Sankce proti Rusku byly hloupým nápadem. Barroso byl tragédií, říká velevlivný muž z Bruselu

26.01.2015 14:01

ROZHOVOR Evropská unie zažije pět let obrovského rozvoje, ale i turbulence. José Barroso byl absolutní tragédií, zato Donald Tusk se chová velmi odpovědně. Sankce uvalené na Rusko byly nicméně unáhlené. Ještě dlouho si poneseme jejich následky. To říká jeden z nejznámějších lobbistů v Bruselu a právník Daniel Guéguen. Čtyřicet let hájí zájmy cukrovarníků, zemědělců či farmaceutických firem a napsal mimo jiných i knihu Změny v evropském lobbingu.

Sankce proti Rusku byly hloupým nápadem. Barroso byl tragédií, říká velevlivný muž z Bruselu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Ještě před pár lety jste tvrdil, že mladší členské státy v Evropské unii (EU) jsou nesmělé a jejich komunikace je těžkopádná. Změnilo se něco?

Hodně se změnilo, tyto státy dospěly. Byly velmi stydlivé a cítily se jako podřadní členové EU. Při každé cestě do těchto zemí jsem jim kladl na srdce, aby se tak nechovaly. Nyní se to ale opravdu velmi zlepšilo. Hlavně Česká republika, Chorvatsko či pobaltské země se chovají velmi sebevědomě, což je dobře. Začínají mít také velmi schopná lobbistická uskupení, jako třeba česká organizace Access EU. Ta je velmi dobře organizovaná.

Můžete v kostce popsat moderní pravidla lobbingu v rámci EU?

Otevřené jednání je dobrou praxí, kdežto korupce tou špatnou. Korupce je v Bruselu nejrychlejší cestou, jak neuspět. Poslanci Evropského parlamentu a všichni úředníci jsou dobře placení a nemusí přijímat doping v podobě úplatků. Když chcete dát peníze politickým stranám v Bruselu, je to velmi špatně chápáno. Nejlepší praxe je opravdu profesionalita a přesvědčování skrze argumenty. Musím lidi přesvědčit, nechci s nimi bojovat. Člověk musí znát, jak systém funguje, protože je dost odlišný od těch národních. Je třeba vědět, kdo je za co zodpovědný, kdo se na co soustředí. Budete úspěšný, když se soustředíte na svůj problém. A když jste lobbistou, tak nejdřív zaklepáte na hlavní dveře. Pak zkusíte vedlejší vchody i ten zadní, a když se vám to nepodaří, tak to zkusíte oknem. Máte mnoho možností a je to práce.

Proč se chápání lobbismu v některých zemích zploštilo na to, že jste podvodníci?

Mnoho lidí si myslí, že je to práce chamtivců spojená s manipulací. Vím, že v Česku, ale i v mnoha jiných zemích, třeba v jižní Evropě, má lobbismus špatné konotace. Mluví se o korupci a tak dále. Jinak slovo zní v anglosaské Evropě a USA. Tam je lobbismus normální součástí rozhodovacího procesu. V něm hraje důležitou roli občanská společnost, tedy spotřebitelé, soukromé společnosti, byznys, obchodní unie, ekologické společnosti a tak dále. V Bruselu je lobbismus součástí společnosti. Je to normální.

Přes ten prvotní optimimus si ale myslíte, že by se měly novější země EU v mnohém zlepšovat. V čem?

Myslím si, že pan Donald Tusk je dobrý předseda Evropské rady, dobrý "prezident". Chová se s velkou odpovědností. Polsko je jednou z evropských zemí, které bychom měli naslouchat. Problémy se stávají mnohem komplexnějšími. Když chcete být dobrým lobbistou, musíte znát dobře otázky, které jsou na stole. O vládách jednotlivých zemí, o jejich touhách, ale i o tamním zemědělství či logistice.

Anketa

Který předseda parlamentní strany si vede nejlépe? (Neptáme se, kterého máte nejraději. Ale KTERÝ SI VEDE NEJLÉPE)

1%
3%
2%
21%
8%
hlasovalo: 59781 lidí

Jako lobbista v EU musíte být velmi diplomatický a zatím i tak mluvíte. Nedělá vám ta servilita někdy problémy?

