Šéf SPELOS Vrzáň: Pražská vyhláška o regulaci hazardu z nás dělá banánovou republiku

01.12.2015 23:10

ROZHOVOR Pražské zastupitelstvo popřelo odbornost a je nekvalifikované. Zastupitelé nerespektují ministerstvo vnitra. Budou žaloby za náhradu škody. Manhart je neskutečný populista. Dvě stě provozoven je likvidováno a tisíce lidí přijdou o práci. Náš odpor proti diskriminaci bude principiální, tvrdí prezident Spelosu Petr Vrzáň.

Šéf SPELOS Vrzáň: Pražská vyhláška o regulaci hazardu z nás dělá banánovou republiku
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

Vyhláška o regulaci hazardu v Praze, která má platit prakticky okamžitě, je podle některých popřením existence právního státu. Jak na to nahlížíte?

Stejně. Podnikání povolené zákonem je u nás likvidováno podzákonnou normou, jejíž způsob projednání připomíná banánovou republiku. Zákon umožňuje provoz ve zvláštním režimu, v herně a kasinu. Ale pomazaná hlava na radnici nejprve řekla: pryč se zvláštními režimy a v druhém kroku i s hernami. Zastupitelstvo popřelo práci své odborné komise a dalo zelenou populistickým a nekvalifikovaným návrhům, přičemž nerespektovalo ten základní předpoklad, a sice že má regulovat za účelem předcházení narušování veřejného pořádku. Zkrátka rozhodlo i o zrušení slušných a bezproblémových provozoven, a to jistě zákonodárce nepředpokládal, když svěřil tuto pravomoc obcím.   
 
Vyhláška bude platit již od prvního ledna 2016. Je vůbec možné nenechat doběhnout stávající licence vydané MF?

Doběh povolení není možný, protože zastupitelé nerespektovali doporučení Ministerstva vnitra ČR jako dozorového orgánu, ani judikáty evropského soudního dvora, které přechodná ustanovení a doběh povolení vyžadují. 

Očekáváte, že firmy budou podávat žaloby kvůli ušlému zisku?

Využijeme určitě všech opravných prostředků, abychom vyslali jasný vzkaz normotvorcům v komunální sféře, že takto není možné postupovat. Provozovatelé jsou kráceni na svých právech a logicky se budou bránit proti této svévoli. Poškození budou i majitelé nemovitostí, kterých se to též týká a i zde očekávám žaloby na náhradu škody. 

Zdá se, že v osobě pražského zastupitele Manharta došel prohibiční populismus měst a obcí v ČR svého vrcholu. Je tomu tak?

Ano a právě u pana Manharta mě to zvláště překvapuje. V minulém volebním období předsedal komisi, která se regulací zabývala a ve věci se dobře orientuje. Jako opoziční zastupitel se však zachoval velmi nepředvídatelně a vydal se cestou populismu.

Praha je obrovské město. Kolik provozoven podle Vás v hlavním městě zkrachuje? Jak se to může projevit v zaměstnanosti?

Současná podoba vyhlášky likviduje dvě třetiny dosud povolených heren a kasin, tedy přes 200 provozoven. Tady už hovoříme o tisících lidí, které toto legální podnikání živí.

Jak moc se vyhláška dotýká firem sdružených ve Spelosu?

Samozřejmě velmi, protože SPELOS má více než 50procentní podíl na trhu technických her a s výjimkou asi 2 provozovatelů se to týká všech jeho členů. Ale i kdyby byl tento poměr opačný, je naší povinností jménem celé regulované branže ostře vystoupit proti takovému způsobu netransparentní, nepředvídatelné a diskriminační regulace. Náš odpor tedy bude principiální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…