Šéf Unie bezpečnostních sborů: Plat hasiče a policisty by měl začínat na 30 tisících

16.03.2014 20:02

ROZHOVOR První slovo, které mě napadá, je demotivace, řekl pro ParlamentníListy.cz šéf Unie bezpečnostních sborů Jiří Vítek. Řeč byla o stavu policie.

Šéf Unie bezpečnostních sborů: Plat hasiče a policisty by měl začínat na 30 tisících
Foto: archiv JV
Popisek: Jiří Vítek, předseda Unie bezpečnostních sborů

Unie bezpečnostních sborů má více jak 6 tisíc členů. Co je Vaším primárním cílem?

Jsme odborová organizace, takže našim primárním cílem je zlepšení a zkvalitnění podmínek pro příslušníky bezpečnostních složek tak, aby se to odrazilo v přímém výkonu, aby byl občan dostatečně spokojen s jejich prací a naopak, aby hasič nebo policista byl spravedlivě ohodnocen a měl k dispozici tu nejmodernější techniku a důstojné pracovní prostředí. Kredit ve společnosti si už musí vybudovat sám.

Hovořili jsme spolu o stavu české policie, jaký z ní tedy jako předseda UBS máte pocit?

Anketa

Měla by vláda navýšit rozpočet Policie ČR

hlasovalo: 1288 lidí
První slovo, které mě napadá, je demotivace… Policie za posledních deset let nezažila jasnou a pevnou koncepci. Jeden rok probíhal nábor „Sežeň si parťáka" a druhý rok se propouštělo. Se slibem, že už se dál nebude propouštět, se pokorně svolilo s dočasným snížením platů o 10 procent, což jsou v průměru 3000 korun a věřilo se slibům, že se navrátí. Nic se nevrátilo! Ta dvě procenta můžeme brát snad jako dorovnání inflace. Víte, u policisty, který bere 20 tisíc a spadne na 17-18 tisíc je tento rozdíl výrazně znát, protože na rozdíl od ostatních profesí si může policista přivydělat pouze jako odborný expert, pedagog, básník nebo herec. Zatraceně málo z 38 tisíc policistů může tuto nabídku využít. A pak se vytlouká klín klínem a spousta policistů žije v tom nejlepším případě na nule. To je odměna pro lidi v přímém výkonu, kteří v mnoha případech nasazují své životy pro druhé? Proto spousta kvalitních policistů odchází do civilu, pak se těžko a dlouze nahrazují.

Poslední měsíce je spojeno téma policie především s výměnou šéfů, tedy Lessyho a Červíčka. Na čí straně jste stáli?

Především šlo o to napravit tu taškařici, kterou tu zanechal ministr vnitra Kubice. Plukovník Lessy byl odvolán pár týdnů po telefonátu s ministrem financí, když se začala rozplétat kauza kolem vojenských letadel CASA. Náhoda? Pak začal scénář jak z laciné konspirační komedie, kdy se ze strany ministra zkoušel trik s tím, že syn pana Lessyho jezdil soukromě na motorce někde v rámci výcviku policie, což ještě jako úplná blbost neprošlo, ale pak plukovníka Lessyho nakonec Kubice a jeho parta „dostali" za urážku jiného policisty. To byla prasárna, která motivovala mnohé funkcionáře se podobně a jednoduše zbavovat neoblíbených policistů. Pan Červíček je skvělý policista, ale jsem si jist, že v tomto případě je spravedlnost více než post policejního prezidenta.

Je už někdo z možných adeptů, kdo se ozval vzhledem k budoucímu policejnímu prezidentovi?

Pan ministr Chovanec zatím v této věci nesestavil žádnou komisi a nestanovil pravidla, takže v této věci neprobíhají zatím žádná jednání o kandidátech a jejich volbě. Určitě bude záležet, jak bude případné výběrové řízení otevřené pro výběr. My určitě budeme podporovat možnost výběru z co nejširšího okruhu kandidátů. My, jako Unie bezpečnostních složek, určitě nemůžeme někomu slibovat nějaké posty.

Pod Vás spadají kromě policie také hasiči, celníci anebo Vězeňská služba. Právě odsud byl nedávno odvolán její generální ředitel Petr Dohnal. Dokážete zhodnotit Vězeňskou službu těchto dní?

