Saúdská Arábie chce z Evropy chalífát. Některé lidskoprávní aktivistky sem uprchlíkům přímo pomáhají, hledají sexuální dobrodružství, udeřil poradce čtyř premiérů

20.06.2017 21:30

ROZHOVOR Právě přes Ukrajinu se do Evropy hrnou i radikálové z Kavkazu, což je velký bezpečnostní problém. Merkelová si myslí, že budou makat v podřadných zaměstnáních, ale oni si myslí, že sem přicházejí jako hosté. Tak varuje poradce několika československých komunistických premiérů a významný politický analytik Jaromír Sedlák.

Saúdská Arábie chce z Evropy chalífát. Některé lidskoprávní aktivistky sem uprchlíkům přímo pomáhají, hledají sexuální dobrodružství, udeřil poradce čtyř premiérů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Ve Francii zvítězil v prezidentských volbách Emmanuel Macron. V parlamentních volbách dosáhlo vítězství jeho centristického hnutí En Marche! čili "V pochod!" Právě on se netají touhou po větší integraci Evropy. Dojde k tomu?

V tamních volbách jsem se spletl. Myslel jsem, že vyhraje Marine Le Penová. Vyhrál Macrone, ale jeho "více Evropy" podle mě nemá dostatečnou podporu ve francouzské veřejnosti. Myslím, že s tímhle neprorazí, ale některé věci, co převzal od socialistů a nacionalistů, by mohly mít úspěch. Je to finančník s tajemstvím v osobním životě. Nicméně je mladý a v lidech vyvolává naději. A lidé dnes potřebují naději.

Není to zároveň velmi naivní postoj?

Je. U Trumpa v USA se velká část jeho voličů bojí imigrace. Ta sice může být snížena, ale nikdy zcela nevymizí. Uprchlíci tam třeba budou připlouvat v ponorkách. Trump jel nejdříve do Saúdské Arábie. Ta je ochotná se smířit s Izraelem a společně bojovat proti Íránu, kterého mají obě země za jasného nepřítele. A hlavně Saúdská Arábie spolu s Katarem, i když se nyní hádají, chtějí, aby se z Evropy stal chalífát. Jde v podstatě o třídní boj a dobře do toho zapadá i Islámský stát. Mnoho lidí v uprchlících vidí proletariát.

A může se to podařit?

Může. Vždyť se podívejte na Středozemní moře. Z toho se stalo úplné Rio Grande. A kolik se fláká po Německu lidí, co nemají dokumenty. Jsou jich statisíce.

Postsocialistické země v EU se uprchlíkům z Afriky a Středního východu brání s tím, že v nich žije velkých počet migrantů z válkou rozvrácené Ukrajiny. Je to správný argument?

Má to něco do sebe. Brusel v tomto kontextu mluví o "jiných uprchlících". Právě přes Ukrajinu se do Evropy ale hrnou i radikálové z Kavkazu, což je velký bezpečnostní problém. Merkelová si myslí, že budou makat v podřadných zaměstnáních, ale oni si myslí, že sem přicházejí jako hosté. A to je podstatný rozdíl.

Některé lidskoprávní aktivistky jim přímo pomáhají, protože hledají sexuální dobrodružství. Navíc pořád dochází sluchu nepravdivá legenda, že Arabové mají větší penisy. A to se nemůžete divit. Dnes chce každá starší evropská žena pěknýho chlapa a dítě. Jako podle toho vtipu: "Osel jezdí s manželkou, vůl s celou rodinou a kanec jede sám, protože ví, že se nějaká svině stejně najde."

Bude hrát uprchlická karta nějakou větší roli v tuzemských volbách do Poslanecké sněmovny?

Babiš je dost inteligentní, aby ji při volbách opět rozehrál. Sobotka toho nebyl schopen a Chovanec to bude jen těžko napravovat. ČSSD je na tom ostatně dnes hodně špatně. Dokonce i její členové jsou velmi rozdělení. Část je pro komunisty, část pro Babiše. V ODS mají celkem zajímavéfo Fialu a také jim rostou preference.

Do jaké míry může vzniknout další migrační vlna na Dálném východě, kdyby USA zaútočily na Severní Koreu?

To by byla další vybuchlá sopka. Trump o tom uvažuje, ale Rusko a Čína jsou proti. Z Číny by se stala ubytovna pro další stovky tisíc lidí, což by tamní komunisté určitě moc rádi neviděli. S Trumpem je ale dost obtížné polemizovat. Říká všeobecné pravdy a je náladový. Jak kdesi psali, má mentalitu sedmiletého chlapce. Je to veliká hra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…