Nemusím být diplomatický. Přinejmenším ne až tak, jak si asi myslíte. Ptal jste se mě velmi diplomaticky, proto jsem i tak odpovídal. Jako lobbista nemusíte být diplomat, ale je třeba být slušný, což je rozdíl. Hlavně musíte být stratégem. Jak už jsem říkal, někdy musíte jít přímo, jindy je třeba kličkovat. Nicméně musíte být velmi odolný. Když máte složité případy, musíte odolávat anebo tvrdě oponovat. Když bojujete, musíte být tvrdý. Velký rozdíl je mezi národním a mezinárodním lobbingem. V tom národním se jedná mnohem více o politiku. Máte majoritu a její linii a je třeba s ní být nejlépe v jedné pozici. V Bruselu nejsou silou politická uskupení, ale úředníci na důležitých postech. Evropská komise je strategický administrativní prvek. Nejsem v žádné straně. Nikdo nemůže říct, že pro někoho pracuji.

Dělám to čtyřicet let. A co jsou mé zbraně? Mám obrovskou síť spolupracovníků, vím, jak systém funguje, a mám čistý štít. Jeden den mohu dělat pro tabákovou společnost Philip Morris a druhý pro antitabákové hnutí. Nicméně člověk musí být otevřený. Když pracujete s poslanci, anebo s nějakými aktivisty, vždy musíte být pravdivý. Jinak jste se svým povoláním mrtvý. Vždy musíte být alespoň na pětaosmdesát procent otevřený.

Chápu. Co si tedy myslíte o tajených dohodách ze strany Evropské komise o obchodní smlouvě s USA zvané TTIP?

Myslím si, že to není dohoda pro dnešek, ani na zítřek. Je to dohoda na dobu po roce 2017. A mám k ní několik poznámek. Je třeba více otevřenosti. USA je v tom mnohem otevřenější než EU. Dostáváme jen kusé informace. Jde o tajnou diplomacii, kterou nemohu brát vážně. Lobbing je proaktivní práce. Když se neustále bráníte, prohrajete. Strategie EU ohledně smlouvy TTIP je ale neustálá defenziva. To je špatně. To platí jak pro komisi, tak i pro národní státy. Pracoval jsem dříve pro producenty vepřového a tento byznys bude TTIP velmi ovlivněný. Hlavně producenti z Velké Británie. Proto jsme je dali dohromady a vytvořili asociaci, která se možnými důsledky zabývá. Jako lobbista ale nejste bojovník. Nelze používat vypjatých slov či činů. Musíte být aktivní, argumentovat a nabízet řešení.

Nemyslíte si, že tato defenzivní politika Evropské unie pochází z toho, že v Evropě mají navrch levicové anebo antievropské politické proudy?

Ne, nemyslím. V EU to podle mě nemá nic společného s levicovostí či pravicovostí, ale s její ohromně slabou politickou mocí. Během posledních deseti let s José Barrosem byla EU opravdu strašně slabá. Barroso byl absolutní tragédie. Neměl žádné politické vize, akční programy a tak dále. Myslím si, že nyní s novou komisí to bude lepší. Velké země jako USA, Čína, Brazílie jsou stále v pohybu. Přitom Evropa je nejbohatší kontinent s velmi vyspělou kulturou. Máme dobrý školní systém, ale jsme pořád v defenzivě. Nyní je velmi důležité vytvářet nové projekty, plány, naslouchat novým lídrům. Podle některých expertů jde o poslední šanci Evropy.

Takže Evropa stojí nad propastí? Navíc se nalézá v dost nelehké situaci. Na východě má dvě ohniska problémů, tedy Donbas a Islámský stát, která velmi ovlivňují dění a smýšlení starého kontinentu...

Musíme se vyhnout unáhleným činům. Musíme také hledět do budoucnosti s optimismem. Tato sklenice přede mnou je z poloviny plná a ne z poloviny prázdná. Je situace na Ukrajině opravdu tak kritická, jak se o ní hovoří? Ptám se. Byl jsem tam a viděl ty problémy. Ale nejde o nějaké fatální problémy. To si myslím.

