Šéf KSČM Filip: Tohle je pro Kalouska velmi frustrující. Útoky na lidskou důstojnost a dar církvím. A suverénní Babiš se Zemanem...

05.01.2015 17:17

ROZHOVOR Předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip míní, že loňský rok ve srovnání s Nečasovou a Kalouskovou vládou přinesl naději. Andrej Babiš je velice suverénním novým politikem na naší scéně, ale mnoho reálně ještě nevytvořil, měl jen razantní prohlášení. Ale stal se suverénem vládní koalice. Zemana hodnotí víceméně kladně. A loňský rok byl velkým propadem pro Miroslava Kalouska.

Šéf KSČM Filip: Tohle je pro Kalouska velmi frustrující. Útoky na lidskou důstojnost a dar církvím. A suverénní Babiš se Zemanem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Jak hodnotíte uplynulý rok 2014 z hlediska České republiky? Byla politická situace lepší nebo horší než jindy?

Vzhledem k tomu, že roku 2014 předcházelo žel období Nečasovy a Kalouskovy vlády, tak tento rok byl pro mnoho lidí ve znamení naděje na zlepšení politické situace a zdá se, že také občané České republiky jisté zlepšení cítí, a to je zásadní přínos uplynulého roku.

Pracovala vláda dobře? Co kteří důležité činitelé ve vládě udělali dobrého a čím naší zemi uškodili?

Oceňuji, že se postupně začaly rušit největší útoky na lidskou důstojnost z období vlády Petra Nečase a Miroslava Kalouska. Určitě bych si přál razantnější postup a větší vůli do opravdových změn, v duchu předvolebních slibů. Například diskuze nad změnami v zákoně o exekutorech se skoro vytratila. Náš návrh úpravy postavení exekutorů leží v Poslanecké sněmovně a stále nebyl vpuštěn na pořad schůze. Mohl bych samozřejmě přijít s výčtem dalších mnoha věcí, jako třeba církevní restituce, majetková přiznání či sektorová daň v bankovnictví.

Někteří žurnalisté varují před ohrožením svobody v České republice, před kumulací moci u Andreje Babiše, zneužitím jeho moci díky vlastnictví médií a podobně. Co o tom soudíte vy?

Reálně toto podezření je neustále mezi námi ve společnosti, nelze ho vyvrátit, ale jsem dalek někoho hned obviňovat. Záleží přece hlavně na osobní integritě pracovníků v jeho médiích. Navíc vlastnictví těchto novin je veřejně známé a lidé si mohou sami porovnávat, zda dochází k zneužití, či ne.

A jak hodnotíte výkon Andreje Babiše? Slibuje, co splnil? Co udělal dobrého a špatného? Věříte mu?

Andrej Babiš je velice suverénním novým politikem na naší scéně, ale mnoho reálně ještě nevytvořil. Jeho razantní vystupování dává dojem, jako by docházelo k nějakým velikým změnám, ale reálně zatím byly ty změny hlavně personální a někdy i několikanásobné v jedné funkci.

Co říkáte zákonům, které Andrej Babiš připravuje?

To je sice zajímavá otázka, ale zákony netvoří jen Andrej Babiš, když tak jde o zákony vlády, případně zákony, která vládě garantuje Ministerstvo financí, tam je mi sympatická snaha bránit daňovým únikům, méně sympatické jsou kroky v daňové oblasti. Uvidíme, jaké budou výsledky. Když se vláda rozhodla například vytvořit speciální kriminalistický útvar Kobra zaměřený na velké daňové úniky, tak to byl krok správným směrem.

Pro mne bude zajímavé sledovat, jak dopadnou připravovaná majetková přiznání, kolem kterých koalice stále zvláštně kličkuje. Nemusím asi připomínat, že se snažíme prosadit majetková přiznání pro lidi s majetkem nad stanovenou výši už mnoho volebních období, jako jeden z nástrojů v boji s korupcí.

ANO bere voliče i KSČM, jak tomu chcete čelit?

