Šéf ANO na pražském Žižkově o obrození tamní radnice: Vyházet z okna starostku Hujovou i s ODS a ČSSD

11.05.2018 16:36

ROZHOVOR „Současná starostka Hujová, představitelka TOP 09 v Praze 3, zosobňuje spíše aroganci moci, než že by se snažila lidem ve své funkci pomoci. Připomeňme si její nedávné vystoupení proti obyvatelům Prahy 3, které pranýřovala za to, že zasadili květiny na Žižkově,“ kritizuje současné vedení radnice Prahy 3 tamní předseda ANO Petr Venhoda.

Šéf ANO na pražském Žižkově o obrození tamní radnice: Vyházet z okna starostku Hujovou i s ODS a ČSSD
Foto: Archiv P. Venhody
Popisek: Předseda ANO na Praze 3 Petr Venhoda

Jak jste spokojen s prací současné starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové? Je něco, co byste ji vytkl?
 
Současná starostka Hujová, představitelka TOP 09 v Praze 3, zosobňuje spíše aroganci moci, než že by se snažila lidem ve své funkci pomoci. Připomeňme si její nedávné vystoupení proti obyvatelům Prahy 3, které pranýřovala za to, že zasadili květiny na Žižkově. Její neohrabané chování na schůzích zastupitelstva, reakce na interpelace a podobně. Z toho si můžeme udělat obrázek o tom, jací lidé v TOP 09 v Praze 3 jsou. Na webech a v kampaních se chlubí společnými fotografiemi s jejich populárními poslanci z jiných regionů a myslí si, že za to schovají hulvátství a aroganci. 
 
Při minulých komunálních volbách ANO na Praze 3 nekandidovalo, říkalo se, že to bylo z důvodu kandidatury Matěje Stropnického, můžete nám to potvrdit?
 
To určitě ne. Se Ž(n)S, tedy s Matějem Stropnickým, jsme dobře vycházeli před volbami. Podpořili jsme pouze pár vybraných bodů v jejich volebním programu. V té době byla pro ANO složitá situace, byli jsme noví a nezkušení na politické scéně Prahy 3. A právě kandidátku jsme nepodali kvůli situaci uvnitř organizace. Dnes je situace jiná, přehledná a v organizaci jsou fajn a pracovití lidé. Máme členy z různých oborů, kteří žijí na Praze 3 celý život nebo jeho velkou část.
 
 
Jste sice předseda ANO v Praze 3, ale dlouholetou zkušenost s komunální politikou nemáte, nejste zastupitelem ani na magistrátu, proč by měli obyvatelé volit právě vás?
 
To je právě jedna z těch věcí, která vyplývá s minulosti. Letos jsem však získal plnou podporu členů pro kandidaturu  do zastupitelstva jak pražského magistrátu, tak Prahy 3. Rád bych ale zmínil, že významnou praktickou zkušenost mám ze soukromého sektoru, kde se neefektivita neodpouští. Dlouhá léta působím jako projektový manažer, řídil jsem velké projekty i v řádech stovek milionů, kde jsem hlídal každou korunu. Poslední tři roky jsem pracoval ve Finančním výboru Zastupitelstva MČ, kdy jsem se snažil mírnit vyhazování peněz okny současné radnice, z něhož jsem byl ale náhle odvolán poté, co jsem upozornil na několik případů plýtvání. Mimo to jsem také certifikován podle zákona č. 312/2002 Sb. pro finanční kontrolu a audit.
 
Tyto zkušenosti se budou velmi hodit, zvláště pak, když audit, který si současná radnice musela za skoro milion korun objednat, ukázal významná účetní a manažerská pochybení. Nutno říct, že ve vedení městské společnosti SMP a.s. sedí političtí kolegové z radniční koalice.
 
Jaký vliv na Praze 3 má nyní právě Matěj Stropnický?
 
V současné době asi tak jako kdokoli z nás na počasí.
 
Kdo vede Prahu 3?
 
 
Z jakého důvodu jste se rozhodli pro kandidaturu letos?
 
Máme jasný program, kterým chceme oslovit obyvatele trojky, chceme být těmi, kdo umějí dotáhnout své sliby do konce, a ne jen plundrovat obecní kasu, jako tomu je nyní. Neprůhledné zakázky, skandály, to je synonymum pro vládu současné koalice pod vedením TOP 09 a ODS.
 
Jak byste ohodnotil práci současné ODS na Praze 3? 
 
Ta by se ráda obrodila, podlézá občanům s heslem „zachraň se, kdo můžeš“. Nemyslím si ale, že lidé mají zase tak krátkou paměť. ODS vládla svými primátory v Praze od roku 1990 do roku 2013. V Praze 3 proslula tehdejší starostka ODS skandálním nákupem podzemních kontejnerů, kdy jeden vyšel na 2,9 milionu. Za to postavíte dům. Současné starostce za TOP 09 Hujové se zase v žertu říká Humrová, protože se „proslavila“ útratou 10.000 korun z obecní kasy za humry v jedné luxusní pražské restauraci.
 
