Šéf Havlovy knihovny Žantovský varuje: Krize EU budou využívat různé skupiny. Budou šířit strach a paniku. Nepomáhejme jim, ani nevědomě

27.06.2016 14:28

ROZHOVOR Z hlediska většiny Britů není zbytečný ani královský dvůr ani Commonwealth a ekonomický přínos EU je pro ně sporný. Důvody Brexitu neleží v psychologické, ale v politické rovině. To v rozhovoru pro Parlamentní listy uvádí Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý velvyslanec ve Spojeném království, Izraeli a Spojených státech amerických.

Šéf Havlovy knihovny Žantovský varuje: Krize EU budou využívat různé skupiny. Budou šířit strach a paniku. Nepomáhejme jim, ani nevědomě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

Vystudoval jste psychologii. Můžete stanovit diagnózu, proč se Britové rozhodli pro Brexit?

Nemohu. Důvody neleží v psychologické, ale v politické rovině.

Britové uznávají nákladný královský dvůr, drží zbytečný Commonwealth, ale odvrhnou ekonomicky přínosnou EU. Lze to vysvětlit ostrovním konzervatismem a velmocenskou hrdostí, anebo je v tom nějaký jiný, hlubší důvod?

Z hlediska většiny Britů není zbytečný ani královský dvůr ani Commonwealth a ekonomický přínos EU je pro ně sporný.

Jak hluboké jsou v Británii názorové rozdíly mezi městem a venkovem? Někteří analytici vidí problém právě v tom...

Rozdíly existují, ale nelze je přeceňovat. Větší rozdíly v referendu panovaly mezi jednotlivými částmi Spojeného království a věkovými či ekonomickými skupinami.

Jaké máte zprávy od přátel v Británii, v Londýně? Neobávají se nyní někteří proevropští Britové „honů na čarodějnice“?

Spojené království je celkem civilizovaná země. Hony na čarodějnice tam nikdy nebyly populární.

Nezačala se Brexitem hroutit stavba zvaná Evropská unie?

To záleží na tom, jak se k současné krizi postaví evropští politici a také občané. Zodpovědnost je v současné situaci možná to nejdůležitější.

Jak důležitým hráčem byla Velká Británie v mocenské linii USA, EU, Rusko, Čína a jak by mohlo její osamostatnění mocenské vztahy ovlivnit?

Žádná taková mocenská linie, pokud vím, neexistuje. Spojené království v každém případě zůstane součástí Západu.

Nemohlo by to ovlivnit i vztahy v NATO?

Přímou souvislost nevidím. Ale v případě, že dojde k vážnějšímu poškození vztahů mezi Velkou Británií a ostatními evropskými členskými státy NATO, by to mohlo svůj dopad mít.

Většina kritiků Evropské unie nadává hlavně na Evropskou komisi jako na nikým nevolený orgán. Nemyslíte si, že by „pobrexitové“ změny měly začít právě u ní?

Krize EU je daleko hlubší problém, který se nevyřeší výměnou Evropské komise, či jejího předsedy. Bude nutné se zamyslet nad její současnou podobou a jejími ambicemi.

Stále se objevují nové a nové hororové scénáře. Jak si Německo s Francií uzurpují veškerou moc a budou diktovat zbytku EU, jak se z některých evropských zemí stanou chalífáty, jak Evropu rozvrátí uprchlíci a zavládne anarchie, jak hranice Schengenu napadne Rusko. Jaký je podle vás nejpravděpodobnější vývoj Evropy?

Vyskytnou se tací, kteří se budou snažit krize EU využívat k šíření paniky a prosazování mocenských zájmů jiných zemí nebo jiných představ o politickém uspořádání společnosti. Neměli bychom k tomu, byť nevědomě, přispívat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…