Podle mě jde o velké problémy, protože boje na Donbase neustávají, a tamní dění navíc rozdělilo evropskou společnost na sympatizanty Ruska a sympatizanty USA, čímž byla oslabena...

Myslím si, že sankce proti Rusku byly dost hloupým nápadem. Byl problém opravdu tak veliký, abychom hned uvalovali sankce? Ne! Jejich následky bohužel budou obrovské a postihnou všechny, přičemž lidem, proti nimž jsou namířené, moc neublíží. Po teroristických útocích 11. září 2001 byla posílena bezpečnost, zavedly se nové prvky kontroly, ale nikdo se nezamyslel nad komplexním řešením. Schengenský prostor se musí změnit. Imigraci jednoznačně potřebujeme, ale musí se stanovit pravidla. Armáda a vojáci v ulicích nejsou trvalým řešením. V Maghrebu se musí investovat, je třeba pomoci Itálii a Řecku s vlnami uprchlíků. Například Německo integruje emigranty lépe než Francie. Evropa nemá společnou obranu a národní státy kupují pro své vojáky stále nové drahé zbraně, což je strašné mrhání finančními prostředky. Proto volám: "Více Evropy."

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Romana Jocha (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.) Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského, Miroslava Kalouska ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Libora Dvořáka, Mariana Jurečky, Jana Šinágla, Jiřího Wolfa, Martina Balcara, Jiřího Peheho (z 26. 11.) + (z 11.9.) + (z 30.7.) , Jefima Fištejna, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,  Grigorije Paska (+21. 10.) Michaela Kocába (z 3.12.) (+ z 8. 11.+ z 5. 7. a 15. 3.), Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaKarla Schwarzenberga (z 3.10.) + (ze 14.8.)  Petra Pitharta, Ivana Gabala, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyMartina Bursíka (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), , Karla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9. + 8.12.) Jiřího Pospíšila, Marka Ženíška, Přemysla SobotkyJohna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové (+ z 24. 10.Alexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava ŠebkaHynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše ZdechovskéhoFrantiška BublanaKarla Hvížďaly, Marty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka (+ z 23. 10.), Džamily Stehlíkové (21.11.) či Jana Vituly

Bývalý český prezident Václav Klaus byl velký kritikem EU. Jak jste přistupoval k jeho výhradám?

Necítím se na to, abych komentoval projevy vašeho bývalého prezidenta. Je důležité být kritickým, ale není dobré být člověkem, který jen boří. Evropa potřebuje ekonomickou a sociální harmonizaci. Myslím si, že zažijeme ještě mnoho turbulencí a evolucí. Proto se musíme ohlížet po silnějších lídrech. Nejsem pesimista, naopak.

Nemyslíte si, že by konflikt na Ukrajině mohlo vyřešit přijetí Ruska do Evropské unie?

To kvůli Ukrajině nikdy neprojde. Není to ani v nejmenším realistické.

Jak jste naznačoval, tak komunikace lobbistů musí být stručná, ale skrze argumenty jasná a přesná. Občané kterých zemí v rámci EU jsou na tom se stručností a jasností nejhůře?

Jsou to jižní země. Ostatně v Bruselu je velmi málo dobrých komunikátorů. Britové jsou velmi dobří, jdou přímo k věci. Francouzi jsou romantici, s nimi se také hůře hovoří.

Je tedy budoucnost EU ve větší integraci?

Ano, je to nutné. Myslím si, že je v Bruselu mnohem lepší tým, než tam byl dříve. Systém se musí zlepšit. Jsem pesimistický ohledně ekonomiky. Máme vlastní měnu a to potřebuje ekonomickou harmonizaci. Německo je na tom globálně dobře a za ním jedou horší vagóny jako Francie, Itálie, Řecko a další. Jestli tohle bude pokračovat, euro zkolabuje. Země je třeba integrovat. Třeba Francois Hollande toho v tomto smyslu moc neudělal. Jsem ale optimistický, jestliže bude mít EU lídry se smyslem pro promyšlený risk a odvážnější strategie. Tak přežijeme obrovské turbulence, které nás čekají. Nicméně také nás nyní čeká pět fantastických let obrovského rozvoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…