Sandra Mašínová jasně o Merkelové, EU a uprchlících v Německu, kde je doma. Sluníčkáři nebudou nadšení

06.09.2016 4:41

ROZHOVOR Demonstrace a aktivismus proti kontrole imigrace se stanou méně populárními v tu chvíli, kdy lidé odhodí růžové brýle a poznají, o jak obrovský problém jde. Nedostatky migrantské integrace jsou navíc prokazatelně existujícím a dobře známým problémem. To říká dcera posledního z žijících členů antikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů Josefa Mašína Sandra, která vystudovala politické vědy se zaměřením na východní Evropu a Ruskou federaci.

Sandra Mašínová jasně o Merkelové, EU a uprchlících v Německu, kde je doma. Sluníčkáři nebudou nadšení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sandra Mašínová

Žijete v Německu. Nedávno tamní vláda doporučila občanům, aby byli připraveni na katastrofu. Co si o tom myslíte?

Ačkoliv to vypadá jako náhlý krok, strategie německé civilní obrany byla odhlasována již v roce 2012.

Jaká je situace s migranty v oblasti, kde bydlíte?

V centru Kolína nad Rýnem a v dopravních prostředcích je více Afričanů a lidí ze Středního východu, více žen zahalených do šátků.

Nejde jen o Angelu Merkelovou, ale i o velkou část její Křesťanskodemokratické unie, Spojenectví 90/Zelení a další. Co si myslíte o vítací politice této německé politické elity?

Němci byli zpočátku velmi pyšní, že se jejich Německo stalo najednou zemí zaslíbenou a ne zemí "Auschwitzů", tedy koncentračních táborů a přecenili německé finanční možnosti. Industriální podniky, představitelé vlády a vzdělávacího systému, kteří z počátku nadšeně prohlasovali, že dokážou imigranty integrovat, nyní riskují, že to s tou integrací nebude možné tak, jak se předpokládalo. Nerozumím jejich překvapení. Čtyřiačtyřicet procent Turků druhé generace narozených v Německu a třicet šest procent etnických Turků s německým občanstvím nedosahuje potřebné odborné kvalifikace. Navzdory dobrému jazykovému vybavení. Nedostatky migrantské integrace jsou tedy prokazatelně existujícím a dobře známým problémem.

Anketa

Která politická strana se dle vás nejrozumněji staví k otázce migrace?

1%
5%
11%
1%
0%
61%
0%
0%
0%
2%
1%
hlasovalo: 19513 lidí


Přestože jste Mašínová, nemáte strach z toho, že se v Německu šíří ideje militantních a radikálních islámských vůdců, což může vést ke snahám o eliminaci káfirů?

Soucítím se ženami, které jsou závislé na veřejné dopravě, aby se dostaly do práce anebo vedly uspokojivý společenský život. Vím, o čem mluvím. Policie, mainstreamová média a soudní systém se mnohem více zaměřují na to, aby ochránily uprchlíky před Němci, kteří jsou pobouřeni, když se žadatelé o azyl chovají špatně, než aby prosazovaly právo, chránily a pravdivě informovaly německé občany.

Jak vnímáte v tomto kontextu islám, muslimy, radikální muslimy a takzvaný Islámský stát?

Existuje mnoho verzí islámu a každá skupina považuje svou verzi za tu správnou. Jednou zásadou islámu je dominance mužů nad ženami, což je neslučitelné s hodnotami západních civilizací, zrovna tak jako právo šaría není kompatibilní se západním právním systémem a liberálními a demokratickými hodnotami. Problémy vzniknou tím, když migranti trvají na svých zvycích a kultuře a trvají i na tom, že se jim jejich okolí musí přizpůsobit. Současný příliv uprchlíků hlavně ze Sýrie není izolovaný případ s jasným začátkem a koncem. Střety a násilí na Středním východě budou pokračovat a způsobovat vlnu za vlnou dalších milionů uprchlíků. Dojde k tomu, že země severoatlantické civilizace budou v rámci sebezáchovy přinuceny uzavřít hranice, aby zabránily šíření problémů Středního východu do Evropy a dál.

Myslím, že to byl libyjský diktátor Muammar Kaddáfí, kdo prohlásil, že pro šíření islámu do Evropy už není třeba sebevražedných atentátníků a teroru, ale stačí populační exploze. Co vy na to?

V tomto ohledu měl Kaddáfí pravdu. Asie, Afrika a Střední východ produkují více lidí než jejich vlastní ekonomiky mohou udržet. Informace o životě v Evropě a v USA je vede k opuštení domova. Migranti přicházejí a přinášejí s sebou svou kulturu a zvyky.  

V Parlamentních listech jste již naznačila možné dlouhodobější řešení kontrolou porodnosti. Není na to ale už pozdě?

Lépe pozdě než nikdy.



A jak byste si to představovala? Nátlak na vlády zemí na Středním východě a v Africe, aby zavedly politiku jednoho dítěte či jinak?

Když se podíváte na čísla, uvědomíte si, že jakékoliv řešení, které by v naší části světa dávalo smysl, nemá v Africe šanci. Vzdělání se nejčastěji uvádí jako nejlepší řešení. Podle Organizace spojených národů se počet obyvatel v Africe v minulém roce zvýšil o třicet milionů lidí. Realisticky, kolik učitelů bude ochotno jít do Afriky učit? V roce 2050 přibyde v Africe každý měsíc tři a půl milionu lidí.

Proti kontrole porodnosti, plotům kolem Evropy, kontrole emigrace se už dnes staví nespočet neziskových organizací a jiných aktivistických skupin...

Demonstrace a aktivismus proti kontrole imigrace se stanou méně populárními v tu chvíli, kdy lidé odloží růžové brýle a poznají, o jak obrovský problém se jedná.

Ohledně migrace ale existuje mnoho opozitních idejí, které naopak vítací politiku schvalují. Například, že velké evropské země v minulosti bohatly ze svých kolonií, takže jsou povinny se nyní o uprchlíky z postkoloniálního světa postarat...

Minulé aktivity Evropanů nezpůsobily etnická, náboženská a ideologická nepřátelství. Kmenové rivality a sektářství jsou staršího původu než Osmanská říše a evropský kolonialismus. Ostatně USA i Hong Kong bývaly koloniemi Evropy.

Jak smýšlíte o budoucnosti Evropy? Jako o utopii či jako o dystopii?

V současnosti to s Evropou nevypadá dobře. Obrana Evropy a míru závisí na záruce ochrany Spojenými státy americkými. USA platí sedmdesát pět procent finančního rozpočtu NATO přesto, že hrubý domácí produkt (HDP) dvaceti sedmi států Evropy je větší než HDP USA. Dlouhodobá existence eurozóny bez jednotné fiskální politiky je pro mě nepředstavitelná. Fiskální politika bez společných zákonů není prakticky možná. Hospodářská unie, free trade, tedy volný obchod, ano. Politickou unii, podobnou Spojeným státům americkým, zde za daných okolností nevidím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…