Šéf Okamurových poslanců: Atrapy politiků závidí Putinovi. A toto může do války s Ruskem zatáhnout celou Evropu

25.09.2014 11:27

ROZHOVOR Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala míní, že část ukrajinských politiků se chová tak, jako by chtěla vyvolat válku s Ruskem a zatáhnout do toho celou Evropu. Pokud Putinovi někdo vyčítá autoritářství, tak na území Ruska je v toto chvíli největší míra fungující demokracie, která tam kdy v jeho historii byla. Politika v této zemi dle něj krachla do podoby, kdy se předvolební lži považují za normální politický tah.

Šéf Okamurových poslanců: Atrapy politiků závidí Putinovi. A toto může do války s Ruskem zatáhnout celou Evropu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Na svém blogu v květnu tohoto roku jste napsal, že máte pocit, že jsou politici v Kyjevě „na kokainu“. To jsou velmi silná slova pro předsedu poslaneckého klubu. Změnil se váš názor v průběhu posledních tří měsíců?

Přečtěte si jejich vyjádření a podívejte se nestranně na výsledky jejich politiky. Dnes, po porážkách Ukrajinské armády, probíhají jednání a vláda v Kyjevě dělá zásadní ústupky. Souhlasila s příměřím, stahuje vojska a slibuje samosprávu. Bohužel mezi tím armáda a národní garda zabily tisíce nevinných lidí ve snaze utopit nesouhlas v krvi. Celá věc vyžadovala trpělivost a jednání. Nikoliv nálety a dělostřelbu. Část ukrajinských politiků se chovala podivně. Jako by chtěli spíš vyprovokovat válku s Ruskem, místo zmírnění konfliktu. Podtrhuji válku, do které by zatáhli i celou Evropu.

Jak by se k takové situaci podle Vašeho názoru měla postavit česká vláda?

Především je nutné hasit válečný požár. Naším zájmem přece je Ukrajina, která spolupracuje s EU i Ruskem. Ukrajina jako spolehlivá tranzitní země a prostor pro obchod. Zkrátka nepřispívat k další eskalaci konfliktu.

Jaké jsou tedy podle vás skutečné bezpečnostní hrozby, kterým dnes čelíme?

Bezpečnostní situace naší země se nutně zhoršuje. Hlavní hrozbou ale není Ukrajina. Skutečnou a zásadní hrozbou je radikální islám. Kvůli katastrofální imigrační politice je vysoká pravděpodobnost, že islámský násilný radikalismus vyvolá konflikt v Evropě. Musíme se připravit na zásadní obranu své kultury a české státnosti.

Takže vaše pozice vůči protiruským sankcím je spíše na straně Ruska?

Vůbec ne. Rusko hájí svůj zájem na Ukrajině a žádné sankce to neovlivní. Má v tom dnes podporu části obyvatelstva Ukrajiny, takže se nemusí výrazně a přímo vojensky angažovat. Dnes máme dvě možnosti. První: bojovat s ruskými zájmy do posledního prozápadního Ukrajince proti poslednímu proruskému Ukrajinci. Druhá: najít kompromis zájmů. Opakuji jednáním a jednáním. Já jsem na straně našich podnikatelů a lidí, kteří se bojí, že je sankce připraví o práci a obchodní příležitosti.

Co si myslíte o tom, že někteří politici označují Putina za nového Hitlera? Jaký je váš názor na ruského prezidenta?

Ruský prezident Putin má v tuto chvíli takovou podporu ruského obyvatelstva, kterou by mu mohl závidět každý světový politik. Pokud mu někdo vyčítá autoritářství, tak otevřeně říkám, že na území Ruska je v toto chvíli největší míra fungující demokracie, která tam kdy v jeho historii byla. Prezident Putin hájí velmi tvrdě zájmy Ruska na mezinárodní scéně – jeho vystupování je bohužel takové, že řada evropských a světových politiků vedle něho vypadá jako atrapy. A samozřejmě, že atrapy závidí a mají vztek. A když má atrapa vztek a závidí, tak uráží. Skuteční politici takovému silnému protivníkovi otevřeně čelí a neuráží ho.

Teď z jiného soudku, podal jste během posledního měsíce dva pozměňovací návrhy – jeden rušící politické náměstky a druhý, jehož účelem bylo zachovat daňové paušály živnostníků. Jaký byl jejich osud?

Samozřejmě neprošly….

Takže to bylo plácnutí do vody…

Bylo to hájení našeho volebního programu a volebních slibů našeho hnutí. Nekompromisní a důsledné. Stejně důsledné jako opuštění volebních slibů stranami vládní koalice. Politika v této zemi krachla do podoby, kdy se předvolební lži považují za normální politický tah a hájení programových zásad za něco nepraktického.

V sobotu proběhla ideová konference Úsvitu, jakou zpětnou vazbu jste k tomu obdržel od „obyčejných“ lidí z regionu?

Přijelo 150 příznivců z regionálních klubů. Otevřená diskuze a jasný závěrečný výstup. Lidé odjížděli nabiti energií. Mlčení takzvaných vlivných médií je nejlepší důkaz toho, jak se konference vydařila. Nemohli informovat negativně, tak neinformovali vůbec.

A ještě zpátky k Ukrajině: jaký vývoj v této zemi v nadcházejících měsících očekáváte?

Současné jednání a příměří nabízí možnost povstalcům vytvořit státní struktury a sjednotit jednotky polních velitelů do regulérní armády. Jestli tento proces zvládnou, tak se Novorusko stane realitou de facto na politické mapě Evropy.

Takže je osud Ukrajiny podle vás zpečetěn?

Stejně, jako svého času politická myšlenka jednoho Československého národa se ukázala jako neživá, tak pojetí Ukrajiny jako unitárního státu je na konci. Pokus sjednotit Ukrajinu na konceptu boje s Ruskem se ukázalo jako smrtící myšlenka. Část občanů Ukrajiny cítí větší spojitost s Ruskem, než s vládou v Kyjevě. Decentralizace Ukrajiny je realita. Neříkám ještě rozpad, záleží hodně na politicích v Kyjevě, jestli pochopí realitu, do které přivedli svou zem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…