ANO na rozdíl od KSČM přišlo s populistickým programem, který neměl, a dosud nemá ani reálný obsah, ale ani nestaví na nějakých dlouhodobých ideových hodnotách. Takto je to ve všech stranách, které jsou spíše podnikatelským projektem. To znamená, že lidé stejně jako u TOP 09 nebo VV budou mít velká očekávání a mohou být brzy stejně nebo i více zklamáni. Očekávám, že se nakonec Andrej Babiš bude muset snažit hnutí vyprofilovat úžeji než nyní a případně hnutí přeměnit ve stranu a tím také odezní jeho popularita u protestních voličů. Připomínám, že nám voliče ANO příliš neodlákalo, protože jsme jako KSČM ve volbách 2013 do Poslanecké sněmovny byli jedinou politickou stranou, která zaznamenala nárůst počtu voličů a mandátů.

Často nám politici z ANO zdůrazňují, že jsou pravicovou stranou, a tak si nemyslím, že musíme přijímat nějaká opatření, oni se prozradili sami, kam patří a co sledují. Teď jde jen o to, kdy to zaznamenají i jejich voliči.

Jak hodnotíte prezidenta Zemana, jeho činnost, výroky, zahraničně-politické postoje? Má být dle vás Zeman prezidentem i příště? Pokud ne, koho chcete raději na Hrad?

Prezidentské volby jsou daleko a považuji za hodně předčasné nyní řešit nějaké kandidáty. S panem prezidentem někdy souhlasím, někdy méně. Například se shodneme, že sankce jsou nesmysl, ale neshodneme se o naší roli v NATO. Obecně činnost prezidenta hodnotím spíše kladně, zvláště pokud jde o ekonomickou diplomacii, kterou orientuje zejména na nové trhy.

Vydrží podle vás vláda příští rok? Čekají nás příští rok předčasné volby? Nebo něco jiného převratného?

Politika je nevyzpytatelná a někdy nastanou nečekané okolnosti, takže možné je samozřejmě všechno. Nyní to na žádné takové události nevypadá, ale vztahy v koalici jsou už nyní komplikované. A nezapomeňte, že dvě strany koalice stále neplní slib nového řešení „daru církvím“, který zatěžuje nejen rozpočet, ale i politickou scénu.

Kdo je podle vás politický vítěz a politický lůzr roku- kdo nejvíc získal, kdo nejvíc ztratil??

Tak bezesporu byl uplynulý rok určitým ziskem pro Andreje Babiše, i když čekal od evropských a zejména od senátních voleb víc, ale i tak se stal velkým suverénem nové vládní koalice. A loňský rok byl velkým propadem pro Miroslava Kalouska, který se jen těžko vtěsnává do opoziční role a je pro něj zjevně velmi frustrující.

Jaký vidíte hlavní úkol pro KSČM pro příští rok?

KSČM čeká jednak splnění jednoho z úkolů VIII. sjezdu, tedy uspořádání mezinárodní konference na téma Socialismu v 21. století, a pak vnitrostranická jednání Výročních členských schůzí, okresních a nato i krajských konferencí, které budou předcházet příštímu sjezdu v roce 2016 tak, aby KSČM byla připravena na širší spolupráci v občanské společnosti a tím i na další volební klání, zejména krajské a senátní volby a mohla ještě posílit svůj vliv jak u nás v České republice, tak v mezinárodním komunistickém a levicovém hnutí. To jsou hlavní vnitrostranické úkoly.

Ale za prioritu považuji zejména neustávat v předkládání návrhů zákonů, které mohou zásadním způsobem posunout ekonomickou a společenskou situaci v naší zemi. Budeme trvat na projednání již předložených návrhů zákonů, které jsou v Poslanecké sněmovně, ať již jde o zákony o exekuční činnosti a exekutorech, zákon o majetkovém přiznání, zákon o referendu, o ochraně poškozených v trestních věcech, daňové progresi, či dani z bankovních operací a dalších. Naši krajští zastupitelé, zejména tam, kde jsme v koalicích, dále budou trvat na naplnění principu poctivé správy na plnění základních úkolů v krajích, zejména ve zdravotnických službách, školství, včetně předškolních zařízení, ochraně životního prostředí, ale i památek ve správě kraje, také dopravní obslužnosti, aby lidé snáze mohli hledat práci. Prostě budeme plnit svůj volební program, stejně tak se budou chovat naši nově zvolení zastupitelé ve městech a obcích, včetně našich starostů, primátora, místostarostů a radních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…