Schwarzenberg se neudržel a drsně se rozpovídal o Andreji Babišovi

26.01.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se v rozhovoru rozhovořil například o Andreji Babišovi. "Je to podle mě smutný úkaz, že se udělal zvláštní zákon, aby mohl vstoupit do vlády. Že si netroufá podstoupit soud na Slovensku," domnívá se. Podivuje se nad jmenováním tohoto velkopodnikatele v zemědělství a potravinářském průmyslu ministrem financí. "Nejde tady o střet, ale o perfektní soulad zájmů," zdůraznil.

Schwarzenberg se neudržel a drsně se rozpovídal o Andreji Babišovi
Foto: hns
Popisek: Karel Schwarzenberg v půlnočním rozhovoru

Pane předsedo, co obvykle děláte v sobotu o půlnoci?

V tomto čase obvykle ležím v posteli.

Nyní se zeptám, jak vidíte činnost Rusnokovy vlády, která za týden skončí?

Byla to popravdě řečeno Zemanova vláda, nikoli Rusnokova. A konala dle příkazů prezidenta, který si ji ke svému pohodlí vytvořil. 

Zmínil jste prezidenta Zemana. Je to rok od dramatické finálové prezidentské volby mezi vámi dvěma. Jak hodnotíte dosavadní působení prezidenta?

Myslím, že se jasně projevil. Každý občan si může udělat perfektní obraz sám. Volební boj skončil, už to nebudu komentovat.

Vzniká nám nová vláda, co od ní očekáváte?

Zažijeme s ní určitě nějaká hezká překvapení...

Podle vyjádření zvláště místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska to vypadá, že v nové vládě vám nejvíce vadí osoba Andreje Babiše. Je tomu tak?

Je to podle mě smutný úkaz, že se udělal zvláštní zákon, aby mohl vstoupit do vlády. Že si netroufá podstoupit soud na Slovensku. A podívejte se. Dlouhá léta svého života jsem se věnoval zemědělství a lesnictví. On je velkopodnikatel v zemědělství a potravinářském průmyslu. Není jiný obor hospodářství, který je tak závislý na dotacích a regulacích ministerstev. Už od první světové války neexistuje volný trh, co se týče zemědělství. Když se velkopodnikatel v tomto oboru stane ministrem financí, je to jako kdyby majitel pohřebního ústavu byl ustanoven ředitelem Motolu. Tady nejde o střet zájmů, ale o perfektní soulad zájmů.

I proto jste tedy tak hlasitě kritizovali v uplynulých dnech projednávání služebního zákona v prvním čtení v Poslanecké sněmovně. Nicméně, jak namítal právě Andrej Babiš, Miroslav Kalousek v roce 2002 hlasoval pro zákon, podle něhož nemusí mít ministr lustrační osvědčení...

On se také veřejně kál, že prohloupil. Každému se to někdy stane.

Jak vidíte budoucnost Topky a tu svou v politice?

Jak říkal jeden Angličan, prorokování je těžké, zvláště má-li se týkati budoucnosti. Toho času si nestojíme až zas tak úplně špatně. Jsme stabilizovaní a jdeme svorně do těch let v opozici. Samozřejmě, že se nám může něco nepříjemného stát, to je pravda. Mám dojem, že tato zanedlouho ustanovená vláda bude mít veliké potíže. Kromě toho si myslím, že každé politické straně prospěje nějaký čas býti v opozici. Ale samozřejmě, že bychom po nějaké době odříkání, půstu a askeze se zase rádi dostali k moci. Protože politikem se stáváte proto, že chcete něco tvořit a změnit.

A vy osobně počítáte s tím, že ještě někdy usednete ve vládě?

Pokud tato vláda vydrží celé čtyři roky, tak myslím, že spíše už do toho nepůjdu. Ale člověk nikdy neví, co bude zítra...

Vyhovuje vám současná krize ODS, nebo jste z ní smutný?

Je smutným jevem české politiky, že zde strany nekončí porážkou, nýbrž sebevraždou. Co byla ODA nebo Unie svobody blahé paměti. A teď ODS. Tyto všechny strany neklesly pod útokem protivníka, ale vnitřním rozkladem. To je poněkud chucpe.

ODA a Unie svobody jsou však již věcí minulosti. ODS snad na tom zas až tak špatně není?

Snad se zotaví. Vážím si jejich nového předsedy pana Fialy. Možná, že to dokáže. Považuju ho za slušného a velmi inteligentního pána, který byl dobrým ministrem školství.

Na závěr se vás jako bývalého ministra zahraničí zeptám na dramatické události, které právě teď probíhají kousek od nás, na Ukrajině. Osobně zdejší vývoj vidím bohužel skepticky, tato země je dosti politicky rozdělená...

Je to pravda, nevypadá to příliš dobře. Bohužel Ukrajinci byli málokdy ve svých dějinách svobodní. Jejich slabostí je, že se od doby Mazepy a Chmelnického nejsou schopni sjednotit. Přesto doufám, že se zde podaří vytvořit větší prostor svobody a neodkloní se od Evropské unie. Což je jediná cesta pro opravdový blahobyt Ukrajiny. Zajisté, že Rusko jim poskytuje menší prachy, ale technologicky a vývojově by to Ukrajinu udrželo na té úrovni, jakou měla ve Svazu. Což není ideální. Ukrajina se svým přírodním bohatstvím by opravdu potřebovala jako sůl, aby se mohla vyvíjet s nejmodernějšími technologiemi. Mají na to, ale u současné vlády se obávám, že tento vývoj země spíše brzdí.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE.
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…