Se snížením hranice volebního práva nesouhlasím, tvrdí nejmladší starosta v Česku

04.12.2019 13:37

Loni na podzim se stal Jan Papajanovský (Koalice pro Kamenici) nejmladším starostou v Česku. ParlamentníListy.cz zajímaly nejen důvody, proč se rozhodl kandidovat. Ohlédli jsme se ale i za jeho prvním rokem v čele radnice. Prozradil nám, co nového v České Kamenici zamýšlí, co mu přidělává největší starosti. A nejen to…

Se snížením hranice volebního práva nesouhlasím, tvrdí nejmladší starosta v Česku
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Se ziskem bezmála čtyřiceti procent hlasů vyhrála loni Koalice pro Kamenici volby a vy jste se ve svých 23 letech stal nejmladším starostou v Česku. Nelitujete svého rozhodnutí? Jak na vaše zvolení a zejména působení ve funkci reagují vaši vrstevníci a známí?

Rozhodnutí nelituji, byť je to náročné – na otázky vaší redakce odpovídám z kanceláře v neděli po obědě. Moji známí mi snad obecně fandí, abych zvládl s pomocí kolegů splnit vše, co jsem před volbami sliboval.

Nemáte někdy pocit, že jste si tak značně zkrátil mládí? Jak se vám daří funkci skloubit s vašimi osobními zájmy? Přeci jen funkce starosty je časově dosti náročná a vy jste musel navíc zanechat i studia na právnické fakultě.

Já jsem dost pracoval – jako analytik na Ministerstvu financí a zároveň jako učitel na základní a střední škole – už před nástupem do funkce, takže z hlediska pracovního nasazení to pro mě žádná zásadní změna nebyla. Je pravda, že studium na právech jsem musel zpomalit, nicméně nepřerušil jsem ho. Přerušit jsem, bohužel, musel studium na ekonomce. Člověk nemůže mít v životě všechno – mám extrémně zajímavou a naplňující práci, ve které v řadě konkrétních věcí pomáhám lidem, tak holt musím sem tam oželet něco jiného.

Na čas s přáteli a na svoje oblíbené počítačové hry si ale čas aspoň občas najít zvládám.

V politice se ale angažujete už od svých osmnácti let. Souvisí to pouze s vaším nesouhlasem se sloučením základní školy s gymnáziem, nebo jste se o politiku zajímal již dříve?

Já jsem se angažoval již dříve, jako předseda studentské rady na gymnáziu v Děčíně. Zde jsme úspěšně dotáhli boj proti sloučení gymnázia s obchodní akademií, moje aktivita v České Kamenici přišla až poté. O politiku, nebo spíše veřejné dění, jsem se však zajímal během celého svého studia na střední škole – vliv na to měli rodiče, dobří učitelé i spolužáci s podobnými zájmy.

Máte nějaký politický vzor?

V reálném světě nikoliv. Mám nicméně rád Star Wars a mojí oblíbenou postavou je senátor Sheev Palpatine.

Snažíte se jako mladý politik nějak cílit právě na mladistvé, aby se i oni chtěli do veřejného dění zapojit či od svých 18 let využili možnosti volit?

Snažím se aktivně komunikovat s kýmkoliv, nejen s lidmi mladými. Občas se nicméně účastním různých akcí – diskuzí, workshopů – zaměřených právě na mladé lidi.

Uvítal byste, kdyby se hranice aktivního volební právo snížila? 

Nikoliv, myslím si, že 18 let je hranice odpovídající. Pokud se chtějí mladí lidé angažovat ve volených funkcích, mají možnost i ve věku mladším, kandidaturou do studentských rad či parlamentů na školách, do vedení různých studentských spolků apod.

Kde byste se rád viděl za pět let? Láká vás krajská či celostátní politika? Proč?

O tom, co budu dělat za 5 let, nemám vůbec představu. Bude záležet na tom, zda se nám podaří odvést a rozdělat v České Kamenici kus dobré práce, pokud ano, pak v ní možná budu chtít pokračovat.

Když se ohlédnete za svým prvním rokem ve funkci. Co se vám povedlo a na co se naopak budete chtít nyní zaměřit?

Povedlo se nám změnit fungování městského úřadu. Máme nového tajemníka, nový odbor investic, rozvoje a životního prostředí. Kulturu a cestovní ruch bude mít od příštího roku na starosti nový nadšený tým. Šetříme na právních službách, rozjeli jsme projekční přípravu spousty různých projektů. Prosadili jsme, což bylo zatím asi nejtěžší rozhodnutí, změnu bytových pravidel a narovnání výše nájmů v městských bytech na standardní tržní výši, což nám umožní dát zanedbaný bytový fond dohromady.

Mnozí uznávají, že před vstupem do aktivní politiky koukali na řadu problémů skrz růžové brýle. Vy jste sice v minulém volebním období působil jako zastupitel, je ale přesto něco, co vás po nástupu do funkce překvapilo? Do jaké míry se naplnila očekávání, s nimiž jste kandidoval?

Výrazně mě nepřekvapilo nic týkající se obce, obecně snad jen to, jak moc hází stát obcím a obecně všem – firmám i fyzickým osobám – klacky pod nohy. Složitými stavebními předpisy, hromadou předpisů, když chce člověk jen začít drobně podnikat, desítkami různých bizarních povinností. Množství administrativy, které musíte splnit jen proto, abyste mohl udělat tak obyčejnou věc, jako je opravit chodník, je neuvěřitelné.

Čeho byste chtěl do konce volebního období dosáhnout tak, abyste své působení považoval za úspěšné?

Dvě věci. V prvé řadě bych chtěl dotáhnout stabilizaci městských financí, tj. snížení podílu provozních výdajů a navýšení investic. A za druhé, zavedení dlouhodobějšího, strategického plánování, aby se akce města neplánovaly z roku na rok, ale v předstihu s tím, že se pak stihnou pořádně připravit. Obojí je již rozpracováno, ale dokončeno nikoliv.

Jaké hlavní investice plánujete v roce 2020?

Přibližně 15 milionů Kč budeme investovat do městských bytových domů, abychom nájemníkům kompenzovali zvýšené nájemné. Pokračovat bude oprava Smetanovy ulice v centru města, která se v roce 2019 nestihla vinou Severočeské vodárenské společnosti. Velká investice – zateplování, výměna oken, nová kotelna, přístavba výtahu a nová učebna fyziky – se pak dotkne naší základní školy.

Celým naším městem se vine velmi frekventovaná silnice první třídy, i na ní proto chystáme zásadní úpravy. Konkrétně vybudování nového přechodu a v koordinaci s Ředitelstvím silnic a dálnic i rekonstrukci 1,5 km chodníků přiléhajících ke komunikaci.

Po našich předchůdcích potom plánujeme dokončit revitalizaci parku v centru města. A pokud budeme úspěšní v získávání dotací, nemusí být toto vše konečný výčet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…