Šedivá děcka z Doněcka, Rusové a protiputinovské základny v ČR, "historik" Kelin. O tom všem promluvila Irina Šulcová

30.08.2015 10:55

ROZHOVOR Ekonomická situace se v Rusku zhoršuje. To je fakt. Ale nejsem si jistá, zda to obyčejní lidé vnímají jako špatnou ekonomickou politiku prezidenta a vlády. Tak hovoří šéfredaktorka novin Pražský express vydávaných v ruštině Irina Šulcová. Sama požádala ParlamentníListy.cz o možnost vyjádření, protože ji naštvaly výroky zástupce ruské menšiny ve vládní radě pro národnostní menšiny Alexeje Kelina.

Šedivá děcka z Doněcka, Rusové a protiputinovské základny v ČR, "historik" Kelin. O tom všem promluvila Irina Šulcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irina Šulc, šéfredaktorka Pražského expresu

Jaké zprávy dostáváte od příbuzných či přátel z Ruska ohledně drahoty, sankcí a vlády prezidenta Vladimira Putina?

Ekonomická situace se v Rusku zhoršuje. Je to fakt. Ale nejsem si jistá, zda to obyčejní lidé vnímají jako špatnou ekonomickou politiku prezidenta a vlády. Spíše je oceňují za dobrou mezinárodní politiku. Jestliže jsou ochotni trpět kvůli tomu, že se Putin postavil Západu, nic divného v tom nevidím, je to ukotvené v ruské povaze. Kvůli tomu, čemu věří, Rusové vydrží hodně. V pravoslaví, což je hlavní náboženství v Rusku, je utrpení hlavním pojmem. Přes utrpení přichází spása. Utrpením podle mě v Rusku prochází nejen ruští vlastenci, ale i ruská opozice. Každý trpí za tu svou pravdu pravdoucí.

Samozřejmě poté, co Rusko zavedlo protisankce, jsem se velice obávala, že si maminka už nekoupí ani jamón, ani parmezán, i když tuším, že je moc nekupuje. S údivem jsem zjistila, že matka už dávno kupuje jen to, co dodávají místní výrobci. Matka pracuje ve školním zdravotnictví a ještě před rokem hodně vypravovala o běžencích z Donbasu. Žije totiž v Rostovské oblasti na hranici s Donbasem. Například, že viděla šedivá děcka z Doněcka. Kamarádka mi zase říkala, že je neskutečné slyšet, jak padají bomby. Žije v ruském městečku, které je jen patnáct kilometrů od hranice s Luhanskou oblastí. Co se týče zpráv z domova, poslední byla, že rodiče dostali od příbuzných třicet melounů, myslím ovoce a ne peníze, a většinu rozdali sousedům. V Rusku je všechno ve velkém. Melouny, dobro či zlo.

Co si myslíte o Dějinách Ruska 20. století, které zpracovává kolektiv autorů kolem historika Andreje Zubova?

Jako absolventka vysoké školy pedagogické vím, že toto dílo podle všech metodických kánonů nemůže být považované za učebnici, jak je prezentované. Bylo zamýšlené jako učebnice, to ano. Od státu dostal objednávku Alexandr Solženicyn, pracoval na učebnici půldruhého roku a pak projekt předal panu Zubovovi. S odstupem času, přesněji v roce 2008, Solženicyn Zubovovi napsal: "Byl jsem opravdu ochoten podpořit projekt vytvoření školní učebnice o dějinách Ruska XX. století, protože jsem to vždy považoval a považuji za úkol nejvyšší důležitosti. Ale když tento projekt pod Vaším vedením, coby redaktora, získal konkrétní obrysy, které vylučují původní záměr, uvědomil jsem si, že se s ním nemůžu ztotožnit, neboť nesouhlasím jak s nekontrolovaným nárůstem jeho objemu, tak i s řadou nápadů a hodnocení v něm přítomných. Právě proto Vás žádám, aby mé jméno nebylo spojováno s Vaším dílem."