Takže pokud má v Praze 3 přijít obrození, nejdříve musí přijít defenestrace (pojem defenestrace – z latinské předložky de, z, od, pryč a fenestra, okno – označuje násilné vyhození z okna. Původ slova je odvozován od pražské defenestrace v roce 1618, kdy nespokojení protestanští stavové vyhodili z okna dva královské místodržící; pozn. red.). Další kauzou, a to ODSky, je sponzoring soutěže Česká Miss. Z kasy Prahy 3 bylo na tuto soutěž poskytnuto 100.000 korun. Efekt pro obyvatele Prahy 3 nulový.
 
 
Jaké je pro vás nejpodstatnější komunální téma na Praze 3, kterému je potřeba se věnovat?
 
Tak především dát lidem jistotu bydlení, nejen privatizací, ale i výstavbou sociálních a startovacích bytů pro mladé rodiny. Pro plnění tohoto programu úzce spolupracujeme se současným magistrátním radním Radkem Lackem (ANO). Na MHMP je připraven ve fondu dostupného bydlení velký balík peněz a byla by škoda ho nečerpat pro obyvatele Prahy 3. Je to tedy nejen revitalizace obecních domů a bytů ale i výstavba nových do majetku města. Dále zajistit místa v jeslích a školkách, mít dostupnou dopravu a lékařskou péči, bezpečnost v ulicích – nenechat lidi obtěžovat uřvanými teenagery, kteří bydlí v okolních hostelích a dát Prahu 3 komplexně do „pucu“.
 
 
Pokud by se ANO dostalo do zastupitelstva na Praze 3, co byste chtěl změnit?
 
Věřím, že dostaneme silný mandát od voličů. Pokud budeme nucení jít do koalice, tak jedině do takové s přesně stanovenými podmínkami, které budou pro naše voliče naprosto transparentní. Úsměvné je, že po současném rozpadu opozice se jednotlivé osoby a strany začaly spojovat do voleb s aktéry vládnoucí koalice. Myslí si snad, že voliči zapomněli, proč v roce 2014 volili je a nikoli ODS, TOP 09 či ČSSD? Voliči vidí, jak snadné je pro některé politiky vyměnit z čista jasna oponenta za partnera jen kvůli udržení si místa v zastupitelstvu. Pokud se nám podaří utvořit konstruktivní koalici, naším cílem je především dát Praze 3 lepší vzhled, umýt ji, vyšperkovat a zlepšit podmínky pro obyvatele. Opravit obecní majetek a dát lidem smysl toho, proč žít na trojce, a motivaci starat se o domy a jejich okolí.
 
Můžete nám prozradit, k jaké straně byste měli, v případě úspěchu, po volbách nejblíže?  
 

Anketa

Měl by být Miloš Zeman sesazen z funkce prezidenta?

11%
89%
hlasovalo: 21567 lidí
Neřekl bych ani tak ke straně, jako k programu a k lidem, kteří ji reprezentují nebo budou reprezentovat v zastupitelstvu. V tuhle chvíli je na tyhle úvahy příliš brzy.
 
Jak jste spokojený s parkováním v Praze 3? Dojde podle vás někdy k sjednocení pravidel pro všechny obvody, kde modré zóny již existují?
 
Nejsem spokojen s rozsahem, tarify ani cenami, což je potřeba upravit především pro návštěvníky obyvatel trojky.
 
Žižkov se vždy mohl chlubit bohatou nabídkou klasických českých hospod. Jak se to změnilo po absolutním zákazu kouření?
 
Myslím, že dobrou hospodu, kde dobře vaří a mají dobré pivo, zákaz kouření nepoloží.
 
Vy sám jste pro určité uvolnění podmínek zákazu kouření v restauracích?
 
Jsem nekuřák, a pokud by mi v restauraci, kde obědvám či večeřím, někdo kouřil pod nos, tak tam přestanu chodit.
 
Na zoufalé dopravní situaci v Praze se v těchto týdnech významně podílí velmi dlouhodobá rekonstrukce Husitské ulice. Musí to opravdu tak dlouho trvat? ?
 
S ohledem na obyvatele Prahy 3 má tato otázka dva rozměry. Tím prvním je samotná výstavba. Je bohužel problémem Prahy a celého Česka, že infrastrukturní výstavba je často velmi pomalá. Toto je historické dědictví, které je nutné s časem co nejvíce eliminovat a odbyrokratizovat. Za druhé je potřeba zmínit neutěšenou dopravní situaci na Žižkově, která je důsledkem této stavby, a kterou paní starostka neustále připisuje magistrátu, jakoby se stavba radnice vůbec netýkala. V tomto smyslu je potřeba podotknout, že o plánovaných opravách radnice věděla s předstihem a vzhledem k místní znalosti vládnoucích politiků měly být připomínky ke stavbě a přípravě koordinace dopravy důraznější a věcnější. Zdá se mi, že se paní starostka o uzavírce dozvěděla, když se jednoho rána probudila a dopila první šálek kávy
 
Vybraní politici Prahy 3:
 
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…