Já mohu pouze tlumočit pocity členů Vězeňské služby v naší organizaci, kterým absolutně věřím. Ti do budoucna koukají s upřímnou nadějí na lepší podmínky, a to především pracovní. Jestli se někde dotáhl bossing a mobbing do dokonalosti, tak je to Vězeňská služba. Zatímco odsouzený má někdy velmi volné podmínky, tak bachař je trestán za nezapnutý knoflíček apod. Podmínky zaměstnanců Vězeňské služby jsou otřesné. Chybí kvalitní výstroj, ale někdy nejsou ve skladech ani náhradní košile nebo rukavice, kdo se ozval, dostal přes prsty a třeba naše odborová organizace tam fungovala skoro ilegálně, jak se někteří báli odvety od nadřízených. Je zajímavé, že ta druhá odborová organizace měla zastoupení dokonce na nejvyšších postech Vězeňské služby. Pan Dohnal naši organizaci ignoroval a přehlížel i naše opakované žádosti o podepsání kolektivní smlouvy, takže snad bude lépe. Měl jsem jednání s paní ministryní Válkovou a musím upřímně říci, že tato dáma chce skutečné změny a je pro vězeňství skutečnou nadějí.

Je možné, že někteří z vazebně stíhaných, jako například Rath anebo Nagyová, měli oproti ostatním vězňům výhody?

Nechci zde spekulovat, protože kolem jejich vazby je mnoho povídaček. Pro někoho může být známka nadstandardu nerezový příbor oproti třeba plastovému. Někomu samovazba vyhovuje, někomu ne. Samozřejmě jsem slyšel spoustu „zaručených" zpráv, ale myslím si, že ani například kulečník na cele Vám nemůže vynahradit tu strašlivou atmosféru vazby. Pozor, to že jste ve vazbě, neznamená, že jste už jistý odsouzený, takže by toto místo mělo být určitě důstojné a duševně snesitelné.

Je pravda, že se dá do věznic dostat téměř cokoli?

Cokoli asi ne, ale riziko možnosti dostat do vězení věci, které tam nepatří, je jistě veliké. Bohužel tomu nahrávají i nízké platy zaměstnanců Vězeňské služby. Někdy v těch lehčích věznicích lze za ty měsíce zjistit například venkovní úhly kamer a příbuzní pak na ta místa přehazují přes zeď třeba telefony, než doběhne stráž, je telefon k nedohledání. Někdy, jak jsem již uvedl, je to úmyslné selhání samotné stráže, pro kterou je i pět tisíc korun částka, pro niž lze ztratit charakter a čest.

Velmi zřídka se hovoří o hasičích. Existují problémy, na které se nepoukazuje?

U hasičů nyní jednáme o zařazení do první rizikové skupiny a stejně jako u policie o navrácení 10 % platu. Tím, že hasiči nejsou represivní složka, jsou tam problémy jiného rázu. V Praze je to určitě katastrofický stav hasičské stanice v Holešovicích, kde v dřevěné provizorní boudě z války je technika za desítky milionů a hasič častěji než kolegu potká v zaměstnání za směnu potkana. Těch problémů je tam určitě méně a hasičský sbor patří jako celek určitě k tomu nejlepšímu, o čem dnes spolu mluvíme. Stejně jako například policejní potápěči, pyrotechnici nebo psovodi - ti jsou světovou špičkou.

Česká republika má novou vládu. Setkal jste se již s šéfy resortů vnitra a spravedlnosti?

Ano, jednal jsem jak s panem ministrem vnitra, tak i s paní ministryní spravedlnosti, určitě musím hodnotit všechna jednání pozitivně a fér. To nemění nic na našem nekompromisním „boji" za spravedlivé navrácení 10 procent platu. Opakuji - navrácení.

Ano. Poslední dobou je rovněž patrné, že se kriminálka a státní zástupci mnohem více věnují politickým kauzám. Proč k tomu podle Vás nedocházelo taktéž v minulých letech?

Tohle mohu komentovat pouze jako občan, ale nemyslím si, že to začalo před několika měsíci. Asi to nebude v dnešní době moc mediálně opakovaný názor, ale jsem si jist, že se to celé spustilo již za premiéra Nečase a ministra vnitra Johna.

Z bezpečnostních složek rovněž odchází řada lidí, z osobních, pracovních nebo jiných důvodů. Máte ponětí, co tito lidé dělají, nebo co dělat mohou?

Žádné statistiky nebo sledování, kdo a kam odešel, neexistují, ale uplatnění hasičů nebo policistů v civilním sektoru je profesně výrazně omezeno. Unie bezpečnostních složek v současné době připravuje projekt, který by pomohl zařadit odchozí příslušníky na odpovídající pracovní pozice v soukromém sektoru nebo státní správě. Inspirujeme se podobným modelem, který funguje ve Francii. Projekt by měl začít fungovat od začátku příštího roku.

Je práce hasiče či policisty ohodnocená tak, jak by měla?

U hasičů a policistů v přímém výkonu rozhodně ne. U žen a mužů, kteří dobrovolně nasazují své životy pro druhé, by měl plat začínat na třiceti tisících čistého. Pak by byl prostor vybírat jen ty nejkvalitnější a nejschopnější uchazeče. Věřte, že i výše platu by zvýšila respekt a kredit bezpečnostních složek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…