Po přečtení několika kapitol jsem se ztotožnila se Solženicynovým názorem, který je pro mě vetší autoritou, než historik Zubov nebo dopisovatelé, kteří kupodivu pochází z Česka. Třeba pan Alexej Kelin. Nevím, co přesně napsal do Dějin Ruska 20. století, protože v knize jsou autoři uvedeni jen ve jmenném seznamu, takže se těžko zjišťuje, kdo za jakou myšlenkou stojí, ale vím stoprocentně, že s tím není něco v pořádku. Pan Kelin, který je původním povoláním inženýr, je představen v knize jako zástupce ruské národnostní menšiny v Radě vlády pro národnostní menšiny. A podívejte se společně se mnou na podivnou metamorfózu. Pan Kelin, který v knize figuruje jako veřejný činitel, najednou poté, co byla kniha přeložena do češtiny a on si párkrát poseděl na prezentacích vedle Zubova, se stal historikem. Je to neuvěřitelné, ale už rok potkáváme "historika Kelina" na stránkách novin a v televizích. Kde proboha toto historické vzdělání stihl absolvovat? Že by na univerzitě třetího věku?

Můžete popsat pozadí problémů rusky psaného časopisu Artěk?

S radostí. Konečně se o toto téma někdo zajímá. Byla jsem šéfredaktorkou Artěku během roku 2014. Časopis pro mládež v ruštině s názvem Artěk výcházel za podpory Ministerstva kultury České republiky sedm let. V roce 2014 dostal podporu 320 tisíc korun. S myšlenkou založit mládežnický časopis přišel Alexandr Barabanov, který v tu dobu vedl spolek Artěk. Pan Zolotarev z Ruské tradice řekl, že zkusí pomoci s dotací, pokud bude šéfredaktorem jeho člověk. To mi říkal Barabanov. A skutečně to klaplo. Všechno bylo v pořádku, pokud časopis dělali jejich lidé. Změna přišla, když se Barabanov rozhodl, že bude dělat časopis sám. Zajiskřilo to v době ukrajinské krize. Barabanov, který pochází z Kyjeva, jako předseda spolku Artěk ostře vystupoval proti nové kyjevské vládě v Českém rozhlase a v České televizi. Tušila jsem, že časopis příští rok grant nedostane, přestože nebyl politicky zaměřen. Psali jsme o kulturních a společenských aktivitách rusky mluvící mládeže, propagovali české památky, dějiny a studentský život. Mé tušení se naplnilo. Artěk na tento rok podporu nedostal. Nikdo Artěk doposud nepodpořil, ani Moskva ne, tudíž pomalu zaniká. Hlavně, že časopis Ruské slovo, v jehož redakční radě sedí pan Kelin, dostal ve srovnání s minulým rokem o něco víc. Dotace na rok 2015 pro Ruské slovo činí 1 850 000 Kč.

Co si myslíte o společnosti Ruská tradice?

Myslím, že se má dobře, hlavně jeho vedení. Poté, co v roce 2008 ze společnosti odešel opravdový historik Ivan Savický - doposud mám jeho dopis, ve kterém rozkrývá, jak si pánové Kelin a Zolotarev společnost přivlastnili - a další vážené osobnosti, poté co dosadili do všech dotačních komisí své lidi, poté co prokázali, jak umějí zařídit dotace, nemám obavy, že by se Ruské tradici nevedlo dobře.

Je pan Alexej Kelin dobrým zástupcem ruské národnostní menšiny ve vládě?

Je vynikajícím zástupcem finančních zajmů spolku Ruská tradice. Podle mne je v příkrém střetu zajmů. Ruská tradice je z tak zvaných ruských spolků největším sběračem dotací od České republiky. Na tisk, kulturu, dětské divadlo, vydavatelskou činnost… A ještě vás chci poopravit. Rada není ve vládě, Rada je při vládě, takže pan Kelin žádnou státní funkci nemá. Zprávy, které Rada vydává, vláda neschvaluje, jen bere na vědomí.

