Šéf Asociace podnikatelů: S Babišem hrozí diktatura. Chová se úplně stejně, jako komunisté před rokem 1948

13.04.2017 4:43

FENOMÉN BABIŠ – NADĚJE, NEBO HROZBA? Pokud se podle předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka stane po podzimních volbách šéf hnutí ANO Andrej Babiš premiérem, hrozí podle něj České republice diktatura. Proto Asociace podnikatelům doporučí strany, které řeknou spolupráci s ANO jasné NE. „V případě, že by ODS šla do nějakého spolku s Babišem, tak jí bude zvonit hrana. Její politická budoucnost bude nulová, protože devadesát procent lidí, kteří ji volí, se jednoznačně staví proti Andreji Babišovi,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Radomil Bábek.

Šéf Asociace podnikatelů: S Babišem hrozí diktatura. Chová se úplně stejně, jako komunisté před rokem 1948
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Co říkáte dalším opatřením, která se dotknou malých živnostníků a podnikatelů? V daňovém balíčku, který schválila před pár dny Poslanecká sněmovna, se například sníží strop na výdajové paušály o padesát procent.

Je to další z opatření, která živnostníkům a podnikatelům ztěžují život. Já tomu říkám, že je to devastace životního prostředí pro malé podnikání. Když si spočítáte, co všechno tahle vláda připravila pro malé podnikání a malé živnostníky, a pokračuje to dál, je tohle označení podle mne plně namístě.

Jak si vysvětlujete, že přes všechny tyto kroky, které v důsledku dopadají nejen na samotné podnikatele, ale i na občany, kteří přicházejí v malých obcích o hospody a prodejny, ve městech zase o tolik oblíbené trhy, se vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, který je prosazuje, a přitom sám čelí podezření z obcházení placení daní i řadě dalších skandálů, těší stále poměrně vysoké podpoře? Alespoň podle průzkumů veřejného mínění.

Musím říci, že průzkumy volebních preferencí a žebříčky popularity jsou pro mne nepříliš důvěryhodné, ale přesto souhlasím s tím, že se Andreji Babišovi podařilo velkou část veřejnosti získat na svou stranu. Podařilo se mu to úplně stejně, jako se to podařilo komunistům v letech 1945 až 1948, tedy pomocí lží, překrucování a vytváření vnitřního nepřítele. A to poslední mu mám nejvíce za zlé. Mně samozřejmě vadí, že ten člověk podniká za státní peníze, vadí mi, jak se chová, ale nejvíce ze všeho mi vadí to, jak účelově vráží klín do české společnosti. On si vymyslel nepřítele pro nepodnikající veřejnost, tím nepřítelem je malý podnikatel, živnostník, hospodský, neustále vrší lži o tom, jak hospodští kradou apod., a míří tím na nejhorší vlastnosti určité části společnosti, to znamená na závist, zášť, zlobu, nepřátelství. Dráždí tím nervová zakončení neúspěšných lidí, kteří nemají odvahu poctivě podnikat, ani být poctivě zaměstnáni, to je většina jeho dnešního elektorátu.

Anketa

Má Jiří Zimola vaši důvěru?

29%
47%
hlasovalo: 4285 lidí

Považujete Andreje Babiše za úspěšného podnikatele, když vybudoval tak velkou firmu jako Agrofert? Sám zdůrazňuje, kolik firem zachránil, kolik lidí zaměstnal, kolik zaplatil daní, odvodů. Je příkladem pracovitého, úspěšného člověka, nebo – jak říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, je to spíš šizuňk, který žije ze státních zakázek a dotací díky svým blízkým kontaktům s politiky v minulosti a díky tomu, že jeho podnikání probíhalo na hranici zákona?

První otázka je, jestli je Andrej Babiš úspěšný podnikatel. Z mého pohledu to není podnikatel, je to spekulant. On spekuluje se státními penězi, on si půjčuje velké peníze od bank, ty jsou mu pak velmi zavázány, protože jakmile je dlužník dostatečně velký, věřitel se stává jeho rukojmím, a to se děje právě v případu Andreje Babiše. Když se podívám na to, jak podniká, jeho podnikání je úspěšné jen proto, že čerpá státní peníze na všech stranách. Buď je čerpá formou dotací, nebo formou investičních pobídek, úlev na daních, nebo je čerpá formou státních zakázek. Kdyby jemu byl zamezen přístup ke státním penězům, tak by zkrachoval. To přece není podnikatel.

Myslíte, že to je důvod, proč šel do politiky? Aby si pohlídal, že mu tenhle tok peněz nevyschne, ani se nezmenší?

Já mohu jen spekulovat, ale těžko mě napadá jiný důvod než ten, aby si pojistil tyto státní zdroje tím, že se dostane do velké politiky. Opravdu mě žádný jiný důvod nenapadá. Že by dělal něco dobrého pro Českou republiku, to tedy nedělá. Že by dělal něco dobrého pro elektorát, tedy lidi, kteří ho zvolili, to už vůbec ne, protože velkou část jeho voličské základny v roce 2013 tvořili právě živnostníci a malí podnikatelé, kteří mu skočili na lep.

