Šéf Česko-arabského centra: Útočníci si přejí, aby došlo k vysněnému střetu mezi muslimy a nemuslimy

08.01.2015 21:05

ROZHOVOR „Útočníci si přejí, aby došlo k vysněnému střetu mezi muslimy a nemuslimy,“ varuje před odvetami Šádí Shanaáh (Strana zelených), ředitel Česko-arabského centra pro kulturní dialog INSAAN v reakci na brutální masakr v pařížském týdeníku. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozorňuje Shanaáh, který také obdržel e-mailové výhrůžky, na střílení u mešit, kritizuje přístup české vlády k muslimům a vyzývá politiky, aby pomohli tlumit emoce.

Šéf Česko-arabského centra: Útočníci si přejí, aby došlo k vysněnému střetu mezi muslimy a nemuslimy
Foto: shanaah.eu
Popisek: Šádí Shanaáh

Když jste se dozvěděl o atentátu v pařížské redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, jaká byla vaše první reakce?

Šokovalo mě to dvojnásobně, protože jednak došlo ke ztrátě nevinných lidských životů, jednak jsem si dokázal představit, co bude navazovat, reakce, které mohou situaci ještě vyostřit, což už vidíme kolem sebe. Mám na mysli pravděpodobné útoky na muslimskou komunitu. Navíc se může někdo z islámských extremistů inspirovat mediální pozorností a provést v blízké budoucnosti něco podobného.

Vy jste už před pár týdny v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že se obáváte eskalace protiislámských nálad. Zaznamenal jste v souvislosti s aktuálním děním i vy takové signály?

Samozřejmě. Sociální sítě jsou toho plné jak u nás, tak v zahraničí. Nejde jen o odsuzování útoku, ale objevují se reakce, které slibují tvrdou odvetu a pomstu. Čerstvě se ke mně dostaly zprávy, že pravděpodobně došlo ke střelbě v jedné mešitě ve Francii a bombovému útoku na nějakou restauraci, myslím, že tureckou nebo dokonce s kebabem.

Neobáváte se vy o vlastní bezpečnost?

Myslím si, že snad nemám důvod. I když musím připustit, že mi zrovna před pár minutami přišel výhrůžný e-mail, ve kterém se píše, že se mám připravit k deportaci a nějakému trestu atd. Spíš než o své zdraví se ale obávám o zdraví lidí, kteří jsou v zemích, kde je možné očekávat další takový útok nebo reakci z druhé strany, kde je jádro extremistů tvrdší než v České republice.

Šéf Úsvitu Tomio Okamura vyzývá českou vládu, aby přijala okamžitá legislativní opatření. Nutné je podle něj zpřísnění imigračního zákona, zákona o církvích, nevylučuje ani změny Ústavy. Co vy na to?

Myslím si, že ho už snad nikdo nebere vážně. Možná má teď radost, že jeho článek o kebabech měl nějaké opodstatnění. Vlastně ani nevím, jestli se k tomu vůbec chci dál vyjadřovat.

Z úst politických elit Evropy zní, že multikulturalismus selhal. Politolog Oskar Krejčí pro ParlamentniListy.cz uvedl: „Neselhal multikulturalismus a my nemůžeme tuto myšlenku zavrhnout, musíme ji pojmout jinak.“ Jak to vidíte vy? Co by měli politici dělat? Je možné najít formu soužití, aby nedocházelo k útokům?

Politici by hlavně neměli zneužívat tuto vážnou situaci pro získání vlastních politických bodů. Měli by tlumit emoce a poukazovat na to, že se jedná o trestný teroristický čin a s ním takto zacházet. Cílem tohoto činu podle mého názoru bylo polarizovat společnost. Útočníci si přejí, aby došlo k vysněnému střetu mezi muslimy a nemuslimy. Kdybychom přikročili k radikálním řešením, byla by to jen voda na jejich mlýn. Tím by vyhráli. Přístup západních států k tématu je zcela jiný než v České republice. Česká republika se svým postojem k muslimům vzdává nástroje, jak s nimi komunikovat, jak mít vliv například na to, jací imámové tady budou. Kdyby český stát dal vyšší stupeň uznání muslimům, mohl by si klást podmínky, například, že se mají sdružit do nějaké organizace, která bude reprezentativní, kde lidé budou mít odpovědnost. Mohli by například také požadovat to, aby imámové, kteří působí v České republice, byli lidé, již se narodili v Evropě, byli vyškoleni na evropských univerzitách a nepřicházeli ze zemí, které jsou vzdálené evropskému kontextu.

A priori se ale k tématu stavět tak, že jde o riziko a problém a snažit se odtud vypudit muslimy? To je sebepoškozující zcela opačná politika, než jakou dělají vlády ve Francii, Británii nebo v Dánsku. Mají programy a projekty pravidelné komunikace s muslimskými představiteli. Ukazuje se, že velmi úspěšné jsou strategie, které se neorientují jen specificky na muslimy, ale plošně řeší jakýkoli radikalismus a extremismus a právě do těchto projektů se právě nejúspěšněji zapojují muslimové, protože je nevnímají jako primárně zaměřené proti nim. Pak mají pocit, že stát chce tlumit vášně a něco dělat proti radikalismu a extremismu. Něco takového v České republice vůbec neexistuje.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Musí se konečně přijít s nějakým opravdu zásadním rozhodnutím, jež by omezilo příliv imigrantů, kteří jsou většinou právě islámského vyznání.“ Co si o tomto názoru myslíte?

Jsou to nešťastné výroky. Berou si jako cíl plošně lidi, kteří ve své většině nejsou vůbec problematičtí a samozřejmě, že se jich takový přístup nějakým způsobem dotýká. Musíme si uvědomit, jaké mají návrhy tohoto typu nebo Okamurova typu důsledky. Můžeme se zavřít za hradbami v Evropě, pěstovat vypjatý patriotismus, internovat muslimy do táborů, tak jako to dělali Američané za druhé světové války s Japonci, můžeme například muslimy masově vyhnat. Otázkou ale je, co to udělá s podstatou naší společnosti a co to udělá s naší demokracií. Problematika nás vede k otázce, zda se bílý Čech cítí být odpovědný za to, že jiný Čech zabíjí. Myslím si, že vinu necítí, a proč by měl? Jen proto, že je ten druhý člověk také Čech nebo křesťan? Zbytečně se v této chvíli spousta lidí snaží na tragickém útoku zviditelnit, hrát silné politiky, kteří mají silné názory a kteří nabídnou řešení. Politici by měli mít nějakou společenskou zodpovědnost, nazírat věci s chladnější hlavou a navrhovat plány, které skutečně pomůžou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…