Víte, jak se někdo stane zástupcem národnostní menšiny v Radě? Jednou za čtyři roky - mělo by to být podle voleb, ale občas na Radu zapomenou a ona pokračuje i mimo volební období - ministr pro národnostní menšiny - před tím zahraniči - vyhlásí výběr kandidátů. Teoreticky může uchazeče nabídnout každý spolek, který se považuje za reprezentanta národnostní menšiny. Ale nakonec se stejně zástupcem stane ten, koho si vybere ministr. Takže, co se týče ruské menšiny, na začátku tam byl Kelin, pak dvě období Zolotarev, oba z Ruské tradice, teď zase Kelin. Prostě se spolu střídají navlas jako Putin s Medveděvem a poučují ostatní o tom, co je demokracie. V roce 2014 chtěly některé ruské spolky tuto zaběhlou výměnu změnit a hned dostaly od dvou pánů nálepku "pátá kolona".

Jak to tedy chodí v ruské komunitě? Lze Rusy žijící v Česku rozdělit na tábory dlouhodobě žijící, tedy protiputinovce a krátkodobě žijící, tedy proputinovce?

V ruské komunitě je to, jako i v české nebo ruské společnosti. Lidé mají různé názory a nezáleží na tom, kdo má jaké občanství. Znám Rusy, kteří mají české občanství a stojí v současné politické situaci za Zemanem, nebo ty, kteří se před nedávnem přestěhovali z Ruska do Čech a velice aktivně projevují své protiruské, chcete-li protiputinovské názory. Pozoruji, že ti, kteří se zastávají současné ruské politiky, jsou ve veřejném českém prostoru méně aktivní, snad s výjimkou Barabanova, než ti, kteří vystupují proti. Po roce 1989 je mít kritický názor na Rusko snadné a hlavně bezpečné.

Nedávno jsem byl na výstavě ohledně druhého procesu Michaila Chodorovského a tam nebyl snad ani jediný člověk, který by podporoval režim Vladimira Putina. Tak jak to je?

V Čechách je spousta Rusů, kteří si zde udělali svou protiputinovskou základnu. Vždyť je tady technická kancelář Chodorkovského Otevřeného Ruska, je tady Radio Svoboda, TV Current Time, spousta protiputinovských aktivistů. Podívejte se, kolik je politických expertů na Rusko v televizi. Zástupce ruské menšiny stojí s křížem Nebeské setniny na Václavaku. Zkrátka, proruský vývoj Česko neohrozí.

Kdo z českých politiků zastává k Rusku nejupřímnější postoje?

Pro odpověď na tuto otázku bych od vás potřebovala seznam obecně nejupřímnějších politiků.

Máte české občanství? Pan Kelin psal, že zastává Rusy dlouhodobě žijící v Česku, kteří již mají české občanství...

České občanství bohužel nemám. Vnitro mi jej z podivných důvodů odmítlo dát. Jak jsem se dozvěděla před nedávnem, měla jsem občanství doporučené svojí městskou částí i rozkladovou komisí, ale stejně mou žádost zamítli. Bůh ví, co se to děje ve vyšších patrech vnitra. Takže se mě pan Kelin nezastává. Žádný vědec kvůli mě nesepíše petici, nejsem zajímavá ani pro ombudsmanku. Žiju v Čechách jen osmnáct let, platím daně, ctím české zákony, mám za manžela Čecha a s ním české dítě. Nevím, co by po mně ještě chtěla země Česká, domov můj…

Co je Pražský express?

Titul Pražský express vychází v Čechách v ruském jazyce od roku 1999. Jedná se o nedotované médium, které za celou historii své existence prý hospodařilo vždy pouze s rozpočtem z inzerce a prodeje. Pražský express nikdy nedostal žádnou státní dotaci. Ani od české, ani od ruské strany. Naopak jde o noviny známé svými kritickými postoji vůči ruské ambasádě například ve věci rekonstrukce memoriálu Rudoarmějců na Olšanech či činnosti Koordinační rady ruských krajanů zřízené ambasádou. Titul Pražský express se dostal do širšího povědomí v Rusku i Čechách, nicméně ve zcela rozdílných konotacích. Od ruské vlády noviny obdržely pamětní vyznamenání za svůj přínos v rozvoji jazyka a v konsolidaci ruské komunity. Ocenění uděluje ruská vláda na návrh Světové asociace ruského tisku (WARP). V českém prostředí byl Pražský express zařazen mezi prapory ruské propagandy, nicméně si nikdo nevyžádal žádné komentáře, nikdo k tomu nechtěl důkazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…