Andrej Babiš se chlubí svými výsledky na postu ministra financí. Připisuje si zásluhy za to, že se vybírá víc daní, takže se zvýšily příjmy státního rozpočtu, což je ale nepopiratelné. Považujete ho tedy za dobrého strážce státní pokladny?

Pokud to budu brát z pohledu hospodaření českého státu, myslím, že nijak zvlášť úspěšný není. Zaprvé se veze na vlně konjunktury, zadruhé čerpá pozitivní důsledky předchozích vlád, které zvládaly, byť někdy lépe, někdy hůře, krizový stav. Být ministrem financí v době, kdy se na všech stranách daří, kdy je jakási světová konjunktura, není jistě nic těžkého. Když se na to podívám z tohoto pohledu, řekl bych, že to dobrý ministr financí není. Protože místo toho, aby v době konjunktury tvořil rezervy, rezervy netvoří, naopak projídáme rozpočet, rozdávají se peníze na nesmyslné dávky, přídavky, podpory. A místo toho, aby se ve velkém investovalo do infrastruktury, infrastruktura vázne a chátrá. Nakonec si vzpomínám, že vyšel žebříček ministrů financí, který dělala nějaká zahraniční banka, v něm se Andrej Babiš neumístil ani ještě na čtvrtém nebo pátém místě. V době konjunktury by se mělo hospodařit úplně jinak. Mimochodem, jeho hospodaření mi velmi připomíná hospodaření jednoho minulého ministra financí, dnešního premiéra Bohuslava Sobotky. Ten nás také v době konjunktury zadlužoval.

Obáváte se vzhledem k tomu, co jste řekl, že se hnutí ANO podaří vyhrát v podzimních sněmovních volbách a že se Andrej Babiš stane premiérem, jak předpovídají mnozí političtí pozorovatelé a komentátoři? Co by to podle vás znamenalo pro Českou republiku, pro českou ekonomiku a podnikání?

Já se toho velmi obávám. Myslím si, že v běžném společenském životě by lidé na první pohled nepoznali nějakou velkou změnu. To, co by se dělo, dělo by se v pozadí. Myslím, že by se extrémně posílila moc Agrofertu a podobných velkých korporací. Čerpání státních prostředků by se stalo ještě legálnější, ještě snazší, ještě silnější. Zadruhé předpokládám, že by Andrej Babiš v pozici premiéra velmi silně a velmi razantně posiloval svoji vlastní moc. Příkladem toho je hnutí ANO. Když se podíváme, jak vypadá hnutí ANO, jak je řízeno, když se podíváme na změny v kodexu hnutí ANO, aby to vyhovovalo právě předsedovi Andreji Babišovi, tak nějak by to chtěl Andrej Babiš v České republice. Oslaboval by pozici parlamentu, posiloval by svoji osobní pozici, snažil by se dosazovat do nejrůznějších struktur, jako jsou justice, státní zastupitelství a policie, svoje lidi. Domnívám se, že během čtyř let bychom tu měli takovou obdobu let 1933 až 1935 v Německu. Hitler to dělal úplně stejně. Dostal se k moci parlamentní cestou, získal podporu ve volbách a v roce 1933 nastupoval do vlády. Tady by to vypadalo stejně, Babiš by postupně budoval vnitřního nepřítele, jako když Hitler během čtyř měsíců udělal v Německu ze Židů obecného nepřítele, přitom se Židům před nástupem Hitlera žilo v Německu nejlépe ze všech zemí Evropy. A během několika měsíců otočil vnímání Židů ze strany veřejnosti a udělal z nich veřejného nepřítele. Stejné nástroje a postupy bych očekával od Babiše.

CELÝ SERIÁL PL.CZ O ANDREJI BABIŠOVI

Jako premiér by měl pod sebou zpravodajské a bezpečnostní služby, tedy tajné informace…

Ano, měl by pod sebou zpravodajské a bezpečnostní služby, vlastní zcela zásadní média, měl by navíc obrovský vliv i na veřejnoprávní média. Diktatura, která nám hrozí prostřednictvím osoby Andreje Babiše, je na spadnutí.

Vidíte nebezpečí i ze spojení Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem, které je čím dál zřejmější? Ať už jde o to, že Miloš Zeman podal ústavní stížnost ve prospěch Andreje Babiše, zastává se ho veřejně navzdory všem kauzám a skandálům šéfa Agrofertu, ten na oplátku nevyšle do boje o Pražský hrad žádného kandidáta ANO, byť se mluvilo o Martinu Stropnickém.

Ano, ale je to jen do okamžiku, dokud se to bude jednomu nebo druhému hodit. Nemyslím, že jsou to nějací přátelé, že to jsou lidé, kteří by byli schopni nějakého opravdového vztahu, protože když se podíváte na jejich chování, jeho účelovost je zcela zjevná. Existuje pojem, který se jmenuje sociopatie, na tento vztah je možné použít asi dvacet charakteristických rysů. Podíváme-li se na diagnostické faktory a srovnáte s nimi tyto dvě osobnosti, především Andrej Babiš vychází z toho srovnání velmi špatně.

