Schwarzenberg zhodnotil poslední rok s Nečasem. A nejsou to hřejivá slova

30.12.2013 12:51

ROZHOVOR V politice se v právě končícím roce nestalo nic, co by předseda TOP 09 a exministr zahraničí v Nečasově vládě Karel Schwarzenberg považoval za pozitivní. „Je pomalu na čase, abychom se z toho vyhrabali,“ prohlásil. A co přeje svým spoluobčanům do nového roku 2014? „Aby přestali remcat a když se jim něco nelíbí, aby přiložili ruku k dílu, aby se to změnilo,“ vzkázal všem v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg zhodnotil poslední rok s Nečasem. A nejsou to hřejivá slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

V roce 2013 se stalo mnoho politických událostí. Co z nich považujete za nejpodstatnější?

Volby dohromady.

Pro vládní koalici, jejímž byla TOP 09 členem, to nebyl celkově příliš úspěšný rok…

To zajisté ne. Musíme zaplatit účet, bez toho to nejde. Takže to mi více nevadí.

Bylo v té řadě neúspěchů, jako byly problémy v koalici, pád vlády, neúspěch pravice ve sněmovních volbách, i něco pozitivního, co vás potěšilo?

V politice nic. Ale nejvíc mne potěšily velmi slušné výsledky českého průmyslu, částečně i vědy. Musím říci, že se náš export prosazuje na nejrůznějších trzích, a to je velký úspěch.

A to vás nepotěšil ani váš osobní úspěch v prvním kole přímé volby prezidenta?

To bylo sice hezké, ale jak by vám žokej Váňa potvrdil, můžete přeskočit Taxis a báječně jet, ale když nedorazíte do cíle jako první, tak to bylo všechno na prd (smích).

Máte alespoň dobrý pocit z vašeho působení v čele ministerstva zahraničí v uplynulých letech? Čeho se vám v české diplomacii podařilo dosáhnout?

Ale ano, my jsme si vybudovali celkem dobrou pozici jak v Evropě, tak ve světě. Podařilo se nám udržet velmi dobré sousedské vztahy se všemi zeměmi. Podařila se uskutečnit řada významných návštěv, například v Saúdské Arábii, v Kataru, kde se nám povedlo prolomit dveře, byť zpočátku k nám měli odmítavý postoj. Podařilo se také vytvořit koncepci úsporných velvyslanectví, abychom byli v různých místech zastoupeni. Ministerstvo pracovalo celkem dobře.

Vy jste nyní předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. Věříte, že se podaří i v budoucnu zachovat v zahraniční politice kontinuitu postavenou na euroatlantickém spojenectví České republiky?

To se uvidí, to bude velice záviset na tom, kdo bude příštím ministrem zahraničí, jaké ideály, myšlenky, představy bude sledovat. O tom nemám nejmenšího tušení. Uvidíme.

Myslíte si, že s rokem 2013 končí špatné období, které provázejí stále nějaké politické krize?

Je pomalu na čase, abychom se z toho vyhrabali. Doufám, že se to přece jen povede.

Věříte, že se zlepší ekonomická situace, že se konečně Česká republika dostane z dlouhotrvající hospodářské recese?

Myslím, že se hospodářství bude pozvolna vyvíjet nahoru, nebudou to skoky, ale bude se pomalu zvedat. O tom jsem přesvědčen.

A čekáte v příštím roce v politice nějaké turbulence? Mohou se podle vás objevit problémy například při jmenování nové vlády ze strany prezidenta Miloše Zemana?

Já si to netroufám odhadnout, ale jsem spíš pesimista.

Co byste přál českým občanům do nového roku 2014?

Aby přestali remcat a když se jim něco nelíbí, aby přiložili ruku k dílu, aby se to změnilo. Remcáním člověk nic nezmění. Samozřejmě, jsou tady nedobré stavy. Jsou lidi, kterým se daří opravdu špatně. Ale když to porovnám s generací našich otců, dědečků, tak se nám, promiňte, daří velice dobře. To bychom si měli uvědomit a neremcat, nýbrž opravdu se dát do práce na zlepšení situace.

reklama

autor: Libuše Frantová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…