodnotit jeho kroky.

Myslíte si, že funkce ombudsmana bude moci být s vaší osobností opět plně personifikována jako tomu bylo s Otakarem Motejlem?

Uvidíme, ale obecně by bylo dobré, kdyby si lidé více uvědomovali, že za výkony ombudsmana je také práce jeho spolupracovníků. I když funkce ombudsmana je hodně personifikována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…