Schengen nás rozděluje. Chceme na Západ, do EU, do NATO. Babiš? Má tu kořeny. Vlivný Ukrajinec promluvil i o Česku

14.08.2018 16:44

ROZHOVOR Předseda vlády Andrej Babiš je ze slovenské strany také Rusínem. Proto Zakarpatská Ukrajina očekává daleko intenzivnější spolupráci. Uvádí to v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ředitel fondu ViZa Volodymyr Chubirko, kterému na Podkarpatské Rusi neřeknou jinak než „poslanec“. Podle něj je jediná budoucnost Ukrajiny v EU a NATO, jen je třeba, aby se země zbavila syndromu „homo sověticus“. Obrátí-li se Kyjev k Moskvě, bude to prý katastrofa. Proto by měli Češi i Slováci zintenzivnit svoji spolupráci a dokázat zdejším lidem, že jsou v Evropské unii více než očekáváni. Schengen lidi podle něj jen rozděluje. Čechy a Slováky spojuje s Ukrajinci boj proti bolševikům, a to již za doby legionářů. Ředitel fondu rovněž vypočítává množství konkrétní pomoci a finančních darů, na kterých se pro Zakarpatí podílela česká a moravská města.

Schengen nás rozděluje. Chceme na Západ, do EU, do NATO. Babiš? Má tu kořeny. Vlivný Ukrajinec promluvil i o Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanovou osadou pokračuje na Staroměstském náměstí Pražský Majdan. Akce má za cíl podporu Ukrajiny proti Rusku

Odtajněte nám poněkud tajuplnou zkratku ViZa….

Jedná se o Fond ViZa - Vysočina a Zakarpatí. Na začátku to byl fond spolupráce Podkarpatí a kraje Vysočina. Zanedlouho se připojily další kraje – Pardubický, Ústecký, Jihočeský. Máme kontakt s Ministerstvem obrany ČR pro válečné hroby. Udělali jsme kus práce u Bachmače na východě Ukrajiny, dělali jsme tabulky pro české legionáře a ukrajinské vojáky, kteří válčili proti bolševikům. Ministerstvo školství ČR podporuje výuku češtiny na Ukrajině – máme šest škol, kde se studuje čeština jako cizí jazyk. V Užhorodě, Mukačevě, Koločavě, Berehove, Solavě a Chustu. Na užhorodské univerzitě je katedra bohemistiky. Podporujeme spolupráci mezi kraji, městy, obcemi. Například Užhorod má družební města Jihlavu a Českou Lípu, Chust  Žďár nad Sázavou. Letos se podepsala smlouva mezi Novým Městem na Moravě a Mežuhorje. Je smlouva o spolupráci mezi hasiči, policisty. To je naše cesta do Evropské unie, nazpět, kde máme rodiny a příbuzné.

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

Špatné bylo, jak jsme se dostali v roce 1945 do područí Sovětského svazu. To jsme nevymysleli my, ale velký diktátor Stalin. U našich lidí se změnila mentalita, nazveme to „homo sověticus“. Jak se skončí, můžeme se zpět připojit do Evropy, bydlet v Čechách, na Slovensku, v Maďarsku, v Polsku…

A co Slovensko, které je Ukrajině blíže a sdílí společné hranice? 

Se Slovenskem se dobře spolupracuje s Košickým a Prešovským samostatným krajem. Jsou to sousedé. Ale největší spolupráce je s Českou republikou. Tento fond dotuje Ministerstvo financí ČR. Naše práce je servis služeb a zajištění peněz.

Moji příbuzní se usídlili na Liberecku, v Sudetech, po válce. Když jezdili sem zpět na Ukrajinu, bylo to jediné auto na hranici. A jezdilo se jen na pozvání, takové to byly časy.

Jako se Slováci opět spojili v EU s ČR. Udělala se velká chyba, že se rozpojili, říkají Slováci z Košicka. Slováci by měli udělat další kroky. V našem státě je špatná ekonomická situace. Pro nás je s nimi jediná alternativa -  cesta do EU. Ukrajina je dobrým startem pro další vztahy a je třeba spojovat svoje myšlení a kulturu. S tím není problém.

Stále se hovoří o vnitřní rozpolcenosti Ukrajiny. Západ země tíhne na Západ, východ spíše k Ruské federaci…

Jak se Ukrajina podrobí pod ruskou a postsovětskou ideologii, tak tady začnou problémy, jaké jsme měli hned po druhé světové válce. Proto ukrajinští lidé vyšli na Majdan a udělali to, co je potřebné. Pro nás je společná cesta do EU jedinou budoucností. Pro Maďary, Poláky, Slováky, Rusíny, to je jediná cesta do své „rodiny“. Ukrajinci konečně mají svůj samostatný stát. Je třeba jej podporovat na jejich cestě, být mostem, aby se Ukrajina dostala do evropských systémů. Je to politická otázka. Kde je hranice Schengenu, to je rozdělení. Ukrajinci to chtějí změnit, chtějí do EU, je jim tato ideologie blízká. Jestliže se Kyjev rozmyslí a půjde na Východ, tak se rozejdeme. Proto potřebujeme kontakty, abychom,  kdyby byly tendence jít na Východ,  my jsme tady na Zakarpatí řekli – ne, my jdeme do své rodiny na Západ. Myslím, že se situace na Ukrajině zlepší, skončí válka na východě země, budeme v EU, v NATO.

Naše současná nová vláda je Ukrajině podle vás nakloněná?

Babiš je Slovák a z jedné části je jeho původ z Podkarpatské Rusi. Má rusínské kořeny. A slíbil, že bude podporovat spolupráci. Šéf Senátu Štěch nás podporuje. Hamáček rovněž tak. I on tady byl.

Města a kraje z ČR chtějí spolupracovat. My jsme jako fond za peníze ČR opravili 150 škol, nemocnic. Město Jihlava nyní podporuje opravu patra jedné školy. Za  peníze, města tu byli zastupitelé a uvolnili milión korun. Další škola, Masarykova v Užhorodě, byla také opravena, a to za peníze kraje Vysočina. Města dala 500 000 korun, jinde  milión korun. Česká Lípa zase pomohla opravit Masarykovy sady v Užhorodě, osvětlení, dlažbu. A ministerstvo zahraničí? Dají květiny….a co oni dělají? Přijdou jako hosté na otevření. Byl tendr, aby se tady vydal almanach ke 100 letům Československa. A vyhrála to jedna firma z Doněcka! Jak to mohou pro Podkarpatí zpracovat?

Je za vámi tedy hodně práce, i když v historii se naše dva státy, respektive jejich předchůdci, poněkud ideologicky i vojensky rozcházely…

Pod patronací českého ministerstva obrany a vojenského atašé začali jsme opravovat pomník na Zborově. Udělala se exhumace 300 Čechů, Slováků a Rusínů. Každý Čech si mohl vzít z toho pole krabičku s tamní půdou. A bylo tam na 6000 lidí! Za tři dny jsme rozdali na 7000 kusů krabiček s půdou, kde padli naši společní hrdinové, a to díky spolupráci s dobrovolníky. Ukrajinská armáda zajistila občerstvení, stany a to podpořilo Ministerstvo obrany. To jsme udělali pro Českou republiku. A jako perličku na závěr vám řeknu, že ještě před vznikem Československa bylo zajímavé, že tehdy Češi stáli a dokonce bojovali  za ruského cara a část Ukrajinců byla proti němu….


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…