Jak vnímáte postoje politických stran k Andreji Babišovi? Nejostřeji se vůči němu vymezuje předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, překvapivě občas i Babišovi koaliční partneři ČSSD a KDU-ČSL, opoziční ODS a občas komunisté. Ale postoje jsou vůči ministru financí i uvnitř stran někdy rozdílné. Jinak se vyjadřuje například šéf lidovců Pavel Bělobrádek, jinak první místopředseda Marián Jurečka nebo zlínský hejtman a senátor Jiří Čunek, který by dával přednost koalici s Babišem před koalicí se sociálními demokraty. Nebojíte se, že politické strany, které by mohly zabránit tomu, aby se dostal Andrej Babiš k moci, kdyby vyhrál volby, se zachovají jako demokratické strany v roce 1948, které se nedokázaly spojit proti nástupu komunistů?

To víte, že se toho bojím. U některých stran to není ani obava, ale jistota. Když jste zmínila lidovce, ti půjdou s kýmkoli. Když se dnes pan Bělobrádek vyjadřuje lehce odtažitě k Andreji Babišovi, je to pro mě úplně nepochopitelné a farizejské chování, protože je s ním tři a půl roku ve vládě a podporoval všechno, co Andrej Babiš chtěl zřídit a zavést. Co nám tedy chce pan Bělobrádek teď vykládat? Lidovci jsou v tomto směru pro mě ztracená varta, ti prostě půjdou s kýmkoli.

A rozumíte tomu, že s nimi jdou do předvolební koalice Starostové a nezávislí, kteří jsou dnes v opozici a byli spojenci TOP 09, jež je největším kritikem jednání Andreje Babiše?

Rozumím tomu. Myslím, že pan Gazdík a spol. si čichli k velké politice a chtěli by jít výše a rychleji, takže teď koukají, odkud vítr fouká. Pro mne je teď důležité chování ODS. Předpokládám, že se ODS po volbách zachová konzistentně a že si s Babišem  – jak se říká – ani ruku nepodá.

Ale zatím se i z ODS ozývají různé hlasy, každopádně jasné NE povolební koalici s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO jsme od jejího vedení zatím neslyšeli. Nemůže se stát, že ODS případnou spolupráci se hnutím ANO na celostátní úrovni odůvodní tím, že chce zabránit socialistickému rozhazování, které hrozí, pokud se do vlády opět dostane ČSSD?

V případě, že by ODS šla do nějakého spolku s Babišem, tak jí bude zvonit hrana. Její politická budoucnost bude nulová, protože devadesát procent lidí, kteří ji volí, se jednoznačně staví proti Andreji Babišovi.

Budete jako zástupci podnikatelské veřejnosti chtít, aby se ještě před volbami lídři politických stran jasně vyjádřili, jestli jsou ochotni – bez ohledu na výsledek voleb – jít do vládní spolupráce s Andrejem Babišem?

Určitě budeme, ale zatím je to předčasné. To přijde na řadu až někdy v létě, kdy se jako živnostníci a podnikatelé budeme připravovat na to, že budeme chtít vyslovit podporu politickým stranám. Chceme říci podnikatelům a živnostníkům: toto jsou politické strany, které jsou ochotny postavit se za naše zájmy, tohle jsou strany, které to s námi myslí dobře. Pojďme jim dát hlas, jedné nebo druhé. A v případě, že bychom měli pocit, že některá strana lavíruje a nechává si otevřená vrátka směrem k Babišovi, tak bychom jí žádnou podporu nevyslovili.

Dokážete pochopit, že by někteří živnostníci, malí a střední podnikatelé dali znovu hlas Andreji Babišovi? Očekáváte, že přes všechno, co jim spolu se současnou vládou způsobil, se ještě takoví najdou?

Ne. Myslím si, že těch, kteří by z toho segmentu malých a středních podnikatelů volili Andreje Babiše, je velmi málo. To už je opravdu jen zlomek. Pokud jde o podnikatelské věci, týkající se prostředí a obecně podmínek k podnikání, tam už nikdo nemůže mít falešné představy o Andreji Babišovi. Ale umím si představit, že se ještě najdou lidé, kteří se nechají nachytat na takový ten vůdcovský princip bohatého a silného jedince, který tady konečně udělá pořádek.

Ale mnozí podnikatelé, kteří v minulých volbách Andreje Babiše volili, na to dnes sami doplatili, jak vypovídají některé případy v médiích.

Takových je obrovské množství. Platí pravidlo, že když normálního poctivého občana chce podvodník podvést, tak ho podvede. Není divu, že statisíce obyčejných, poctivých, malých podnikatelů a živnostníků naletěly Andreji Babišovi na jeho rétoriku.  A také mu pomohlo, že tehdy o něm veřejnost moc nevěděla.

Ale voličů mu přibylo, ve volbách v roce 2013 měl dvacet procent, dnes, kdy už je dostatečně známý, má podle průzkumů třicet procent. Čím to je?

Vsadil na jiný elektorát. Vezměte si, kolik ubral komunistům, jak vyčerpal socialisty, on všechny nalevo připravil o jejich voliče.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…