Schwarzenberg promluvil o poměrech ve své straně. Hudeček s Vávrou se prý nesnášeli, a on je posílal se šavlemi do Stromovky

17.10.2014 4:47

ROZHOVOR Bouřlivý týden prožila TOP 09. Naplno vypukly spory v její nejsilnější pražské organizaci, které vyústily v odchod dvou hlavních protagonistů - primátora Hudečka a náměstka Vávry - ze strany. Na tento spor i prohrané volby se ptaly ParlamentníListy.cz předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Vyjádřil se i k Ukrajině. „Putin to tam nevzdá. Bude se Ukrajinu i nadále snažit rozvrátit, aby se mu vzdala. Bude to válka, která ještě dlouho potrvá a její konečný výsledek si netroufám odhadnout," konstatoval.

Schwarzenberg promluvil o poměrech ve své straně. Hudeček s Vávrou se prý nesnášeli, a on je posílal se šavlemi do Stromovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

Z topky vystoupili pražský primátor Hudeček i jeho náměstek Vávra. Můžete tuto zprávu okomentovat, proč se tak stalo?

Bohužel tito pánové se nesnášeli. Ten spor se táhl dlouhou dobu. Někdy se podařilo ho utlumit. Je ale problém, že když jsme teď volby prohráli a oni na sebe začali veřejně útočit. Nemám nic proti tomu, když se lidi perou. I ve straně se vyskytnou vzájemné antipatie. Ale jsou dvě možnosti. Buď se spory vyříkají na stranických grémiích. Je jich dost. Nebo pro mě za mě, jak to dělali naši pradědové, že se sešli se šavlí v ruce ve Stromovce v šest hodin ráno. Ale není možné, aby se v médiích veřejně za bouřlivého potlesku ostatních osočovali. To prostě nejde.

Byly jejich spory a nejednotnost pražské topky i jednou z hlavních příčin, proč TOP 09 ve své tradiční baště Praze nevyhrála?

Byla to jedna z příčin, ale ty hlavní jsou jiné. Jak známo, neměli jsme valné výsledky v celé republice. Jedním z důvodů bylo veliké nasazení ze strany pana Babiše, který měl výsledky. Ale když máte prachy, můžete v politice leccos dosáhnout. Kromě toho se vyrojila spousta stran, straniček, hnutí, sdružení, která především naše voliče rozmělnila.

Budete se i v současné situaci pokoušet sestavit koalici v Praze. Je to ještě reálné?

Myslím, že se sociální demokraté s ANO už dohodli. A Trojkoalice k tomu asi také přistoupí. Takže se mi zdá, že budeme v Praze v opozici.

Ve velkých městech zvítězilo hnutí ANO. Někdo říká, že hlavně Andrej Babiš. Jak dlouho si myslíte, že bude jeho jasná politická hvězda svítit?

Myslím, že to určitě nebude nekonečně dlouho. Populistické strany velice strmě stoupají, ale pak také velice rychle padají. Teď nebudeme mít dva roky volby. Tak uvidíme, co se během toho vyvrbí.

Je nějak ohrožena naše demokracie 25 let od listopadu 1989?

Je tu několik věcí, které naši demokracii ohrožují. Například, když se stane hlavní stranou strana vůdcovského typu. Kde o všem rozhoduje sám Andrej Babiš. On také sám říká, že chce stát vést jako svůj podnik. Za druhé v zahraniční politice opouštíme základní myšlenky, které tam položil Václav Havel. Boj za lidská práva a podobné věci. Nyní říkáme, že hlavní cíl naší zahraniční politiky je kšeft. Vše ostatní je vedlejší. Rozmělňujeme naší nesrozumitelností a nevýznamností pojem lidských práv. Pozvolna, ale přece se vydáváme na blbou cestu.

Na konferenci Forum 2000 vystoupil i ruský profesor Andrej Zubov. Ten řekl, že Putinovou snahou byl návrat do minulosti, obnova impéria. Ale že se mu tohoto cíle nepodařilo dosáhnout. NATO je blíže k ruským hranicím, ekonomická situace mnohem horší, Ukrajina zůstala nezávislá a posouvá se k Západu. Souhlasíte s tímto jeho hodnocením?

Na Ukrajině ještě není rozhodnuto. Putin to nevzdá. Bude se Ukrajinu i nadále snažit rozvrátit, aby se mu vzdala. Bude to válka, která ještě dlouho potrvá a její konečný výsledek si netroufám odhadnout. Žádné příměří neuzavře tento tvrdý střet. Bude to trvat dlouho, a jde o osud celé země. S tím musíme počítat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…