Se selským rozumem může vyhrát kdokoliv. Starosta Náchoda z ČSSD obhájil s rekordním výsledkem a slavil nejlepším pivem na světě

12.10.2014 19:53

ROZHOVOR Obrovským triumfem skončily komunální volby pro ČSSD v Náchodě. Získala 43 procent hlasů voličů a dosavadních pět zastupitelů rozšířila na 13. ParlamentníListy.cz hovořily se starostou města a lídrem vítězné kandidátky Janem Birkem. „Používání selského rozumu. Nepřenášení velké politiky na komunální úroveň, neboť chodník není pravicový ani levicový, ale opravený nebo rozbořený. Komunikace se všemi, nejenom s koaličními partnery, ale i opozicí," vysvětlil možné důvody svého vítězství.

Se selským rozumem může vyhrát kdokoliv. Starosta Náchoda z ČSSD obhájil s rekordním výsledkem a slavil nejlepším pivem na světě
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Volby jste vyhráli se ziskem 43 procent a obrovským náskokem před ostatními. Čekal jste takto skvělý výsledek?

Nečekal. Ani v nejlepších snech. Když přišel výsledek z prvního okrsku - 44 procent - myslel jsem, že je to statistická chyba. Pohrával jsem si s myšlenkou kolem 20 procent a posílení o dva mandáty. Ze stávajících pěti na sedm. I to bych považoval za obrovské vítězství. Ale 13 mandátů, to se mi nezdálo ani v nejlepších snech.

Čím si vysvětlujete tento volební triumf?

Používání selského rozumu. Nepřenášení velké politiky na komunální úroveň, neboť chodník není pravicový ani levicový, ale opravený nebo rozbořený. Komunikace se všemi, nejenom s koaličními partnery, ale i opozicí. Přiznám se, že na úkor rodiny věnovat se městu 24 hodin denně. Tím ale nechci říci, že se všechno podařilo. To v žádném případě.

Nicméně teď budete mít 4 roky na dokončení svých plánů?

Přesně tak. Možná, že to byly plány pro lidi srozumitelné, s kterými jsme do toho šli. Myslím, že mi lidé věří a já si nemůžu pohrávat s tím, že bych je chtěl zklamat. A vypadá to, že jsem je zatím nezklamal. Tím, co jsme tady za 4 roky předvedli. Nechci, aby to znělo vznešeně, jdu do toho s velkou pokorou. Vítězství je to velké, ale o to větší je to také závazek.

Ve větších městech hodně vyhrávalo hnutí ANO. Není pro vás výhodou, že v Náchodě ANO do komunálních voleb kandidátku nesestavilo? Protože s určitou nadsázkou se dá říci, že když se k nějaké partě lidí nechal vyfotit Andrej Babiš, naskákalo jim téměř automaticky 20 procent...

ANO tady mělo tendenci sestavit kandidátku, ale asi nesehnali lidi. Určitě by do těch voleb zasáhli. ANO prožívá to, co jsme my prožívali v roce 2008, takzvané oranžové tsunami v krajských volbách. Jsou v kurzu a v módě, jak jste řekl. Tam, kde se Babiš postaví za kandidáta, tak je garancí toho, že je to ten správný člověk. Tak to teď prostě je.

Čemu jejich úspěch přičítáte?

Komunální volby nemají v zásadě logiku. Každé město je specifické. Nejsou to parlamentní volby. Jsem přesvědčen o tom, že jsou města v České republice, kde kdyby bylo pět Babišů, tak to prostě nevyhrajou. Protože ti místní starostové - jedno z jaké strany - odvádějí špičkovou práci. Komunální politika je o lidech. A obyvatelé měst mají přesnou kontrolu. My jsme v první linii. Když něco pokazím, nedozvím se to za měsíc, za dva jako v Poslanecké sněmovně. Ale dozvím se to během 10 minut. Lidé přijdou na radnici a začnou nám nadávat. Takže ta sebereflexe je v komunální politice jasná. Hnutí ANO proto nechci komentovat. Pro mě je důležitý výsledek, který jsem udělal v Náchodě.

Jak se díváte na výsledky své ČSSD?

Všude je to jinak. A nyní začíná druhá fáze, kdy začíná povolební vyjednávání. Nejde jen o volební výsledek, ale i jak dopadnou tato vyjednávání a kdo radnici obsadí. Někde se i všichni spojí proti vítězi. Takže jsou to dva stupně. Vyhrát volby a ustát povolební vyjednávání. V každém městě je to jiné. Paušálně se dá komunální politika hodnotit jedině podle počtu mandátů. To je jediné měřítko. A já se přiznám, že jsem se teď plně věnoval svému městu a kolik máme zastupitelů v rámci České republiky, tak to teď fakt nevím. Určitě ale velký úspěch máme v senátorech. Pokud se nepletu, tak 14 máme my a 4 ANO ve druhém kole. Andrej Babiš se kasal, že jich udělá 11 až 12 a chce porazit vládního partnera sociální demokracii. Tak to se mu nepodařilo.

Vládní strany ve volbách dopadly poměrně úspěšně. Utuží tyto výsledky vládní koalici?

Myslím, že určitě. Vládu to utuží. Hodně se na tom promítla tendence o důvěře vládě. Za poslední tři měsíce šla o 10 procent nahoru. Neočekávám, že by komunální či senátní volby měly negativní vliv na vládnutí v koalici na té nejvyšší vládní úrovni.

Už vás nebudu rušit, určitě ještě budete slavit?

Už ne. Beru antibiotika. Oslavil jsem vítězství třemi malými pivy náchodské značky Primátor, což je nejlepší pivo na světě. Vaším prostřednictvím bych rád velice poděkoval voličům. To je něco fantastického, že nám dali takovouto důvěru. Ale je to i velký závazek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…